Kongresi

ZAGREB/VARAŽDIN/SVIBOVEC TOPLIČKI, 30. 9. - 2. 10. 2016. 

Hrvatski žrtvoslovni kongres, sedmi po redu, s temom "Pamćenje i povijesna istina o žrtvama" od 30. rujna do 2. listopada pod visokim pokroviteljstvom varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka organizirao je Hrvatsko žrtvoslovno društvo u suradnji s Društvom za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava – Varaždin i Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata klub Jalševec. Kongres je u petak 30. rujna u 16 sati u velikoj dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu otvorio pokrovitelj biskup Josip Mrzljak.

Zvonimir Šeparović održao je uvodno izlaganje "Pamćenje i povijesna istina o žrtvama", (video uradak Oskara Šarunića https://www.youtube.com/watch?v=Xv7RRhunzIk), a potom su slijedili referati i priopćenja "Žrtve poratnih tragičnih događaja u Mariboru 1945." (Šime Ivanjko), "Životni put jedne žrtve komunističkog terora" (Ivan Ott), "Filozofija kulture života i kulture smrti" (Nevenka Nekić), "Groblje mira na Bilama - Suočavanje s prošlošću" (fra Miljenko Stojić), "Između sjećanja i zaborava!" (Zvonko Posavec), "Suicidalna demonizacija NDH i oslobodilačkog ustaškog pokreta" (Nikola Debelić), "Dubrovački biskup dr. Marija Josip Carević žrtva progona" (mons. Ivan Šimić) i "Za žrtve i stradale u Hrvatskoj potrebno je formirati jedinstveno groblje – 'Hrvatski Arlington'" (Franjo Talan).

Prvi dan kongresa završio je dodjelom priznanja zaslužnim članovima.

Drugi dan rad kongresa održao se je u Varaždinu u 9 sati u pastoralnoj dvorani Varaždinske biskupije, Zagrebačka 3, te je slijedilo izlaganja "Dom za ratnu siročad iz II. svjetskog rata iz Jastrebarskog" (Ante Beljo), "Progoni Uršulinskih samostana u Hrvatskoj i Sloveniji u ratu i poraću" (S. Klaudija (Ana) Đuran), "Obljetnica Sigetske bitke - stradanje hrvatskih velikana i današnji odnos prema njima" (Zlatko Bacinger), i "Srijem, krvavo krilo Hrvatske - Svjedočanstva o stradanjima Srijemskih Hrvata 1944. godine, te u poraću" (Ivan Jaklin).

Od 11 sati rad se nastavljao paralelno u tri dvorane. U dvorani I. bit će predstavljena predavanja "Agresija laži i prokletstvo hrvatskih kostiju" (Mile Prpa), "Pokušaj psihopato-profila i psihopatska ličnost J. B. Tita" (Ljubomir Radovančević), "Velečasni Vilim Cecelja - nepoznato o poznatome" (Stanko Cecelja), "Kako je Demokratski moralni sud Jugoslavije pokrenuo moralnu optužnicu protiv dr. Franje Tuđmana i koja je uloga antiratnih kampanja u Hrvatskoj i Srbiji 1991. godine" (Šimun Penava), "Znakovi i vremena" (Antun Lisec), "Žrtva genocida u srpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu" (Mate Gogić), "Zaustavimo i ne činimo nasilje nad nerođenom djecom" (Ružica Ćavar) i "Pogubnost njegovanja kulture laži u Hrvatskoj i nužna potreba za duhovnim preporodom" (Nela Stipančić Radonić).

U dvorani II. održalo se je predavanja "Križni put franjevačkog gimnazijalca Ante Ivića" (Ilija Ika Ivić), "Škabrnja - Nekažnjavanje ratnih zločina" (Marko Miljenić), "Stradanja žena i djece šireg Slunjskog kraja poslije 1945." (Ivan Mateša), "Žrtve župe Vratišinec u II. svjetskom ratu i poraću" (Barbara Turk), "Žrtve župe Kotoriba u II. svjetskom ratu i poraću" (Dragica Markan), "El Shatt nije zaboravljen" (fra Stipo Marčinković), "Stradanje Voćanaca u ratovima XX. stoljeća, posebno mučenika - voćanskih kapelana dr. Ivana Šimunovića i Antuna Klasića" (vlč. Josip Drvoderić), "Župnik župe sv. Roka u Draškovcu" (vlč. Matija Vonić) i "Žrtve rata i poraća sela Kalinja" (Gjuro Žigrović).

U dvorani III. održavalo se predavanja "Stradanja franjevaca kapucina u poraću 1945. - 1955. godine" (Fra Anto Barišić), "Sisačko-moslavačka županija, najveće grobište poratni žrtava komunizma" (Josip Frković), "Stradanje i progoni pripadnika Ilirske kapucinske provincije u II. svjetskom ratu i poraću" (fra Vinko Škafar), "Progoni Katoličke crkve u Sloveniji s osvrtom na crkvu i samostan na Ptujskoj Gori" (fra Milan Kos, provincijalni ministar Slovenske provincije sv. Josipa franjevaca konventualaca), "Doprinos i žrtve stranih dragovoljaca u Domovinskom ratu" (fra Toni Mrzlečki), "Grobište Drvarćeva šuma, žrtve i stradanja u općini Vidovec" (Bruno Hranić) i "Permetovo veledjelo na otkrivanju komunističkog genocida" (Dragutin Šafarić).

Popodnevni rad nastavljen je u 14 sati.

U dvorani I. predstavljena su predavanja "Borovo selo - 12 ubijenih redarstvenika" (Diana Glasnova), "Po putovima don Janeza Kranjca" (Polona Jurinić), "Istina o Jasenovcu" (Stjepan Razum), "Ustroj partizanske obavještajne službe i njezino djelovanje tijekom II svjetskog rata u Samoborskom kotaru" (Ivan Dujmović), "Drago Jurić, Žrtvin sin i Žrtva" (fra Martin Planinić) i "Jugoslavensko nasilje i prešućivane žrtve II. svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije" (Anita Blažeković).

U dvorani II. održavalo se predavanja "Masovne grobnice nakon pada Virovitice 4. i 5. listopada 1944." (Vlatko Ljubičić), "Mrtvi jarak - gubilište na istočnoj Bilogori - Općina Suhopolje - Virovitičko-podravska županija" (Davor Kermend), "Prava pripadnika Hrvatske domovinske vojske mobilizirane od 17. travnja 1941.g. do 15. svibnja 1945. godine i članova njihovih obitelji" (Jasenka Zdelar), "Žrtve i stradanja stanovnika naselja Nova Ves Petrijanečka u II. svjetskom ratu i poraću i Domovinskom ratu" (Stjepan Jovan), "Varaždinski gimnazijski profesori, žrtve komunističkog progona u proljeće 1945. godine" (Đurđica Cesar) i "Komunistički pljačkaški zločin nad vlasnikom ljekarne na Zrinjevcu u Zagrebu" (Damir Borovčak).

U dvorani III. odvijalo se predavanja "Povijesnom istinom do bolje budućnosti" (general Zdravko Jakop), "Uršulinke i njihove ustanove u vremenima totalitarnih društvenih sustava u Sloveniji" (o. Bogdan Kolar), "Prihvatilište za repatrirce u Trogiru i Segetu godine 1945. i 1946." (Ivan Pažanin), "Žrtva i stradanje Hrvata odžačkog kraja u svibnju 1945." (Darko Derganc) i "Gradnja Vojne bolnice u Zagrebu i njezina predaja Republici Hrvatskoj" (Ivan Klasić).

U 16 sati u dvorani I. predstavljene su nove žrtvoslovne knjige i video zapisi s komemoracija i blagoslova spomen obilježja.

U 19 sati župnoj crkvi sv. Nikole biskupa održala se je misa za Domovinu.

Sviborec Toplički bio je domaćin posljednjeg dana kongresa u nedjelju, 2. listopada. 2016.g.

U 9 sati u športskoj dvorani Osnovne škole Svibovec Toplički održala se je završna sjednica kongresa tijekom koje je Franjo Talan održao predavanje "Obilježena i neobilježena stratišta na području Varaždinske biskupije", i Anđelko Horvat "Jalševec u Domovinskom oslobodilačkom ratu".

U 10.45 sati polagao se je vijenca s molitvom kod spomenika hrvatskim braniteljima župe Svibovec, molitvu je predvodio vlč. Juraj Kopjar, a u 11 sati u župnoj crkvi misu u spomen svim žrtvama palim za Hrvatsku varaždinski biskup Josip Mrzljak.

U 12.15 sati na groblju Svibovec položen je  vijenaca kod spomen obilježja prešućenim žrtvama II. svjetskog rata i poraća među kojima je i svibovečki župnik vlč. Josip Lesjak. Sudionici kongresa obišli su i grobište Leskovec, mjesto prvog masovnog ubojstva zarobljenika na području Varaždinske biskupije, te kod spomen-križa položili vijence.

