Evo, pred nama je novi web portal Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Malo je naroda u svijetu koji su tako snažno obilježeni žrtvom – žrtvom kao kontinuitetom kroz svoju povijest, kao što je to naš hrvatski narod. U Hrvatskoj čak postoji znanost, premda ne ex katedra, koja se bavi martyriumom Croatiae, hrvatskim mučeništvom. Postoje brojni pojedinci, povjesničari, umjetnici, intelektualci raznih profesija koji istražuju njenu tragičnu povijest prepunu žrtava i mučeništva, a poglavito u dvadesetom stoljeću, u hrvatskim razmjerima toliko tragičnom i povijesno neistraženom.

Pojedinci znanstvenici, povjesničari, domoljubi poput krtica ruju po njenoj novijoj povijesti i istražuju bezbrojna njena masovna stratišta kao corpus crimen u kojima kosti žrtava još nisu istrunule - na žalost, još uvijek živim drugovima, koji su izravno ili neizravno sudjelovali u magnum crimen, u neusporedivo najvećoj tragediji hrvatskog naroda u njegovoj cjelokupnoj povijesti. I tako slažu mozaik, sliku, zemljopisnu žrtvoslovnu kartu, njene prešućivane tragedije u ratu i u "miru" – u ratu i u poraću. U vremenu kad je laž bila istina, a istina se sankcionirala kao laž.

Martyriumologija, nauka o mučeništvu, znanost, disciplina ili kako god da to nazivali rijetko u kojem drugom narodu ima toliko materijala, toliko sirovine za obradu, da će joj trebati decenije i decenije istraživačkog rada da stvori bar približnu sliku o hrvatskom povijesnom stradalništvu, mučeništvu, masovnim grobištima, o hrvatskim katynskim šumama.Katynska šuma!? Zar još ima netko tko ne zna – što je to? Četrnaest tisuća i pet stotina zarobljenih poljskih časnika (oficira), te još jedanaest tisuća civila, zarobljenika - izgubilo je živote po nalogu generalisimusa Staljina i njegova tri ministra (pismeni dokument, naredba za njihovo pogubljenje pronađena je u ruskim arhivima, potpisana – od strane četiri jahača sovjetske apokalipse).

Katynska šuma u Zapadnoj Rusiji u blizini Smolenskog, jedno je od tri stratišta gdje je NKVD likvidirao zarobljene poljske časnike i civile. Cijelo čovječanstvo bilo je zgranuto nad tim zločinom, koji je počinjeno 1940.g, a otkriven od strane Nijemaca kad su prodrli u zapadnu Rusiju. Katynska šuma nije samo zločin, već je od strane SSSR-a nijekana kao velika laž  sve do 1992. g.

A naš Macelj, barem kao dvije Katynske šume, a Tezno u Sloveniji, a mariborska područja, a Kočevski rog, a Jazovka, a bezbrojna druga veća ili manja stratišta po Sloveniji, po Hrvatskoj, po BiH, po Srbiji - u broju kojeg ni ljudski mozak ne može shvatiti…! I nitko za to ne pita! I nitko za to ne odgovara?! Kao da je svima svejedno. Eto, zato nam nasušno treba Hrvatsko žrtvoslovno društvo, pa i web portal Viktimologija.hr! Treba to žrtvoslovno društvo i zbog Jasenovca, Jadovnog i sl. stratišta. Jer ono ne smije djelovati jednosmjerno. Zločin je zločin bez obzira na ideološki predznak. Ono je potrebno zbog Istine, ma kako bila gorka i crna. I najcrnja istina je ljepša i od najljepše laži. Jednostavno zato jer je istina. Ne treba nam istina ni od crnih ni od crvenih! Treba nam Istina od objektivnog promatrača, treba nam Božja Istina koja će rasvijetliti svaku žrtvu, ali i otkriti i svakog krvnika bez obzira kojoj je ideološkoj povijesnoj opciji pripadao. Žrtva ima pravo na svjetlost, na svjetlost Istine. Ima pravo na grob i sva identifikacijska obilježja. Ima pravo na pijetet svojih najbližih i svojih prijatelja. Ima pravo na dostojanstvo mrtvih.

Zato, i svi prijatelji povijesne istine, putem žrtvoslovnog društva ili na druge načine trebaju čuvati i skupljati sva saznanja o stradalništvu, da tolike žrtve ne padnu u zaborav. Da tolika stratišta ne ostanu neotkrivena, da tolika bol i suze njihovih najbližih dobije, gdje je god to moguće, i pojedinačno grobno mjesto gdje će se moći izlijevati.

Svako pojedinačno istraživanje povjesničara, povijesnih instituta ili entuzijasta svakako dobro je došlo. Ali neminovno je uključivanje i državnih struktura i državnih institucija. Ali izgleda da tamo nema velike volje za istraživanjem, kao da su skloni prepuštanju svega zaboravu, neka vrijeme učini svoje. A vrijeme je već previše učinilo svoje.