Svjedočanstva Glinskih logoraša Da se ne zaboravi 2017

U sklopu proslave Dana grada Gline, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, 6. kolovoza je obilježen i Dan logora Glina pod geslom HDLSKL “Da se ne zaboravi”.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijećai polaganjem cvijeća pred spomen pločom na zidu današnje Kaznionice gdje je tijekom okupacije Gline bio logor. Logoraši su položili vijena i zapalili svijeće na spomen obilježju „Suza“ svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu. U 14,00 sati u Hrvatskom domu u Glini održana je i promocija knjige “Svjedočanstva glinskih logoraša” Ivana Lipaka, bivšega logoraša kninskog logora i predsjednika Društva logoraša SMŽ, a koja je nastala u suradnji splitske i sisačke županijske podružnice Društva logoraša. Autor je knjigu posvetio Tomislavu Romu, prvoj žrtvi nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti RH, mladom poginulom pričuvnom policajcu i braniteljima PP Glina 26.lipnja 1991. te svim logorašima.

Svjedočanstva Glinskih logoraša 1 Da se ne zaboravi 2017

Svjedočanstva Glinskih logoraša 2 Da se ne zaboravi 2017

Ivica Matošević - predsjednik UDVDR Zagreb

Svjedočanstva Glinskih logoraša 3 Da se ne zaboravi 2017
Uz brojne branitelje i građane, komemoraciji su nazočili i predstavnici grada Zagreba, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Mario Bursik, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadir Marijan Cikuš, izaslanik predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora i predsjednik splitsko – dalmatinske podružnice Ivan Turudić koji je i sam bio zatočenik logora u Glini. Inače, gosp. Turudić redovito dolazi na obilježavanje Dana logora Glina jer drži da im je zadaća okupiti se svake godine na ovakvim mjestima i prisjetiti se muka i tortura, svih teških dana koje su preživjeli, a naročito onih koji nisu doživjeli slobodu.

Svjedočanstva Glinskih logoraša 4 Da se ne zaboravi 2017

Svjedočanstva Glinskih logoraša 5 Da se ne zaboravi 2017
U svom priopćenju HDLSKL dalje poručuje: “Mi, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora lišeni smo slobode na najokrutniji način, zbog čega su u nas duboko usađene težnje da nikad više Hrvatice i Hrvati te ostali žitelji naše domovine ne budu uskraćeni u slobodnom djelovanju jer smo mi sasvim sigurno populacija koja izrazito cijeni vrijednost slobode. Zato u ime budućih generacija nikad ne smijemo zaboraviti što znači sloboda”
Nakon kratkog uvodnog i nadasve potresnog filma o logorima osnovanim tijekom trajanja srpske agresije na Republiku Hrvatsku, mučenjima i ubojstvima zatočenika, predstavljena je knjiga “Svjedočanstva glinskih logoraša”. Knjiga kroz brojna osobne priče prikazuje patnje logoraša, načine mučenja, likvidacija te HDLSKL smatra da bi je trebale imati sve hrvatske institucije koje u djelokrugu svoga rada imaju istrage ratnih zločina i zaštitu nacionalnih interesa Na predstavljanju su govorili Ivan Turudić, Ivica Matošević - predsjednik UDVDR Zagreb, autor Ivan Lipak, Nikola Matičić predsjednik Udruge hrvatskih domobrana, Slađana Majstorović kao izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, prof. Mario Bursik kao izaslanik ministra branitelja Tome Medveda te Stjepan Kostanjević, gradonačelnik grada Gline u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Svi govornici su izrazili potporu da se o patnjama logoraša i o Domovinskom ratu uopće što više govori, piše i objavljuje, da se dozna istina te da se počinitelji ratnih zločina privedu pravdi.

Svjedočanstva Glinskih logoraša 7 Da se ne zaboravi 2017 Svjedočanstva Glinskih logoraša 8 Da se ne zaboravi 2017
Koliko smo mogli vidjeti u kratkom prelistavanju ove opsežne i bogato opremljene knjige, ista dakle, donosi popis i kraća ili duža svjedočanstva zatočenika logora Glina, Knin, Sektora Sjever kao i podatke o „Ideolozima, inicijatorima i naredbodavcima agresije i ratnih zločina“. Nadamo se da će ista privući pozornost nadležnih institucija i olakšati im prikupljanje podataka o onima koji su počinili zločine. Jer vrijeme prolazi i loš nam je saveznik, a na odavanju počasti stradalima – pripadnicima oružanih snaga i civilima najčešće čujemo da za zločin nitko nije odgovarao.
Za ps portal Katica Gašljević Tomić