ZAGREB/VARAŽDIN/SVIBOVEC TOPLIČKI, 30. 9. - 2. 10. 2016. 

Hrvatski žrtvoslovni kongres, sedmi po redu, s temom "Pamćenje i povijesna istina o žrtvama" od 30. rujna do 2. listopada pod visokim pokroviteljstvom varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka organizirao je Hrvatsko žrtvoslovno društvo u suradnji s Društvom za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava – Varaždin i Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata klub Jalševec. Kongres je u petak 30. rujna u 16 sati u velikoj dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu otvorio pokrovitelj biskup Josip Mrzljak.

Zvonimir Šeparović održao je uvodno izlaganje "Pamćenje i povijesna istina o žrtvama", (video uradak Oskara Šarunića https://www.youtube.com/watch?v=Xv7RRhunzIk), a potom su slijedili referati i priopćenja "Žrtve poratnih tragičnih događaja u Mariboru 1945." (Šime Ivanjko), "Životni put jedne žrtve komunističkog terora" (Ivan Ott), "Filozofija kulture života i kulture smrti" (Nevenka Nekić), "Groblje mira na Bilama - Suočavanje s prošlošću" (fra Miljenko Stojić), "Između sjećanja i zaborava!" (Zvonko Posavec), "Suicidalna demonizacija NDH i oslobodilačkog ustaškog pokreta" (Nikola Debelić), "Dubrovački biskup dr. Marija Josip Carević žrtva progona" (mons. Ivan Šimić) i "Za žrtve i stradale u Hrvatskoj potrebno je formirati jedinstveno groblje – 'Hrvatski Arlington'" (Franjo Talan).

Prvi dan kongresa završio je dodjelom priznanja zaslužnim članovima.

Drugi dan rad kongresa održao se je u Varaždinu u 9 sati u pastoralnoj dvorani Varaždinske biskupije, Zagrebačka 3, te je slijedilo izlaganja "Dom za ratnu siročad iz II. svjetskog rata iz Jastrebarskog" (Ante Beljo), "Progoni Uršulinskih samostana u Hrvatskoj i Sloveniji u ratu i poraću" (S. Klaudija (Ana) Đuran), "Obljetnica Sigetske bitke - stradanje hrvatskih velikana i današnji odnos prema njima" (Zlatko Bacinger), i "Srijem, krvavo krilo Hrvatske - Svjedočanstva o stradanjima Srijemskih Hrvata 1944. godine, te u poraću" (Ivan Jaklin).

Od 11 sati rad se nastavljao paralelno u tri dvorane. U dvorani I. bit će predstavljena predavanja "Agresija laži i prokletstvo hrvatskih kostiju" (Mile Prpa), "Pokušaj psihopato-profila i psihopatska ličnost J. B. Tita" (Ljubomir Radovančević), "Velečasni Vilim Cecelja - nepoznato o poznatome" (Stanko Cecelja), "Kako je Demokratski moralni sud Jugoslavije pokrenuo moralnu optužnicu protiv dr. Franje Tuđmana i koja je uloga antiratnih kampanja u Hrvatskoj i Srbiji 1991. godine" (Šimun Penava), "Znakovi i vremena" (Antun Lisec), "Žrtva genocida u srpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu" (Mate Gogić), "Zaustavimo i ne činimo nasilje nad nerođenom djecom" (Ružica Ćavar) i "Pogubnost njegovanja kulture laži u Hrvatskoj i nužna potreba za duhovnim preporodom" (Nela Stipančić Radonić).

U dvorani II. održalo se je predavanja "Križni put franjevačkog gimnazijalca Ante Ivića" (Ilija Ika Ivić), "Škabrnja - Nekažnjavanje ratnih zločina" (Marko Miljenić), "Stradanja žena i djece šireg Slunjskog kraja poslije 1945." (Ivan Mateša), "Žrtve župe Vratišinec u II. svjetskom ratu i poraću" (Barbara Turk), "Žrtve župe Kotoriba u II. svjetskom ratu i poraću" (Dragica Markan), "El Shatt nije zaboravljen" (fra Stipo Marčinković), "Stradanje Voćanaca u ratovima XX. stoljeća, posebno mučenika - voćanskih kapelana dr. Ivana Šimunovića i Antuna Klasića" (vlč. Josip Drvoderić), "Župnik župe sv. Roka u Draškovcu" (vlč. Matija Vonić) i "Žrtve rata i poraća sela Kalinja" (Gjuro Žigrović).

