z separovic
Prof. emeritus Dr. Zvonimir Šeparović

PRAVNI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Pažnji dekana
prof. dr. sc. Zoran Parać

ZAGREB


Predmet:
Thedor Meron, počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu-prijedlog


Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pod predsjedanjem Theodora Merona donijelo je 16. prosinca 2012. presudu kojom se poništava prvostupanjska presuda kojom je  hrvatski general Ante  Gotovina bio osuđen na 24. godine, a general Mladen Markač na 18 godina zatvora i optužene oslobodilo krivnje po svim točkama optužnice, da bi počinili zločin „udruživanja u zločinački pothvat“ planiranja i provođenja etničkog čišćenja  hrvatskih Srba. Bila je to povijesna, pravedna presuda koja je od velikog značenja za Hrvatsku, jer otklanja  optužbe da bi Hrvatska nastala na zločinu i dokazuje da je  Domovinski rat bio međunarodno priznati obrambeni, oslobodilački rat.

 

Pravni fakultet i Sveučilište  u Zagrebu trebali bi izraziti zahvalnost dodjelom  počasnog doktorata profesoru Theodoru Meronu.

 

Theodor Meron rođen je 28. travnja 1930. godine u Kaliszu u Poljskoj u Židovskoj obitelji koja je mahom pobijena u nacističkim logorima. Theodor Meron je djetinjstvo proveo u nacističkim logorima Poslije rata prelazi u Izrael gdje diplomira  na Pravnom fakultetu Židovskog sveučilišta u Jeruzalemu. Bio je savjetnik  ministra vanjskih poslova Izraela.  Doktorat  stječe na Harvardu, a međunarodno pravo specijalizira na Sveučilištu u Cambridgu. Godine 1978 emigrira u SAD. Rano je postao profesor međunarodnog prava, od 1994 je profesor na  Pravnom fakultetu u New Yorku. Od 1991. do 1995. je profesor međunarodnog prava u Ženevi,na Harvardu i Berkeleyu. Bio je savjetnik Vlade SAD u slučaju La Grand pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Od godine 2000. je savjetnik za međunarodno pravo ministarstva vanjskih poslova SAD. Godine 2006. Imenovan je Charles L. Denison profesor emeritus Pravnog fakulteta Sveučilišta  New York. Bio je glavni urednik vodećeg svjetskog časopisa međunarodnoga prava The American Journal of International Law. Član je brojnih američkih i svjetskih udruga međunarodnog prava. Predstavljao je SAD na mnogim važnim međunarodnim skupovima, tako u Kopenhagenu 1990. Sudionik je Međunarodne diplomatske konferencije u Rimu 1998. gdje je donesena odluka o utemeljenju stalnog Međunarodnog kaznenog suda (International Criminal Court). Profesor Meron je  radio na nacrtu međunarodnih zločina, zločina protiv čovječnosti, a posebno na definiranju zločina agresije. Djelovao je u više odbora i organizacija za ljudska prava, međunarodnog humanitarnog prava i Crvenog križa. Predavao je na brojnim sveučilištima, tako primjerice u Heidelbergu, Berlinu, Varšavi, Budimpešti i Strassbourgu. Dobio je brojna međunarodna priznanja: počasni je doktor Sveučilišta u Varšavi, nositelj je  francuske legije časti. Česti je suradnik uglednih časopisa međunarodnoga prava.

Profesor Mehron je autor 11 knjiga i velikog broja članaka. Od knjiga spominjemo: Investment Insurance in International Law (1984.); Human Rights Law-Making in the United Nations(1986), Human Rights in Internal Strife: Their International Protection(1987); Human Rights and Humanitarian Norms as Customary Law (1989); Henry's Wars and Shakespeare's Laws (1993); Bloody Constraint: War and Chivalry in Shakespeare (1998); War Crimes Law Comes of Age: Essays (1009);International Law in the  Age of Human Rights(2004); Humanization of International Law (2006) i The Making of International Criminal Justice:The view from the Bench-Selected Speeches(2011.).

Sudac Theodor Meron izabran je, kao američki državljanin, od Opće skupštine UN 2001.godine, za suca člana Žalbenog vijeća sudova za bivšu Jugoslaviju(ICTY) i Rwandu (ICTR).Bio je prvi puta predsjednik suda od 2003.do 2005.. Ponovno je izabran za predsjednika od svojih kolega 2011. godine.

Predlažem da se prof. Theodor Meron proglasi počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu. Naše je Sveučilište podijelilo taj laskavi naslov i drugim ljudima zaslužnim za mir i pravdu u Hrvatskoj. Tako su naši počasni doktori između ostalih Katheleen Wilkes, profesorica filozofije Sveučilišta Cambridge, koja je, kao  stalna članica Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku, ostala u Dubrovniku za cijelo vrijeme rata i značajno je pomogla internacionalizaciji agresije na Hrvatsku; Margarett Thatcher, bivša dugogodišnja britanska premijerka, pomagala je međunarodno priznanje Hrvatske, upozoravala je svijet na velika zla srpske agresije, posebno na zločine nad Vukovarom i Dubrovnikom; dr. Alojz Mock, bivši ministar vanjskih poslova prijateljske Austrije, bio je među najvatrenijim zagovornicima međunarodnog priznanja Republike Hrvatske; dr. Robert Badinter, bivši predsjednik Ustavnog suda Francuske, dobio je počasni doktorat našeg Sveučilišta zbog njegove zauzetosti za priznanje Hrvatske, kada je kao predsjednik Međunarodne komisije za bivšu Jugoslaviju (Badinterova komisija) donesen pravorijek da  se članice  Jugoslavije mogu, ako to žele, slobodno osamostaliti kao posebne države, jer da Jugoslavije više nema.

Na temelju svega izloženog slobodan sam podastrijeti upravi našeg Fakulteta slijedeći:

prijedlog

da Pravni fakultet u  Zagrebu razmotri mogućnost da se Sveučilištu u Zagrebu predloži da se Dr. Theodoru Meronu, svjetski poznatom stručnjaku za međunarodno humanitarno pravo, međunarodno kazneno pravo i prava čovjeka, a sada predsjedniku Međunarodnog kaznenog suda,koji je bio na čelu Žalbenog vijeća  koje je donijelo pravednu presudu od vitalnog interesa za Republiku Hrvatsku dodijeli  počasni doktorat  Sveučilišta u Zagrebu.

Dr. sc. Zvonimir Šeparović

Profesor emeritus Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U Zagrebu, 10. prosinca 2012.