(Pravoslavci, vi kolo igrajte, samo čisto guvno pronađite. Hrvati su za sve krivi, oni su prvi htjeli državu. Turci, turci, vi ste za sve krivi, naprijed Kurdi, nek vam borba živi)
Zadnji vrući politički događaj u Hrvatskoj, kao da je bio sprečavanje postavljanja spomen ploče Juri Francetiću na njegovoj rodnoj kući u Otočcu. Državni vrh je to naredio i pravdao time, da današnja demokratska i europska Hrvatska ne želi ni na koji način veličati istaknute likove iz totalitarnog vremena II. svj. rata, kada je carevao nacizam, fašizam i komunizam. Stim je obvezuju i evropske rezolucije o osudi spomenutih ideologija i njihovih nositelja. Povijest će na kraju najbolje imenovati istinske nositelje spomenutih ideologija, a mi sada idemo sa ploče na spomenik. Spomenik u Srbu, za čiju demontažu ista ova hrvatska vlast još uvijek nije spremna, mada je na to obvezuju spomenute evropske rezolucije, jer se pod tim spomenikom još uvijek slave i veličaju nositelji spomenutih totalitarnih ideologija. 
Da se i ove godine u Srbu neće ništa mjenjati, dokaz je i najavljeno još jedno pravaško okupljanje, a moguće i šatorovanje. Ove godine, iz zdravstvenih razloga neću moći ići, mada sam svih dosadašnjih godina, s perom u ruci, bio i sudionik i svjedok svega onoga što se tamo događalo. Moji umjetničko pjesnički stihovi su preko slobodnih portala više puta obišli svijet. Ovom prilikom ću reprizirati samo njih nekoliko najbitnijih i najupečatljivijih. Sms-om javio sam dici, zbog četnika danas sam u Lici. Piknik prave u dolini plača, roštilj Jaca proračunom plaća. Tragedija nemre biti veća, zločin slave 7 desetljeća. Monarhisti i jugokomunisti, Draža Đoko oba za nas isti. Musolini i četnička škola, lijepu našu htjeli pola pola. Smrt na ražnju kraj majčinskog plača, župnik Juraj s Nazorovog Brača. Umni ljudi, zbog sigurne vožnje, stopirajte tu proslavu mržnje. Pravoslavci, vi kolo igrajte, samo čisto guvno pronađite. Turci, turci, vi ste za sve krivi, naprijed Kurdi, nek vam borba živi. Novinarče iz Novoga lista, tata ti je četniko fašista.
Suosjećajući sa svim i svačijim nedužnim žrtvama, odgovorno tvrdim, da su tkz hrvatski kontra prosvjednici, naoružani ikonografijom RH i domovinskog rata, u Srb cijelo vrijeme dolazili sa povijesnom istinom  koju je publicirao znanstvaeni tim HŽD-a pod vodstvom prof. dr. Zvonimira Šeparovića, dok je Pupovac i njegovo društvo u Srb donosio smrt i sekirice, koje sekirice je stavljao u nedužna dječja usta, a uzvik smrt fašizmu je izgovaran sa istovremenim uperenim pogledom u divnu hrvatsku mladost i hrvatsku ikonografiju.
Mesić je mirno odslušao skandiranje MESIĆ-DRAŽA-MUSOLINI do je Damir Kajin na istaknuti mu transparent "Musolini što uspio nije, Damir Kajin za  njeg bitku bije. Politika to je skoro ista, Damir Kajin separofašista.", izgubio kontrolu nad sobom, pokušao probiti policijski kordon i golim rukama daviti, u njegovim očima prepoznate fašiste. Policija obogaćena milicijom ga je zadržala i spasila, ali ga nije oborila na zemlju i vezala kao hrvatske branitelje u Zagrebu-Savska cesta.
Nemaš stari šta razgovarati sa njim.Kaže srpski 40 godišnji povratnik svome ocu. Reci mu da su Hrvati za sve krivi. Oni su prvi htjeli državu. Pa prijatelju moj, kakav je to grijeh htjeti svoju državu. Crnogorci su desetak puta malobrojniji, pa su htjeli i imaju svoju državu.Odgovorio sam mu ja. "U tome i jeste problem", kaže mi poštovani Igor Vukić kada sam mu ispričao ovaj detalj. Tko je i malo politički pismen, trebao je čuti za Igora Vukića, a tko nije neka ugugla ime i prezime pa će sve saznati.
"Tko dovodi u pitanje antifašistički karakter ustanka u Srbu, na sebe preuzima odgovornost". Oglasio se u medijima tih dana i beogradski istoričar Ivo Goldstein. U ovoj izjavi se može naći i elemenata nekakve prijetnje, pa sam ponosan što sam hrabro, moguće I jedini, mu, preko slobodnih portala odgovorio. Odgovorno tvrdim, na osnovu znanstvenih spoznaja, da tu nema nikakvog antifašizma, nego da je to veliki povijesni falsifikat.
I na kraju poruka državnom vodstvu. Ako se današnja Srbija preko EU-e ponovo spoji sa Hrvatskom, Hrvatska će biti, sa nedemontiranim četničkim spomenikom u Srbu do kraja demontirana.

ŽARKO MARIĆ