U dvorani III. održavalo se predavanja "Stradanja franjevaca kapucina u poraću 1945. - 1955. godine" (Fra Anto Barišić), "Sisačko-moslavačka županija, najveće grobište poratni žrtava komunizma" (Josip Frković), "Stradanje i progoni pripadnika Ilirske kapucinske provincije u II. svjetskom ratu i poraću" (fra Vinko Škafar), "Progoni Katoličke crkve u Sloveniji s osvrtom na crkvu i samostan na Ptujskoj Gori" (fra Milan Kos, provincijalni ministar Slovenske provincije sv. Josipa franjevaca konventualaca), "Doprinos i žrtve stranih dragovoljaca u Domovinskom ratu" (fra Toni Mrzlečki), "Grobište Drvarćeva šuma, žrtve i stradanja u općini Vidovec" (Bruno Hranić) i "Permetovo veledjelo na otkrivanju komunističkog genocida" (Dragutin Šafarić).

Popodnevni rad nastavljen je u 14 sati.

U dvorani I. predstavljena su predavanja "Borovo selo - 12 ubijenih redarstvenika" (Diana Glasnova), "Po putovima don Janeza Kranjca" (Polona Jurinić), "Istina o Jasenovcu" (Stjepan Razum), "Ustroj partizanske obavještajne službe i njezino djelovanje tijekom II svjetskog rata u Samoborskom kotaru" (Ivan Dujmović), "Drago Jurić, Žrtvin sin i Žrtva" (fra Martin Planinić) i "Jugoslavensko nasilje i prešućivane žrtve II. svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije" (Anita Blažeković).

U dvorani II. održavalo se predavanja "Masovne grobnice nakon pada Virovitice 4. i 5. listopada 1944." (Vlatko Ljubičić), "Mrtvi jarak - gubilište na istočnoj Bilogori - Općina Suhopolje - Virovitičko-podravska županija" (Davor Kermend), "Prava pripadnika Hrvatske domovinske vojske mobilizirane od 17. travnja 1941.g. do 15. svibnja 1945. godine i članova njihovih obitelji" (Jasenka Zdelar), "Žrtve i stradanja stanovnika naselja Nova Ves Petrijanečka u II. svjetskom ratu i poraću i Domovinskom ratu" (Stjepan Jovan), "Varaždinski gimnazijski profesori, žrtve komunističkog progona u proljeće 1945. godine" (Đurđica Cesar) i "Komunistički pljačkaški zločin nad vlasnikom ljekarne na Zrinjevcu u Zagrebu" (Damir Borovčak).

U dvorani III. odvijalo se predavanja "Povijesnom istinom do bolje budućnosti" (general Zdravko Jakop), "Uršulinke i njihove ustanove u vremenima totalitarnih društvenih sustava u Sloveniji" (o. Bogdan Kolar), "Prihvatilište za repatrirce u Trogiru i Segetu godine 1945. i 1946." (Ivan Pažanin), "Žrtva i stradanje Hrvata odžačkog kraja u svibnju 1945." (Darko Derganc) i "Gradnja Vojne bolnice u Zagrebu i njezina predaja Republici Hrvatskoj" (Ivan Klasić).

U 16 sati u dvorani I. predstavljene su nove žrtvoslovne knjige i video zapisi s komemoracija i blagoslova spomen obilježja.

U 19 sati župnoj crkvi sv. Nikole biskupa održala se je misa za Domovinu.

Sviborec Toplički bio je domaćin posljednjeg dana kongresa u nedjelju, 2. listopada. 2016.g.

U 9 sati u športskoj dvorani Osnovne škole Svibovec Toplički održala se je završna sjednica kongresa tijekom koje je Franjo Talan održao predavanje "Obilježena i neobilježena stratišta na području Varaždinske biskupije", i Anđelko Horvat "Jalševec u Domovinskom oslobodilačkom ratu".

U 10.45 sati polagao se je vijenca s molitvom kod spomenika hrvatskim braniteljima župe Svibovec, molitvu je predvodio vlč. Juraj Kopjar, a u 11 sati u župnoj crkvi misu u spomen svim žrtvama palim za Hrvatsku varaždinski biskup Josip Mrzljak.

U 12.15 sati na groblju Svibovec položen je  vijenaca kod spomen obilježja prešućenim žrtvama II. svjetskog rata i poraća među kojima je i svibovečki župnik vlč. Josip Lesjak. Sudionici kongresa obišli su i grobište Leskovec, mjesto prvog masovnog ubojstva zarobljenika na području Varaždinske biskupije, te kod spomen-križa položili vijence.

U 13 sati u Varaždinskim Toplicama Hrvatsko žrtvoslovno društvo održao je Godišnju izbornu skupštinu, a u 16.30 sati sudionici kongresa položili su vijenac kod spomen-križa u Dravskoj šumi u Varaždinu, po broju žrtava najvećem grobištu poslijeratnih masovnih likvidacija II. svjetskog rata na području Varaždinske biskupije.