U 13 sati u Varaždinskim Toplicama Hrvatsko žrtvoslovno društvo održao je Godišnju izbornu skupštinu, a u 16.30 sati sudionici kongresa položili su vijenac kod spomen-križa u Dravskoj šumi u Varaždinu, po broju žrtava najvećem grobištu poslijeratnih masovnih likvidacija II. svjetskog rata na području Varaždinske biskupije.

Zbornik IV. Hrvatskog žrtvoslovnog kongresa.
O ŽRTVAMA U RATU I U MIRU
Promocija Zbornika u rujnu, 2008. godine.
Tisak: Grafički zavod Hrvatske, 694. str.

REFERATI:

Zvonimir Šeparović - PROSLOV
John Dussich - PISMO POKROVITELJA KONGRESA
Mons. Francisco-Javier Lozano- MOLIM SE ZA HRVATSKE ŽRTVE

I. UVODNI REFERATI

Zvonimir Šeparović - ŽRTVE U RATU I U MIRU
Josip Jurčević- MODEL STRADAVANJA HRVATA U 20. STOLJEĆU
Fra Zlatko Špehar- ŽRTVAMA DOMOVINSKOG RATA U ZAŠTITU-GOVOR ISTINE IZ VUKOVARA
Josip Faričić-KULTURNI I GEOGRAFSKI KONTEKSTVELIKOSRPSKE AGRESIJE NA HRVATSKU –PRIMJER ŠKABRNJE I NADINA
Ksenija Turković-PRAVNI OKVIR ZAŠTITEPRAVAŽRTAVA/SVJEDOKA U RH
Branimir Molak- ŠTO JE UPRAVLJANJE U KRIZAMA
Mitja Ferenc-GROBIŠTA HRVATANA SLOVENSKOM TLU

II. POVIJESNE TEME

Marko Veselica -ŽRTVE BLEIBURGA I KRIŽNOG PUTA
Šimun Penava- RAMSKI MUČENICI
Ivo Balukčić -
STRADANJE HRVATA ODŽAČKOG KRAJANA KRAJU DRUGOG SVJETSKOG RATA
Ivan John Prcela-PREDBLEIBURŠKI POKOLJIHRVATSKOGA NARODA
Ante Beljo - BLEIBURG: TAJNI DOKUMENTI I SVJEDOČANSTVA  OČEVIDACA GENOCIDA
Zvonko Springer- OSOBNA RAZMATRANJA O POIMANJU I SAZNANJUO KRIŽNIM PUTOVIMA HRVATA 1945.
Ivan Prižmić Ćirko- MOJA PRIPOVIJEST I SVJEDOČENJE O ŽRTVAMANA KRIŽNOM PUTU
Damir Borovčak-PARADOKSI O ŽRTVAMA S PREVLAKE I DAKSE
Tomislav Nürnberger-BLEIBURG - METAMORFOZA SPOMENIKANAMJERE – UZROCI - POSLJEDICE
Stjepan Brajdić- MACELJSKO GROBIŠTE
Ana Došen- STRADANJE HRVATA U VRTOČI, KRNJEUŠI I BJELAJU1941. GODINE
Katica Šarlija-KOMUNISTIČKA STRATIŠTA NA PODRUČJUSAMARICE – CIPELIŠEVAC I VAPLJENICE
Miroslav Gazda- DOMOVINSKI RATBALINCI, ČETEKOVAC I ČOJLUG 4. RUJNA 1991. GOD.
Fra Andrija Nikić- STRADANJE KATOLIČKOG PUKA RUŽIĆKE ŽUPE
Karlo Rotim- POLOŽAJ HRVATA U BiH
Nikola Debelić-OSVRT NA SUDBINE ČLANOVA OBITELJI LIKVIDIRANIH HRVATSKIH ZAROBLJENIKA I CIVILA
Franjo Talan-ŽRTVE OPĆINE CESTICAU RATNIM I PORATNIM STRADANJIMA XX. STOLJEĆA
Mirsad Bakšić- SRPSKI ZLOČINI NAD MUSLIMANIMAI MUSLIMANSKE ŽRTVEU LJUBINJU POLOVINOM LIPNJA 1942. GOD.
Franc Perme-DRUŠTVO ZA UREDITEV ZAMOLČANIH GROBOV
Josip Jozo Suton- ŽIVOT I MUČENIČKA SMRT BISKUPA CAREVIĆA
Mate Gogić Pavlov-HRVATSKI VITEZ JURE FRANCETIĆ,ŽIVOT, LIK I DJELO
Ivo Kujundžić-ZBOG STALJINA IZBAČEN IZ GIMNAZIJE U SINJU
Sanja Rogoz-Šola- PREŠUĆENE ŽRTVE ĐAKOVA I ĐAKOVŠTINEU DRUGOM SVJETSKOM RATU I PORAĆU
Zvonimir Zorić - Zorko- LOGOR NA KANALU U ZAGREBUSVIBANJ - LIPANJ 1945. god.
Diana Glasnova-SUDBINA HRVATSKIH ČASNIKA 64. I 65. KLASEVOJNE AKADEMIJE NJEGOVOG VELIČANSTVABORISA TREĆEG, CARA BUGARA
Ivan Dujmović- ZRAČNI NAPADI ANGLOAMERIČKIH ZRAKOPLOVA
NA BIHAĆ TIJEKOM DRUGOG SVJETSKOG RATA
Vjenceslav Topalović- SJEĆANJE NA DRAGOG PRIJATELJAKRUNOSLAVA DRAGANOVIĆA

III. DOMOVINSKI RAT

Josip Pečarić - HRVATSKA ŽRTVA I HAAŠKI TRIBUNAL
Miljenko Romić- SPOMEN DOM OVČARA - VUKOVAR
Mirko Ivanušić-MINSKI PROBLEM U REPUBLICI HRVATSKOJ- STANJE, IZLAZNA STRATEGIJA
Nevenka Marinović-MINSKI PROBLEMNA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE
Ana Tomljenović-LIČKI HRVATI, CIVILNE ŽRTVE U OBRAMBENO – OSLOBODITELJSKOM RATU 1991. - 1995.
Šimun Penava- SRBIJANSKI KONCENTRACIJSKI LOGORI
U VRIJEME DOMOVINSKOGA RATA 1991.-1992.
Ljubomir Radovančević- SAMOUBOJSTVA BRANITELJA
Ivan Čosić Bukvin-ŽRTVE DOMOVINSKOG RATAU SELU VRBANJI I CVELFERIJI
Ivica Mlivončić- OKRUTNI ZLOČINI MUDŽAHIDAU RATU I PORAĆU U BOSNI I HERCEGOVINI

IV. ŽRTVE U MIRU

Ante Vukasović - DJECA – ŽRTVE FEMINISTIČKO-ANARHISTIČKOG„SPOLNOG ODGOJA“
Darko Sagrak- HRVATSKA NACIONALNA DRAMA OD 1918. DO 1941.
Jadranka Apostolovski, Ljubomir Radovančević- VIKTIMIZACIJA MOBBINGOM I BULLINGOM
Fra Martin Planinić- I POBAČAJ JE NASILJE
Antun Lisec-IZBJEGAVANJE NASILJA NAD LJUDSKIM ŽIVOTOMU TRI UZRASTA: PRIJE ROĐENJA, U VRIJEME ŠKOLOVANJA I U STAROSTI
Tomo Sugnetić- CIVILI KAO ŽRTVE EPIDEMIJA I BIOTERORIZMA
Tomo Sugnetić, Zvonko Olujić- ASANACIJA U DOMOVINSKOM RATUVLASTITA ISKUSTVA NA PRIMJERU OLUJE 95.
Nenad Zuber, Alan Vojvodić, Zvonko Šmuk- UČINIMO CESTE SIGURNIMAMEĐUNARODNA KAMPANJA ZA GLOBALNU SIGURNOSTNA CESTAMA,PRIMJER REPUBLIKE HRVATSKE
Bernard Cvek-NAPADI NA PROMETNO OSOBLJEU JAVNOG PRIJEVOZU PUTNIKA
Ante Muljačić- TRAUMATIZAM U PROMETU
M. Baković, D. Strinović, J. Škavić, D. Mayer – STRADAVANJE U CESTOVNOM PROMETU
Domagoj Ante Petrić- PITANJE O ŽRTVIKAO O PREDODREĐENOJ VRSTILJUDI ILI NAROD
Ružica Ćavar- HRVATSKA JE STALNO ŽRTVA
Tuga Tarle- ŽRTVA U PROCIJEPU IZMEĐU OSVETE I OPROSTA
Mile Prpa- ŽRTVA U FILOZOFSKOJ MISLI
Ljubomir Radovančević- ŽRTVOSLOVLJE I BIOETIKA
Ivan Šimundić- PADEŽNA HRVATSKA

ZAKLJUČCI

V. UMJETNICI KONGRESU

Katarina Pavičić - ZEMLJO HRVATSKA- TEBI VOJNIČE- HVALA
Duška Salečić Crmarić SALONA- PALIM SVIJEĆE- OVJENČANA HRVATSKA
Josip Joja Ricov- PJESME – ŽRTVE IZGONA, MRAČARE I GLAVOSJEKA
Ivan Dujmović- SVIBANJ U SAMOBORU '45- PJESMA MOGA DJETINJSTVA
Mile Prpa- PRELUDIJ ZA MARŠEVE SMRTI
Vera Valčić Belić- ZA VUKOVAR
Crkveni zbor ŽUPE Sveti Josip

OSVRTI, PORUKE I ZAHVALENAKON KONGRESA

Ružica Ćavar-HRVATSKA JE ZEMLJA BEZBROJNIH NEDUŽNIH ŽRTAVA
Msgr. Ivan Prenđa

Vlasta Mihavec
Ivo Matanović
Tuga Tarle
Don Anto Baković

ZAHVALE DOBROČINITELJIMASPONZORI

ŽRTVA ZNAK VREMENA 

Zbornik radova petog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa
Zvonimir Šeparović (ur.)

