02.05.2017. | 13:15

Poveznica: http://slobodnadalmacija.hr/novosti/crna-kronika/clanak/id/483660/optuzeni-za-ratne-zlocine-u-lori-vracen-u-zatvor-nakon-sto-ga-je-sudac-prije-mjesec-i-pol-dana-pustio-na-slobodu-tomislav-duic-ponovno-na-bilicama

Slučaj Lora 02052017

Kako Emilio Bungur do danas nije dobio takvo rješenje Vrhovnog suda jutros je samoinicijativno stigao u zatvor na Dračevcu gdje je rekao da mu nije jasno kako je viši sud mogao oboriti odluku suca s obzirom da on nije ukinuo istražni zatvor već ga samo zamijenio mjerom opreza.

"Ja ne znam trebam li ići u zatvor. Stvarno ne znam što se događa. Ne znam odluku Vrhovnog suda ni ostajem li na slobodi, kao ni trebam li natrag u zatvor. O svemu sam doznao iz novina. Duićev sin nam je javio da mu je oca policija odvela u zatvor i zato sam danas ovdje došao da ne bi ispalo da sam u bijegu", izjavio je Bungur.

Kazao je i da ima puno primjedbi na hrvatsko pravosuđe koje je "puno floskula o neovisnosti" i podsjetio da su mu istekli svi rokovi za istražni zatvor koji mu je trebao biti ukinut bez mjere opreza jer je godina dana u istražnom zatvoru zakonski maksimum.

Kazao je i da ima puno primjedbi na hrvatsko pravosuđe koje je "puno floskula o neovisnosti" i podsjetio da su mu istekli svi rokovi za istražni zatvor koji mu je trebao biti ukinut bez mjere opreza jer je godina dana u istražnom zatvoru zakonski maksimum.

"Nitko ne kaže da se taj maksimum mora ispuniti do kraja i to se uvijek može mijenjati, a ja čim sam se našao u zatvoru 2015. godine, kada mi je odobrena obnova postupka, imao sam 14 mjeseci istražnog zatvora. Već tada sam imao dva mjeseca viška. Stvarno ne znam kako se boriti protiv toga", kazao je Bungtur.

Podršku Duiću i Bunguru pred splitskim zatvorom su došli dati njihovi suborci među kojima je bio i predsjednik veterana 72. bojne Vojne policije Zlatko Čipčić koji je kazao da su oni politički osuđeni i proganjani "od strane srpskog pravosuđa".

"Neshvatljivo mi je da šetaju oni koji su opljačkali i razarali Hrvatsku, a ljudi koji su je branili ni krivi ni dužni leže u pritvorima. Duića i Bungura van nisu pustili izviđači nego Županijski sud koji je smatrao da mogu biti slobodni, no nastavlja se maltretiranje", kazao je Čipčić.

U ime koordinacije braniteljskih udruga medijima se obratio i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić i rekao da su branitelji još jednom prsiljeni reagirati putem javnog prostora u Hrvatskoj i iznijeti nezadovoljstvo i zgražanje cjelokupnim postupkom koji traje desetljeće.  

"Opet smo ovdje da upozorimo institucije države i da iznesemo zgražanje zbog dvostrukih mjerila jer imamo sud koji donese određenu pozitivnu presudu, dok su druge strane drugi sud to poništi. Mislimo da su na djelu opet ti dvostruki kriteriji u pravosudnom sustavu. Vrijeme je da se kriteriji ujednače, da se ova trakavica završi kako bi obitelji mogle dobiti svoj mir i nastaviti normalno živjeti. Na ovaj način zasigurno nećemo pridonijeti stabilizaciji pravosudnog sustava jer oni čimbenici koji unutar sustava odlučuju dužni su povesti računa da se kriteriji odmah ujednače i da se poštuju pozitivni zakonski akti", poručio je Turudić.

Sredinom ožujka Duić i Bungur pušteni su na slobodu jer im je prethodno ukinut istražni zatvor i određena mjera opreza zbog čega su se policiji do pravomoćnosti presude morali javljati svakih 15 dana. Sudac Vladimir Živaljić je među ostalim u obrazloženju naveo da je pri donošenju takve odluke vodio računa o odredbama Zakona o kaznenom postupku te složenim obiteljskim odnosima, osobito kod Tomislava Duića, koji je otac trojice sinova u "formativnim godinama", ali i Emilia Bungura, koji treba svojoj obitelji.

Duiću i Bunguru se na Županijskom sudu sudi s još trojicom vojnih policajaca, koji na suđenje dolaze sa slobode, za zločin nad ratnim zarobljenicima u Vojno-istražnom centru Lori u kojem je Duić bio upravitelj, a Bungur stražar.

Na suđenju u tzv. slučaju Lora 1 bili su pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest godina. Suđenje za Loru 1 je ponovljeno, potom je na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet s Lorom 2, a krajem siječnja ta su dva slučaja ponovno razdvojena.