Tisak: Sveučilišna tiskara d.o.o. Zagreb, str. 907, 2011. god.

Kongres je najvažniji događaj u životu Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Svaki kongres donosi nešto novo. Poslije svakog kongresa objavljujemo zbornike radova. Ovaj je kongres znakovit. Jubilarni. Prije 25 godina održali smo Peti svjetski simpozij viktimologije u Zagrebu, u ovom istom hotelu. Pet godina kasnije utemeljili smo Hrvatsko žrtvoslovno društvo. U međuvremenu dogodio se brutalan agresivni zločinački rat protiv Hrvatske i Hrvatskoga naroda. Osvajački agresivni rat Srbije za otimanje hrvatskoga prostora. Za vrijeme rata održavali smo tribine SVJEDOČANSTVA RATA. Od 1998. godine svake tri godine održavamo kongrese. Drugi kongres održali smo 2001. godine u Vukovaru. Rekli smo VUKOVAR-NAJDUBLJA HRVATSKA RANA. Četvrti kongres održali smo 2007. godine u Zagrebu sa završnom sjednicom u ŠKABRNJI. Ovaj Peti hrvatski žrtvoslovni kongres održavamo u Zagrebu, ali završnu sjednicu održati ćemo u VOĆINU, mjestu u kojem su četnici hladnog petka 13. prosinca 1991. godine izvršili najokrutniji zločin u Domovinskom ratu, klali su redom civilne osobe, glave su im odsijecali, žive spaljivali u njihovim kućama, do temelja su razorili Crkvu Pohođenja Blažene Djevice Marije. Poslije Vukovara i Škabrnje idemo u Voćin da ispletemo taj trolist u vijenac tuge i razmišljanja, zašto su to učinili, na takav okrutan, bestijalan način. Bio je to najveći masakr poslije Drugog svjetskog rata u Europi. Voćin je neopravdano i nepravedno u sjeni Ovčare i Škabrnje, gotovo zaboravljen, zapostavljen, ne spominje se, neopravdano prešućen. Dolazimo reći da je Voćin najtužnije mjesto Hrvatske povijesti, jer nigdje kao ovdje nije srpska mržnja na Hrvata bila tako žestoka, nož tako britak, zlo tako užasno namjerno čovjeku susjedu naneseno. Uz Vukovar i Škabrnju i Voćin je ZNAK VREMENA. Povijest hrvatske patnje i boli ne može se napisati bez nedužne krvi prolivene u Voćinu Slika morbidnih srpskih zločina izvršenih u Voćinu obišla je svijet i ubrzala je priznanje Republike Hrvatske. Zato, hvala žrtvama Vukovara, Škabrnje i Voćina i svima koji su pali za svoju Domovinu Hrvatsku. 

Zvonimir Šeparović

PROGRAM
PETOG HRVATSKOG ŽRTVOSLOVNOG KONGRESA
18.-20. LIPNJA 2010. ZAGREB. VOĆIN

pod visokim pokroviteljstvom
gradonačelnika Grada Zagreba
gosp. Milana Bandića
mr. Zlatka Mateše
predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora

Petak, 18. lipnja 2010., Hotel Westin Zagreb

16:00 sati – SVEČANO OTVORENJE        KRISTALNA DVORANA

Pozdrav Domovini
Minuta šutnje
Pozdravi Kongresu:
Otvaranje Kongresa
Zvonimir Šeparović: Žrtva znak vremena, uz dvadesetpet godina žrtvoslovlja u Hrvatskoj

UVODNA IZLAGANJA

17:00  do 20:00 SATI
Biskup Mile Bogović:
Je li nam potrebno svehrvatsko grobište (grob?) i gdje?
Josip Kolanović: Svaka žrtva ima svoje ime
Tomislav Jonjić: Politički progoni u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata
Hrvoje Kačić: Ugledni apostol i nadareni pjesnik Padre Petar Perica žrtva jugokomunističkog terora
Damir Borovčak: Gvozdansko – svjetski uzor hrvatskog velejunaštva
Mile Pešorda: Problem čovjekova bitka u njegovoj dimenziji žrtve
Mirsad Bakšić: Hrvati Islamske vjere u povijesti Hrvatske
Nevenka Bagarić:  Osobe s invaliditetom u mirovinskom osiguranju Hrvatske
Jože Dežman: Hrvatska grobišta u Sloveniji
Mitja Ferenc: Kad žrtve progovore, živi zamuknu. Zločin u Hudoj jami
Ivo Rendić Miočević: Obriši suze Hrvatska

Subota 19. lipnja 2010. - KRISTALNA DVORANA

don Anto Baković:
Hrvatski martirologij XX. stoljeća
Ivan John Prcela: Svećenici u knjizi Hrvatski holokaust
Šimun Penava: Stradanje svećenika i časnih sestara u Domovinskom ratu
Ante Vukasović: Verbalno se protive nasilju, a stalno ga potiču i proizvode
Ružica Ćavar: Jugokomunistički zločini i nad grobovima hrvatskih vojnika NDH
Ante Beljo: Četnička pobuna od travnja 1941. do početka 1942. u NDH
Franko Burmas: Jama Paklenica na Sv. Roka 1943.
Domagoj Ante Petrić: "Politički korektni" zločini i žrtve 
Franjo Talan: Obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava u Sjevernoj Hrvatskoj
Miro Jović: Hrvatsko stratište na Crvenoj Stijeni kod Kiseljaka
Fra Andrija Nikić: Hercegovački franjevčki mučenici 1942. -1945. godine
Josip Jozo Suton: Obljetnice smaknuća Hrvatskih generala i časnika 1945. u Beogradu
Tomislav Tom Petričević: Poginuli Ilačani u II. svjetskom ratu i poraću

Najnovije žrtvoslovne knjige- govore autori ili urednici

Ivan Ott:
Djeca rata i poraća optužuju
Augustin Franić: KPD Stara Gradiška
Margaret Grahovac Siegrist: Koliko je daleko do nikada
Suzanne Brooks Pinčević: Britanija i Bleiburžka tragedija
Tomislav Nürnberger: Duhovni teror nad Hrvatskim narodom
Darko Sagrak: Nezavisna država Hrvatska – prijepori i mitovi
Slavko Radičević: Tri zla 20. stoljeća na tlu Hrvatske

Žrtve i stradanja u športu

Dragan Milanović:
Znanost o sigurnosti u športu
Biserka Vrbek: Međunarodni, olimpijski i nacionalni standardi sigurnosti u športu
Ljubomir Radovančević. Nasilje u športu
Zvonimir Šeparović: Žrtve i stradanje na stadionima

NE DROGI – RETO CENTAR ZA REHABILITACIJU OVISNIKA
    – A BIBLIJA JE VODIČ (predstaviti će se sa svojim programom članovi RETO Centra Split)

Godišnja izborna skupština Hrvatskog žrtvoslovnog društva

Subota, 20. lipnja 2010. -  DVORANA ZRINJEVAC

Drugi svjetski rat i poraće

Tomislav Čegelj:
  Stratišta u Gračanima u Zagrebu 1945. godine
Č.s. Veronika Popić: Sestra Žarka Ivasić – mučenica svojega zvanja
Ivan Dujmović: Poratne žrtve Samobora u Jasenovcu
Ante Beljo: Aktivnosti i metode jugoslavenske tajne policije u domovini i iseljeništvu
Ružica Ćavar: Smaknuće 35 časnika HV NDH 1945. u Beogradu
Diana Glasnova: Bugari – žrtve Jugoslavenskog totalitarizma
Ivan Kozlica: Pokolj civilnog stanovništva u Poljicima i sinjskom kraju 1944. godine
Tonči Rađa: Kurbegova jama (Hr/BiH, Kamesnica) odakle je ekshumirano 90-ak kostura
Marko Pavelić: Boričevac – mjesto velikoga stradanja Hrvata
Ivan Debeljak i Mira Petrak: IVAN PETRAK – hrvatski domoljub iz Duge Rese
Božidar Ručević: Zemun – Bleiburg – Zemun -  masovni zločin nad hrvatskim življem u Srijemu
Zorka Zane: Hrvatski politički zatvorenici žrtve komunističkog totalitarizma
Alfred Obranić: Masovna grobnica žrtava logora Sesvete-Badel
Želimir Kužatko: Prikrivena grobišta u Sloveniji
Pavao Crnjac: Djeca iz Rame čije su očeve i majke poklali četnici u listopadu 1942.
Bože Vukušić: Stradanje hrvatskih domoljuba u Akciji Feniks 72
Fra Martin Planinić: O nasilju nad Kavranom i njegovim supatnicima
Jadranka Matašin: Stradanja u Borićevcu
Želimir Kužatko: Istraživanje i sondaže masovnih grobnica u Sloveniji
Mato Gogić: Cer u Domovinskom ratu
Dražen Živić, Ivo Turk: Demografski gubitci Vukovarsko-srijemske županije u Domovinskom ratu
Miroslav Gazda: Pogrom civila voćinskog kraja u prosincu 1991. god od strane srbočetnika
Mirko Zelenika: Logori pod kontrolom „legalnih“ organa vlasti

 DVORANA MAKSIMIR

Zvonimir Zorić Zorko:
Blaženik Alojzije Stepinac - 50 godina od  njegove smrti
Ivan Debeljak: Don Petar Šimić - neumorni graditelj zemaljske i nebeske crkve
Petar Vulić: Hrvatski mučenik dr. Milan Luetić
M. Kaštelan-Macan, I. Soljačić, K. Kovačević: Profesori KT studija Tehničkog fakulteta, žrtve komunističke diktature
B. Hanžek, A. Lutkić, I. Soljačić: Fra Josip Olujić (1888.-1944.) znanstvenik i prirodoslovac – žrtva komunizma

Žrtve u prometu i na radu

Zvonimir Dujmović:
Žrtva i policija
Željko Mršić: Žrtve u cestovnom prometu
Damir Brnetić: Žrtva pred policijom
Ljiljana Dolšak: Žrtve na radu
Ljiljana Dolšak: Žrtve industrijskog zagađenja okoliša
J. Janković, M. Laklija, M. Buljevac: Žrtva mobbinga i indikatori stresa na radnom mjestu
Željko Tomašević: 
Postojeći sustav pravne zaštite žrtava u hrvatskom društvu i njegova neprovedba ili ideološki selektivna provedba s posljedicom produženog zločina
Ana Ergović Kuzmanović, Nikica Hamer Vidmar: Sustav podrške svjedocima i žrtvama u Republici Hrvatskoj
Josip Janković: Nasiljemeđu spolovima
J. Janković-A. Begić, M. Laklija: Nasilje u obitelji, početak ili kraj nasilja vrste

Subota, 19. lipnja 2010. - DVORANA TUŠKANAC

Slobodne teme

Maja Runje:
Procesi žalovanja žrtava komunističkih zločina, tijekom životnih ciklusa, do starosti
Nikola Debelić: Ukloniti ime zločinca Tita s naših trgova i ulica
Z. Bušić- M. Runje: Ustrajavanje u privrženosti titoizmu u demokratskoj Hrvatskoj
Mile Prpa: Krađa žrtava-kao manipuilacija istinom
Petar Vučić: Zločin i politika
Ivica Mlivončić: Dostojanstvo žrtava i naša politička praksa
Marijana Braš: Palijativna medicina –osnovno ljudsko pravo
Ana-Maria Getoš: Strah od zločina
Ljubomir Radovančević: Žrtve destruktivnih sekti i kultova
V. Lecher Švarc, Lj. Radovančević: Viktimologijski aspekti pedofilije i drugih perverzija
V. Lecher Švarc, Lj. Radovančević: Autodestruktivnost i agresije
Vlado Vladić: Prosvjetni djelatnici kao žrtve prosvjetnih struktura
Gregl-Lj. Radovančević: Ovisnici o kocki u viktimološkom svijetlu
Z. Pantić – Lj. Radovančević: Tortura u viktimologijskom kontekstu
Ljubomir Radovančević: Terorizam – uzrok velikih vikimologijskih razmjera
Renata Čulinović Čaić: O nasilju nad liječnicima
Sanja Rogoz-Šola: O Žrtvama Drugoga svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata na području župa Dobretići, Jajce, Korićani, Ključ, Liskovica, Podmilačje i Varcar Vakuf - Mrkonjić Grad
Sanja Rogoz-Šola: Prilozi za povijest Domovinskog rata u Đakovu i Đakovšti
J. Apostolovski i Lj. Radovančević: Žrtve agresivnosti u mobbingu

PROGRAM RADA U VOĆINU

NEDJELJA, 20. lipnja 2010.

06:30 sati        polazak autobusa
ispred Koncertne dvorane Lisinski u Zagrebu
10:00 sati        polaganje vijencaČetekovci
10:30 sati        dolazak u Voćin – susret sa mještanima
11:00 sati        KONCELEBRIRANA SVETA MISA U SPOMEN SVIM HRVATSKIM ŽRTVAMA
                        U ŽUPNOJ CRKVI POHOĐENJA BLAŽENE
DJEVICE MARIJE
12:00 sati
        Polaganje vijenaca na spomen obilježje
12:30 sati        ZAVRŠNA SJEDNICA KONGRESA 
Film o srpsko-četničkim zločinima u Četekovcima i Voćinu. Izlaganje domaćina Miroslava Gazde o zločinu u      Voćinu.

Zaključci Petog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa
...“jedan od najgrotesknijih srpskih čina dogodio se kad su lisicama sputali dvadeset i trogodišnjeg mladića i objesili ga za ruke na drvo preko puta katoličke crkve. Svjedoci navode da su se Srbi zabavljali s njime tako da su ga nekoliko puta zasjekli električnom pilom po licu. Nakon toga su mu odrezali donje ekstremitete. Bio je još uvijek živ kad su ga konačno presjekli napola. Dijelove njegova tijela polili su benzinom i zapalili“

Dr. Jerry Blaskovich: Anatomija prijevare, iz poglavlja Što se dogodilo u Voćinu? Moderna vremena, Zagreb, 1998.

UMJETNICI KONGRESU

Mješoviti zbor Župne crkve Sv. Josipa Trešnjevka, Zagreb
pod ravnanjem prof. Josipa Škvorc  i dobrotom gospođe Jasne Polić-Biliško.

Ilustracije: Miljenko Romić, akademski slikar

Pano prezentacije prema ideji inž. Dragutina Baumana,

grafička priprema Foto Video Lea, http://www.foto-video-lea.com/

OBAVIJEST I UPUTE SUDIONICIMA KONGRESA
REGISTRACIJA 

Kongresni ured biti će otvoren od  petka 18. lipnja od 15:00 sati. Moli se sve učesnike kongresa da se po dolasku prijave. Umjesto kotizacije moli se sudionike da za potreba kongresa uplate svoj prilog prema svojim mogućnostima i prema svom nahođenju, o čemu će dobiti potvrdu 

VRIJEME IZLAGANJA

Zbog velikog broja izlagača trajanje izlaganja biti će ograničeno na deset minuta, uvodni referati na 15 minuta. Pred kraj izlaganja predsjedavajući sjednice će upozoriti izlagača da izvede zaključke, a nakon isteka dopuštenog vremena predsjedavajući je dužan prekinuti izlaganje i pozvati slijedećeg s liste izlagača. 

PRODAJA KNJIGA Na za to označenim mjestima autori mogu izlagati svoje knjige i ponuditi ih na prigodnu prodaju po promotivnim vidno istaknutim cijenama.  

PREDAJA REFERATA  ZA ZBORNIK RADOVA Svi će radovi koji su prihvaćeni i koji su izloženi na kongresu biti tiskani u Zborniku radova Petog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa. Radovi, ako već nisu predani, mogu biti predani tajništvu Kongresa, ili  predati najkasnije do 1. rujna 2010.  

ZAHVALE DOBROČINITELJIMA

Kongres smo održali zahvaljujući našim pokroviteljima gosp. Milanu Bandiću, gradonačelniku Grada Zagreba, mr. Zlatku Mateši, predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora i osobnim prinosima gosp. Nikice Valentića i gospodina Mojmira Damjanovića iz Sydneya, Australija.

Održavanje domjenka pomogli su Vindija, Varaždin, Badel 1862 Zagreb i Poljoprivreda Blato 1902. 

PUT U VOĆIN  

Prijave za put u Voćin primaju se do subote 19. lipnja u 12:00 sati u tajništvu kongresa Za aktivne sudionike Kongresa osiguran je prijevoz u Voćin. 

ČLANSTVO U HRVATSKOM ŽRTVOSLOVNOM   DRUŠTVU  

Članstvo u Hrvatskom žrtvoslovnom društvu nije uvjet za sudjelovanje u radu Kongresa. Molimo da se učlanite u HŽD prijavom u Tajništvu i da nazočite Godišnjoj izbornoj skupštini HŽD-a u subotu 19. lipnja s početkom u 14:00 sati u Kristalnoj dvorani.

PREDSJEDNIŠTVO
HRVATSKOG  ŽRTVOSLOVNOG DRUŠTVA
Dr. sc. Zvonimir Šeparović, predsjednik
Šimun Penava, prof., dopredsjednik, Ivan Debeljak, mag. iur., rizničar
Jadranka Lučić, tajnica

ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA
Mirsad Bakšić, dipl. iur, Ante Beljo, ing., dr. stom. Ružica Ćavar, prim. dr. Ivo Kujundžić, dr. sc. Mate Pavković, Domagoj Ante Petrić, dipl. Journ., prim. dr. Ljubomir Radovančević, Miljenko Romić, akad. slikar, dr. sc. Ante Vukasović


NADZORNI ODBOR
mr. Darko Sagrak, Boris Klaić, odvjetnik, prof. mr. Vjenceslav Topalović


E-mail: Film na DVD-u o stradanju u Voćinu koji je pripremio od originalnih snimaka gosp. Miroslav Gazda, možete preuzeti kod tajnica Jadranke Lučić na dane Kongresa besplatno.

Zbornik radova III. Hrvatskog žrtvoslovnog kongresa - O ŽRTVAMA JE RIJEČ, 409 str., Zagreb 2006.

U nedjelju 18. lipnja 2004. godine u Zagrebačkoj katedrali u čast hrvatskih žrtava i mučenika održana je svečana koncelebrirana misa koju je predvodio prof. dr. Stjepan Baloban uz don Antu Bakovića i fra Gabrijela Hrvatina Jurišića.

Snimka sudionika Kongresa poslije Euharistijskog slavlja pred Zagrebačkom katedralom.


ZAKLJUČCI TREĆEG HRVATSKOG ŽRTVOSLOVNOG KONGRESA

Održanog 18. do 20. lipnja 2004. u Zagrebu Kongres je pred više od 300 sudionika saslušao više od 50 referata i priopćenja i usvojio zaključke:

ZAKLJUČCI TREĆEG HRVATSKOG ŽRTVOSLOVNOG KONGRESA

 • Utemeljiti u Zagrebu  memorijalno središte Hrvatske Žrtve.
 • Istražiti i dostojno obilježiti grobišta hrvatskih žrtava Bleiburga  i Križnih putova, posebno u Sloveniji, Maceljskoj Gori i drugim lokalitetima radi očuvanja tragova genocida.
 • Osigurati odštetu i satisfakciju žrtvama za Hrvatsku, posebno u Domovinskom ratu
 • Predložiti donošenje zakona o utemeljenju povjerenstva za istinu (mirenje)  koje pretpostavlja kažnjavanje zločina, pokajanje zločinaca i pomirenje zločinca i žrtve
 • Pomoć žrtvama Domovinskog rata, posebno onima s poremećajem PTSD.
 • Sustavno istraživanje povijesne istine o žrtvama u Hrvatskoj.
 • Istraživanje žrtava mina, poticati razminiravanje, pomoć žrtvama mina.
 • Istraživanje «mirnodopskih» žrtava u prometu, na radu, športu, istraživati žrtve suicida, zlouporabe droga i drugih oblika stradanja ljudi u današnjem nasilnom i opasnom svijetu.
 • Istraživati nasilje nad djecom, žrtve u obitelji, pomoć žrtvama, kazna nasilnicima.
 • Prava žrtava zločina i zlouporabe moći, implementacija svjetskog i europskog prava.
 • Pokretanje časopisa o stradanjima ljudi.
 • Unaprijediti međunarodnu suradnju žrtvoslovnih udruga, posebno suradnju s krovnom organizacijom Svjetskim žrtvoslovnim društvom (WSV) i s udrugama za zaštitu ljudskih prava.

Referati:

ZVONIMIR ŠEPAROVIĆ - O žrtvama je riječ - Proslov

MAJKA KATA ŠOLJIĆ - Noćas sam snila

I. UVODNA IZLAGANJA

p. NIKOLA MATE ROŠČIĆ - Za domovinu mrijeti kolika slast 
Mons. dr. MILE BOGOVIĆ - Kršćansko shvaćanje žrtve i crkva Hrvatskih mučenika na Udbini
Akademik JOSIP PEČARIĆ - Zločinački pothvat suda u Haagu 
Fra HRVATIN GABRIJEL JURIŠIĆ - Mučenici i junaci u "Razgovoru ugodnomu"
Fra Andrije Kačića
ZVONIMIR ŠEPAROVIĆ - Rizik stradanja ljudi
VALENTIN POZAIĆ SJ - Nasilje i žrtve na rubovima života kao bioetičko pitanje

II. ŽRTVE I STRADANJA U DOMOVINSKOM RATU

IVAN MATKOVIĆ LASTA - Bogdanovački mučenici
OTO JUNGWIRTH - Protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj
IVO KUJUNDŽIĆ - Hrvatsko pomirenje, sloga i hrabrost slomili su agresora i obranile domovinu
DRAŽEN ŽIVIĆ - Demografski gubitci Slavonije i Baranje u Domovinskom ratu
VERA FOLENGOVIĆ ŠMALC, PETRA FOLENGOVIĆ - GROŠIĆ - Psihičke posljedice ratnih stradanja u Hrvatskoj 10 godina poslije
LJUBOMIR RADOVANČEVIĆ, NATAŠA VUČKOVIĆ-IVOŠEVIĆ - Posttraumatski stresni poremećaj
LJUBOMIR RADOVANČEVIĆ - Viktimološki i viktimizacijski aspekt glede ljudskog genoma
LJUBOMIR RADOVANČEVIĆ- Žrtvoslovni vidovi posttraumatskog stresnog poremećaja
LJUBOMIR RADOVANČEVIĆ - Interdisciplinarni susret viktimologije i suicidologije
ANA TOMLJENOVIĆ - Genocid nad hrvatima Široke kule i cijele Like radi stvaranja
"Velike Srbije"
Vlč. ZVONIMIR MATIJEVIĆ - Hapšenje u Glamoču i Kninsko stradanje
JAKŠA RAGUŽ - Zračno-artiljerijska razaranja u Hrvatskom podneretvlju 1991./1992.

III. POVIJESNE TEME

Mr. DARKO SAGRAK - Dr. Milan pl. Šufflay - Žrtva velikosrpske politike u
Karađorđevičevoj Jugoslaviji
IVAN JOHN PRCELA - Bleiburg, Križni putovi i žrtve komunističkog terora
Pater  VLADIMIR HORVAT - Istina o dva logora Jasenovac: Ustaškom 1941. - 1945. i partizanskom 1945. - 1951.
MIROSLAV GAZDA - Hrvatske žrtve partizana 1941. - 1945. i komunističkog režima do 1948. na području Virovitičko-Podravske županije
Fra PETAR BEZINA - Ratna stradanja župljana Provincije Presvetog otkupitelja - od 170.000 župljana ubijeno (1941. - 1945. - 1990. - 1995.) više od 16.000

FRANC PERME, FRANJO TALAN, DRAGUTIN ŠAFARIĆ - Bleiburški - Momento Mori - Grobišta i stratišta Republike Slovenije
FRANJO TALAN - Obilježavanje grobišta i stratišta žrtava totalitarnog državnog terora
STJEPAN BRAJDIĆ, TOMISLAV NURNBERGER, DAMIR BOROVČAK - Apel hrvatskoj javnosti
VLADIMIR FUČEK - Govor na svečanom ukopu posmrtnih ostataka Maceljskih žrtava svibanj - lipanj 1945. održan 22. listopada 2005. godine
JOSIP JOZO SUTON - Djetinjstvo, mladost i obiteljski život Stjepana Tokića Sente
MARINKO JURIĆ PERETOV - Mučenici za domovinu i vjeru
IVAN DUJMOVIĆ - Ratne i poratne žrtve hrvata Drugog svjetskog rata u općini Ličko Petrovo Selo
HRVOJE KAČIĆ ALESIĆ - Hrvatske žrtve u logoru El Shatt na Sinaju traže svoja prava
ŽELIMIR KUŽATKO - Zatočenici na otoku Sveti Grgur 1959. - 1969.
MILIVOJ KOVAČIĆ - Dvije žrtve komunizma župnik Stjepan Pavunić i svećenik Mihovil Kolarić

IV. STRADANJE HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

MARKO BABIĆ - Bosanska Posavina deset godina nakon Daytona
s. SLAVICA BULJAN, FDC - Drinske mučenice žrtve za kršćanske vrednote
ŠIMUN PENAVA - Stradanja i progon hrvata i muslimana s Banjalučkog područja 1995. od srpske vojske i vlasti
p. ANASTAZIO PETRIĆ - Stradanje Hrvata Bosanska Posavine 1945. u selu Prudu
KARLO ROTIM - Žrtve Hrvata u BiH nakon Daytona
IVICA MLIVONČIĆ - Neki metodološki problemi istraživanja ratnih zločina muslimana nad Hrvatima u BiH
MILORAD - MICAN ORŠULIĆ - Bosanska Gradiška i njena okolica u vrtlogu rata u Bosni i Hercegovini (1991. - 1995.)
IVICA PULJIĆ - Stradanja hrvata u Istočnoj Hercegovini tijekom Drugog svjetskog rata i poraća

V. ŽRTVE U OBITELJI

ANTE VUKASOVIĆ - Obitelj - žrtva "Obiteljskih zakona"
RUŽICA ĆAVAR - Apel za spas nerođene djece
LJUBICA ŠUBIĆ, MIRJANA BEGIĆ, NATAŠA MATOŠIN - Program i ciljevi Udruge za pomoć i prava obiteljima žrtava kriminala

VI. ŽRTVE I STRADANJA U MEDICINI

ĐULA RUŠINOVIĆ - SUNARA - Žrtve medicinskih znanosti i prva pacijenata 
PETAR I NIKOLA BADOVINAC - Tragedija "Baxter" pacijenata na dijalizi u Hrvatskoj 2001. - 004.

VII. STRADANJA U DANAŠNJEM SVIJETU

SLAVKO SAKOMAN - Hrvatska mladež, žrtve zlouporabe droge -  Kako ih zaštititi suvremenom strategijom 
MARIJA JAGIĆ - globalizacija viktimizacije u vrhunskom sportu
BERNARD CVEK - Napadi na prometno osoblje u javnog prijevozu putnika
MIRA MIŠKULIN, NINOSLAV PEĆNIK - Prikaz programa posttraumatskog oporavka žrtva oružanih pljački u poštanskim poslovnicama
VERA VALČIĆ BELIĆ - Iseljenici kao žrtve
NEVENKA BAGARIĆ - Stradanja hrvatskih umirovljenika
DOMAGOJ ANTE PETRIĆ - Sredstva društvenog priopćavanja i njihove eventualne žrtve na hrvatskom

VIII. UMJETNICI KONGRESU

p. ANASTAZIO PETRIĆ - Žrtva na križu
FANIKA CVITANIĆ - Croatica Documentarica
IVAN MATKOVIĆ LASTA - Bogdanovci - Ovčara
JOSO (JOJA) RICOV - Žrtva jug-boljševičkog "raja" TITONIJE
DUŠKA CRMARIĆ-SALEČIĆ - Iz mene su nestale sve riječi...
STJEPAN LICE - Litanije mojih svetih

 


Video film Oskara Šarunića pogledati na ovom linku
https://www.youtube.com/watch?v=Nt0eHHgHhCI

Zbornik radova Drugog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa  -
Da se ne zaboravi "Vukovar 2001." - 488. str., Zagreb 2002.


UVODNA IZLAGANJA

 

KATA ŠOLJIĆ - Za pravdu i ljubav (poruka počasne predsjednice Majke Kate Šoljić svjetskim moćnicima)
ZVONIMIR ŠEPAROVIĆ - Najdublja hrvatska rana

I. DOMOVINSKI RAT

Puk. IVAN GRUJIĆ - Sudbina zatočenih i nestalih osoba
DAMIR GORŠETA - Problem razminiranja u Republici Hrvatskoj
DRAŽEN ŽIVIĆ -  Izravne ratne žrtve tijekom srbijanske agresije na Republiku Hrvatsku
MATE PAVKOVIĆ - Integracijski aspekti domovinskog rata i ratnih šteta
JOZEFINA VARGA - Optužujem ubojicu moga sina
MLADEN PAVKOVIĆ - Domovinski rat 1990. - 1996.
ZLATKO ŠPEHAR - Europske vrijednosti na ispitu u Vukovaru
Don MILE PECIĆ - Žrtve Domovinskog rata u Slunjskom kraju 1991. - 1995.

II. POJEDINI ŽRTVOSLOVI REPUBLIKE HRVATSKE

Mons. ANTUN JARM - Svećenici Đakovačke i Srijemske biskupije svjedoci i žrtve u vrijeme i neposredno nakon drugog svjetskog rata
ANTONIJA KUKULJICA - Žena u ratu
STIPE MATOŠ, ANTE KOVAČEVIĆ, MARINKO ČAVKA - Kijevo - obnova i povratak
MIRSAD BAKŠIĆ - Zajednički umišljaj za izvršenje zločina u cilju ostvarenja države srpskog naroda
ANICA DŽAJIĆ - Jedno svjedočanstvo

III. POJEDINI ŽRTVOSLOVNI BiH

IVICA MLIVONČIĆ - Spirala masovnih zločina u Lašvanskoj dolini za ratnog sukoba između armije BiH i HVO-a
MARKO BABIĆ - Vidovice - Školski primjer zločina genocida, urbicida, kulturocida, memoricida i ekocida 1992. - 2001.
MATE GOGIĆ - Izbjeglištvo i progonstvo Hrvatskobosanske Posavine i sjeverozapadne Bosne i njihova perspektiva za povratak
MILORAD ORŠULIĆ MICAN - Dolina Bosanska i njeni mučenici u II. svjetskom ratu (1941. - 1945.)
Don FRANJO MARIĆ - Starosna dob, umrlih i nestalih Hrvata Žepačkog kraja u ratovima 1941. - 1945. i 1992. - 1995.

IV. HAAŠKI SUD I HRVATSKE ŽRTVE

VINKO BURAZER - Haaški sud: Diskriminacija i obmana Hrvata (Analiza i komentar presude generalu Blaškiću)
KORENELIJA PEJČINOVIĆ - O pravnoj utemeljenosti i neovisnosti međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije i Ruande
IVAN VEKIĆ - Neke napomene u svezi s osnutkom djelokrugom i načinom rada Međunarodnog kaznenog suda

V. POVIJESNE TEME

Fra PETAR BEZINA -  PODI-JAMA Općina Trilj, Županija Splitko-dalmatinska
IVAN BONUS - Srijem i Srijemska fronta 1944. - 45. - žrtve Slankamena
IVAN DUJMOVIĆ - Ratne i poratne žrtve drugog svjetskog rata u Zavaljskoj župi
IGOR GRAOVAC - Hrvati stradali od četnika tijekom drugog svjetskog rata u Hrvatskoj
Fra HRVATIN GABRIJEL JURIŠIĆ - Mučenici, prognanici i zatočenici za vjeru i domovinu (od najstarijih vremena do 1800.)
ANTO MATKOVIĆ - Novi Blajburški sindrom - In Memoriam
TOMISLAV MIŠIR - Kad žrtva postaje krivac? "Jagnje vuku vodu muti"
ANKICA PEČARIĆ, JOSIP PEČARIĆ - Stradanje Hrvata Boke Kotarske u Jugoslaviji
MILE PEŠUT - Lovinac u ratu, Lovinac u miru
ZVONIMIR PUŠKAŠ - Pokolj zarobljenih ranjenika i medicinskog osoblja Hrvatskih oružanih snaga NDH-a od strane Jugoslavenske armije u Mariboru 1945.
FRANJO TALAN - Grobišta i stratišta Varaždinske i međimurske županije
ZVONIMIR ZORIĆ - U povodu 65. obljetnice mučeničke smrti STJEPAN (STIPE) JAVOR Hrvatski rodoljub, robijaš i mučenik
IVAN ČOSIĆ BUKVIN - Žrtve rata općine Vrbanja (1941. 1945.)
IVO RENDIĆ - MIOČEVIĆ, Don MILE PECIĆ - Crvena Hrvatska - rubno hrvatsko narodno područje ugroženosti i nestajanja  - Povijesno - etnopsihološkim objašnjenja katoličke defenzive u Duklji
SLAVKO RADIČEVIĆ - Stradanja hrvatskih političkih osuđenika u komunističkim zatvorima

VI. STRADANJA HRVATA U BiH

ANĐELKO MIJATOVIĆ - Podgradci u Potkozarju masovno gubilište zarobljenih Hrvata g. 1945. u dostupnim podacima
JOSIP JOZO SUTON - Zločin OZNA-e na Kuljiča Brigu 23. svibnja 1946. godine
VJENCESLAV TOPALOVIĆ - Stradanja Hrvata Travnika i šire Regije kroz stoljeća (tri razdoblja)
KARLO ROTIM - Žrtvoslov Širokog Brijega u Drugom svjetskom ratu i poraću

VII. STRADANJE "VOLKSDEUTSCHERA"

VLADIMIR GEIGER - Smrtna presuda Branimiru Altgayeru vođi Njemačke narodne skupine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - Okružni sud u Zagrebu
TOMISLAV SUNIĆ - Im Fluss der Zeiten (Das Schicksal der Volkdeutschen in ehemaligem Jugoslawien)

VIII. DUHOVNI OBZOR

JOSIP BARIŠIĆ - Molitva nad jamom - grobnicom Paklenice na Korčuli
DARKO DOMBAJ - Susret
MAJA GALIĆ - Matoš - Žrtva na oltaru domovine slijedom njegove korespondencije
DRAGAN MAJIĆ - Važnost crkve (osobito svećenika) u procesu prihvaćanja razumijevanja, povjerenja i pomirenja stradalnika (Domovinskog) rata
ZLATKO TOMIČIĆ - Žrtva je božanski dar - Obrana i osvajanje Vukovara, novog Hrvatskog Sigeta
EMILIJA VULETIĆ - Put bez povratka
ANDRIJA VUČEMIL - Fuga Vukovariana
IVAN DUJMOVIĆ - Između sna i jave
IVAN BONUS - Vukovar - uskrsnuli princ
MATE ĆAVAR - Hrvatskim uznicima

IX. POMOĆ ŽRTVI

DOMAGOJ ANTE PETRIĆ - Obrada nad potencijalnim žrtvama i preventiva pružanja zaštite
ANTONIJA ROSZAHEGY NIKOLIĆ - Pomoć žrtvama - osobe sa invaliditetom, hendikepirane

X. SLOBODNE TEME

Don ANTO BAKOVIĆ - Izumiranje Hrvata
RUŽICA ĆAVAR - Nerođena djeca, žrtve zamagljivanja pojmova i zamagljivanja savjesti
ANTE VUKASOVIĆ - Djeca i mladež - žrtve društvene nebrige

XI. POZDRAVI KONGRESA

Danijel Rehak, prof., Fra Zlatko Špehar, Jozefina Varga, Marin Srakić, Dr. Marko Veselica, Mirko Perković, Štefica Kristić, Šime Vidulin, Vladimir Štengl, Ina Vukić, Mojmir Damjanović - Poruka iz Australije - Iseljeni Hrvati kao žrtve, Fra Žarko Maretić

ZAKLJUČCI KONGRESA

ZAKLJUČCI DRUGOG HRVATSKOG ŽRTVOSLOVNOG KONGRESA VUKOVAR 16. i 17. lipnja 2001. - Da se ne zaboravi

Zbornik radova Prvog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa - Knjiga 1. - 742 str., Zagreb 1998. godina

 

ZBORNIK RADOVA PRVOG HRVATSKOG ŽRTVOSLOVNOG KONGRESA
Zagreb 19. do 21. lipnja 1998.  - Zagreb, 1998.


KNJIGA PRVA

HRVATSKI ŽRTVOSLOV: (predgovor urednika – Z. Šeparović)

 

I. ŽRTVE STRADANJA U RAT

ZVONIMIR ŠEPAROVIĆ - Ratne žrtve
TOMISLAV IVANČIĆ – Stradanja prema istraživanjima hagioterapije
VLADIMIR ŽERJAVIĆ – Demografski gubici i ratne žrtve hrvatskog naroda
MIRJANA KUJUNDŽIĆ, IVICA KOSTOVIĆ, NEVEN HENIGSBERG, MILOŠ JUDAŠ – Zločini nad civilnim pučanstvom tijekom agresije na Hrvatsku 1991/92
MARIJA DEFINIS-GOJANOVIĆ, MATIJANA JOVANOVIĆ – Identifikacija žrtava iz masovnih grobnica u ratnom i poratnom razdoblju
MARIJA DEFINIS-GOJANOVIĆ, VESNA ČAPKUN, ANKICA SMOLJANOVIĆ, ŽIVANA MARUŠIĆ - Samoubojstva na području Splitsko-dalmatinske županije u razdoblju od 1988. do 1996. godine
VLADO ŠAKIĆ – Haag u odrazu Nürnberga
MARIO PEŠIĆ – Teror nad civilima Zadarsko-biogradskog područja
MIRNA PAVELKO – Hrvatski žrtvoslov – Hrvatska Kostajnica i Zrin, ratnazbivanja 1991.
ŽELJKO PULEZ – Ratna stradanja na području Karlovačke županije
ZVONKO FARGO – Garešničke žrtve
STIPAN MATOŠ, IVAN CICVARIĆ, MARINKO ČAVKA – Kijevski žrtvoslov
IVAN DEBELJAK – Novaljski žrtvoslov

MORANA CIRAKI, SRĐAN JURIĆ – Stradanja u logorima Manjače i Gline nakon pada Hrvatske Kostajnice u jesen 1991. godine

II. POVIJESNE TEME

IVO RENDIĆ MIOČEVIĆ – Stoljetna stradanja Hrvata
KATA PEREKOVIĆ – Žene žrtve progona –robijašice
TOMISLAV ĆORIĆ - Hrvatska žena kao žrtva u povijesti
fra PETAR BEZINA – Žrtve Drugog svetskog rata kao uzrok, sredstvo i svrha genocida nad Hrvatima 
SREĆKO BOŽIČEVIĆ – Jame u Kršu – nepoznate grobnice iz rata i poraća
JOSIP JURČEVIĆ – Od jasenovačkog mita do oružane agresije
DARKO SAGRAK – Ubijanje zarobljenika i ranjenih u Krašiću na Novu godinu 1943. flagranta povreda međunarodnih pravnih propisa
LJUBICA ŠTEFAN – Posljeratni Titov logor Jasenovac 1945.1947/48

 

III. DUHOVNI I KULTURNI OBZORI

fra FRANJO VIDOVIĆ – Patnja kao conditio humanafra
BOŽO VULETA – Naličje govora o praštanjudon
STIPO ŠOŠIĆ – Uzdržljivost čovjeka u iskušenju zla
ZVONIMIR ZORIĆ ZORKO – Sluga Božji hrvatski kardinal Alojzije Stepinac –žrtva
komunističkog bezumlja
VLADIMIR HORVAT – Kardinal Stepinac spašavao židove: A zašto novi blaženik nije «pravednik»
fra JULIJAN RAMLJAK – Urota nečastivog
ANTO MATKOVIĆ – Ljudske spoznajne razine (praporivi homocida i sindrom Kaina i Abela)DUBRAVKO HORVATIĆ – Rat u hrvatskoj književnosti i hrvatska književnost u ratu
MAJA POVRZANOVIĆ – Etnološki pristup ratnim stradanjima: otpori i prilagodbe «zaboravljene većine»
HRVOJE VRGOĆ – Odgoj i obrazovanje za mir, toleranciju, poštovanjem ljudskih prava i demokraciju

 

IV. STRADANJE SAKRALNIH I KULTURNIH SPOMENIKA

fra ILIJA ŽIVKOVIĆ – Materijalna stradanja Crkve u Hrvata tijekom Domovinskog rata (1991. – 1995.) 
Mons. ANTUN JARM – Razoreni i oštećeni crkveni objekti na području Đakovačke i Srijemske biskupije 1991. – 1997.
fra ŽARKO MARETIĆ – Uništena duhovna baština
IVANA ZOVKO – Mostar: razaranje katoličkih sakralnih objekata i ostalih spomenika kulture
IGOR FISKOVIĆ – Stradanja kulturnih i sakralnih spomenika Dubrovačkog okružja (1991. – 1993.) 
KORNELIJE PUŠIĆ – Ratna šteta na nepokretnim spoemnicima kulture u Sisačko-moslavačkoj župniji 1991. – 1996.
KORNELIJE PUŠIĆ – Stradanje zbirke Bauer iz Vukovara
ANA SELJAN – Stradanje knjižnica u Domovinskom ratu
TOMISLAV BURIĆ – Razaranje sakralnih objekata u djelu Šibenske biskupije na lijevoj obali Krke
IRIS JUZBAŠIĆ - Razaranje sakralne baštine – mučeničko razdoblje suvremene povijesti Hrvatskog naroda
MILJENKO PANDŽIĆ – Čuvanje i zaštita arhivskog gradiva tijekom oružanih sukoba ili rata
TATJANA MUŠNJAK – Ratne štete na arhivskome gradivu tijekom Domovinskog rata

 

V. PRAVNI OBZOR

IVO JOSIPOVIĆ, ORSAT MILJENIĆ – Zaštita svjedoka i žrtava pred Meunarodnim kaznenim sudom
ŽELJKO OLUJIĆ – Žrtve totalitarnog suđenja

 

VI. POMOĆ ŽRTVI

JELENA BRAJŠA – Djelotvorna ljubav Caritasa i Crkve prema žrtvama rata od 1991. do danas
JOSIP CRNKOVIĆ – Caritas Zagrebačke nadbiskupije
PETER QUENDLER – Pomaganje, doprinos miru
BRANKO OMAZIĆ – Profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje stradalnika Domovinskog rata koji su postali slijepi ili slabovidni
ANĐELKA BUNIĆ – Rehabilitacija invalidne djece i mladeži, žrtva Domovinskog rata
OLJA DRAŽIĆ, MARIJANA KLETEČKI – Iskustva pružanja podrške i pomoći u procesu povratka i socijalne rekonstrukcije zajednice – Hrvatska Kostajnica
IVANA RADAČIĆ – Psihičke posljedice rata u Hrvatskoj – postraumatski stresni poremećaj
KRISTINA URBANC -  Iskustvenim učenjem do promjene stavova prema osobama s invalidnošću – program suradnje studenata socijalnog rada i zegrebačkih udruga osoba s invalidnošću
VESNA FRANJIĆ – Prihvaćanje sljepoće
VILMA BILOPAVLOVIĆ – Slijepi gledaju srcem
ROLANDO BUTKOVIĆ – Slijepi gledaju srcem
LJUBOMIR RADOVANČEVIĆ – Ratne žrtve sa psihijatrijskog motrišta
NENAD JAKUŠIĆ – Priopćenje o radu hrabrog telefonaNENAD JAKUŠIĆ – Hrvatska udruga za zaštitu djece od zlostavljanja i zanemarivanja
NATALIJA POLEŠĆAK – «Ženska linija»

VII. PROGNANI

KRISTINA GRABIĆ – Problemi prognianika/povratnika na području Vukovarsko-srijemske županije
DRAŽEN ŽIVIĆ – Narodnosna i konfesionalna struktura prognanika Hrvatske kao pokazatelj etničkog čišćenja
BOGDAN MESINGER – Pravo na kulturu
MARIJANA MILOVAC – Problemi povratnika na područje Zadarske županije 

VIII. RATNE ŠTETE I ŠTETE NA OKOLIŠU

MATE PAVKOVIĆ – Hrvatske ratne štete
PAULA DURBEŠIĆ – Ratom razorena prirodna baština i okoliš Hrvatske
FRANJO PLAVŠIĆ – Ciljano ratno onečišćenje okoliša
JOSIP RUPBČIĆ – Brana Peruča
MIROSLAV BENKO, MARIJAN ŠAGOVAC – Šuma kao žrtva
MLADEN KUKA – Stradanje životinja nakon vojno-redarstvene akcije «Oluja»

 

IX. STRADANJE HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

MARINKO ŠKOBIĆ – Stradanje hrvatskog naroda u BiH u posljednjem ratu
ZDRAVKO MILOŠEVIĆ – Sudbina političkih zatvorenika u BiH
MARKO BABIĆ – Bosanska posavina kao žrtva srpske okupacije i međunarodne diplomacije
1992.-1995.
STJEPAN MIKIĆ – Okupacija Bosanske posavine
MATO GOGIĆ – Žrtve i stradanja posavskih Hrvata plehanskog kraja između 1918. i 1998. godine
PETAR LOVRIĆ – Četnički pokolj u Rami u listopadu 1942.
ANTE SMOLJO, ILIJA MIHALJEVIĆ, ZORAN BAGARIĆ - Kupreški žrtvoslov
JOSIP JOZO SUTON – Posuški žrtvoslov (1918. – 1997.)
GOJKO ZOVKO – Širokobriješke žrtve rata

X. OSTALE TEME

FRANJO PLAVŠIĆ, ANA WOLF-ČOPORDA – Veliki eksperimenti induciranja i širenja masovne histerije na Kosovu 1990. i u Hrvatskoj 1991.
SNJEŽANA VASILJEVIĆ – Stradanje djece u Domovinskom ratu
MIRELA ALERIĆ – Masovn silovanja kao ratni zločin
DENIS BAJS, MOJMIR OSTERMANN – Žrtve masovnog silovanja
NATAŠA BEGIĆ, MARIJA ČIČEK, MLADENKO ŠUMIĆ – Transgeneracijski prijenos emocija
NENAD JAKUŠIĆ – Oblici zlostavljanja i zanemarivanja djece u Hrvatskoj

ZA KRAJ  - KRISTINA PETROVIĆ – Majčina priča

 

PODUPIRATELJI – SPONZOR I BILJEŠKA O UREDNIKU

........................................................................................................................

Zbornik radova Prvog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa - Knjiga 2. - 339 str., Zagreb 2000. godina

ZBORNIK RADOVA PRVOG HRVATSKOG ŽRTVOSLOVNOG KONGRESA
Zagreb 19. do 21. lipnja 1998.   Zagreb, 2000.

KNJIGA DRUGA

PROSLOV – Z. Šeparović

Časnici Kongresa

UVODNE RIJEČI I POZDRAVI NA OTVARANJU KONGRESA

Dr. FRANJO TUĐMAN – PORUKA VISOKOG POKROVITELJA
Dr. ZVONIMIR ŠEPAROVIĆ - Žrtve su u temeljima naše Hrvatske
KATA ŠOLJIĆ – Ubiše mi četiri brata i četiri sina
GERD FERDINAND KIRCHHOFF – Povjerenje i pomirenje
CHERIF BASSIOUNI – Nema mira bez pravde
FELIX UNGER – Tolerancija i motivacija
ANA SUČEVIĆ, JOSIP JUGEC – Vukovarske majke ne zaboravljaju niti opraštaju 

I. DIO: ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

IVAN GRUJIĆ – Zatočeni, nestali, nasilno odvedeni – masovne grobnice žrtava agresije
DUBRAVKA HORVAT – Rad, djelovanje i iskustva službe traženja Hrvatskog Crvenog križa u Domovinskom ratu
DOMAGOJ ANTE PETRIĆ – Prognanici i izbjeglice kao žrtve nasilja
MILAN MESIĆ – Ljudi sa sjećanjima i očekivanjima – Hrvatski povratnici
ERNEST FIŠER – Skrb za žrtve Domovinskog rata (na primjeru varaždinskog Bedema jubavi) 
BOŽIDAR JAVOROVIĆ – Žrtva kao cilj rata
MARKO ROMIĆ – Djeca – žrtve rata
Don ANTO BAKOVIĆ – Den Haag i savjest današnje Hrvatske
ANA TOMLJENOVIĆ – Stradanje ličkih Hrvata u Domovinskom ratu 1991. – 1995. kao nastavak stradanja u ratu 1942. – 1945. godine
TOMISLAV MIŠIR – Geneza i dimenzija zločina
JURICA MESAREK – Sva je Hrvatska stradala (uvodne napomene uz raspravu o stradanjima po županijama – «Županijski žrtvoslovi»
IVO KUJUNDŽIĆ – Dvorovi kod Bijeljine – demonstracija primitivne i iracionalne mržnje
IVO KUJUNDŽIĆ – Selo Križ – gori
NIKOLA NJEGOVA, ANTE CRNJAK, MILE GRABAC I STJEPAN NAGLIĆ – Čanak – mjesto četničkih zločina
SANJA ŽITNJAK – Vukovarska bolnica
VANJA-IVAN SAVIĆ – Uloga odvjetništva u Domovinskom ratu
IVAN BAJSIĆ – Utjecaj rata na okoliš u Hrvatskoj
POŠTENJAK, K., GRADEČKI, M. – Uloga i značaj sjemenskih sastojina u obnovi u ratom opustošenih šuma
JOSIP FILIPOVIĆ GRČIĆ – Civilne i druge žrtve u županiji Splitko-dalmatinskoj (1941. – 1945.)
KORNELIJA PEJČINOVIĆ – Haaški sud – čedo novog svjetskog poretka

 

II. DIO: POVIJESNE TEMES

Stradanja Hrvata u monarhističkoj i komunističkoj Jugoslaviji

JURAJ KOLARIĆ – Teološke i ikonografske odrednice križa i Križnog puta
FRANKO MIROŠEVIĆ – Stradanja Hrvata u monarhističkoj Jugoslaviji
KSENIJA I SLOBODAN ANDREIS - Nikola Mirošević Ševe – žrtva komunističkog terora (Zapisano da se ne zaboravi)
NIKOLA ŠTEDUL – Žrtve OZN-e i UDB-e u inozemstvu
SREĆKO BOŽIĆEVIĆ, TONČI RAĐA – Riješena tajna jame Jazovke
ANĐELKO MIJATOVIĆ – Jedno suvremeno i potresno svjedočanstvo o stradanju Hrvata
godine 1945.
IVAN JURIĆ – Borbe i stradanja Hrvata Kotora Metkovića 1918. – 1945.
JURAJ KOLARIĆ – Pregled osuđenih svećenika i crkvenih djelatnika heterodoksnih kršćanskih zajednica na području Narodne Republike Hrvatske od 1944. – do 1951.
fra ANDRIJA NIKIĆ – Podatci o stradanjima katolika u Hercegovini između 1941. – 1945.
fra HRVATIN GABRIJEL JURIŠIĆ – Dva dopisa uredništva zbornika «Kačić» o ubijenim fratrima
JOSIP JOZO SUTON – Manda Devčić – Vila Velebita
ZORKA ZANE – 400.000 godina robije – (osvrt na žrtve koje su robijale za Hrvatsku)

 

III. DIO: OSTALE TEME

ANTE VUKASOVIĆ – Nerođena djeca – žrtve, a imaju pravo na život
RUŽICA ĆAVAR – Pravo na život od začeća
Don ANTO BAKOVIĆ – Zločin pobačaja je najteži od svih zločina protiv čovjeka
ŽELJKO SAČIĆ – Žrtve narkomanske ovisnosti (policijske analize)
MARINA KUZMAN, VLADIMIR MAYER, SLAVKO SAKOMAN – Utjecaj obiteljskog okruženja na stjecanje navika o ovisnosti u mladih
MIRA TECILAZIĆ-BAŠIĆ – Dijete: žrtva naslja ili delikvent
ĐINA VARGA, LJUBOMIR RADOVANČEVIĆ – Djeca kao žrtve rata

 

IV. ZAKLJUČCI KONGRESA I DEKLARACIJE

Zaključci Prvog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa (Zagreb, 19. do 21. lipnja 1998.)
Prosvjed Hrvatskog žrtvoslovnog društva protiv grubih kršenja ljudskih prava Hrvata pred Haškim sudom
Deklaracija Prvog Hrvatskog žrtvoslovnog kongresa o pobačaju

Tijek rada Prvog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa
Umjetnički program svečanog otvaranja

Zahvale