U četvrtak, 27. 7. 2017. bili smo na hodočašću u Borićevcu

Na povratku odana počast Josipu Joviću, a posjetili smo i Muzej uTurnju

Franjo Talan Boričevac 2017 1

Dragan Hazler - HAZUD, biskup u miru mons. dr. Mile Bogović, prof. dr. sc. Ivan Biondić Ivota i Ivan Jaklin

U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava krenuli smo u četvrtak, 27. srpnja 2017. godine na hodočašće i pokop nevinih civilnih žrtava roda Ivezića poubijanih pred 76 godina na predjelu Dabin vrh kod Brotnje u župi Borićevac. Na put smo krenuli ujutro u 4 sata, s parkirališta kod OŠ Cestica, a tu su nam se pridružili i Milan Pavić – Vukina iz Đurmanca i Dragutin Šafarić, predsjednik Povjerenstva društva za Republiku Sloveniju i voditelj projekta Pieteta. U Varaždinu nam se priključilo petnaestak hodočasnika, a ne manji broj čekao nas je i u Čakovcu. Do Karlovca smo putovali autocestom, a nakon toga smo kraći odmor imali kod ulaza u Slunj, na parkiralištu Rastoke. Dalje smo putovali preko Rakovice, Plitvičkih Jezera, Korenice i Bjelopolja, a na odredište stigli smo nešto prije deset. Tu su već bili i brojni hodočasnici iz ostalih dijelova Republike Hrvatske, a među najbrojnijima bili su potomci Boričevljana protjerani iz naselja na početku Drugog svjetskog rata. Tu smo se uključili u program odavanja počasti civilnim žrtvama roda Ivezića pogubljen im 1941. godine, a koje su ekshumirane, 6. svibnja 2014. godine, iz jame Dabin Vrh kod Brotnje, na granici Ličko senjske i Zadarske županije. Samo naselje je u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, a do Kulen Vakufa je tek 8 kilometara.

Franjo Talan Boričevac 3

Franjo Talan Boričevac 4

Franjo Talan Boričevac 2

Franjo Talan Boričevac 5

Program je započeo misom zadušnicom koju je u crkvi Blažene Djevice Marije predvodio, uz koncelebraciju svećenika Gospićko-senjske biskupije, biskup mons. Mile Bogović, a nakon mise bio je sprovod te blagoslov spomen obilježja podignutog nedaleko same crkve, uz stazu koja vodi prema groblju. Na postavljenom spomeniku uklesane su riječi: „U spomen na 24 civilne žrtve roda Ivezića koje su ubili srpski ustanici 27. 7. 1941.“ U ime Društva vijenac su položili i svijeće zapalili Brabara Turk, Josip Kolarić i Franjo Talan, a od udruga vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva (predsjednik Ante Beljo), Udruge Macelj te članovi ogranka udruge Hrvatsko domobran Varaždin – Čakovec i desetak ostalih udruga te državna izaslanstva i ostali. Nakon polaganja vijenaca, kod spomenika, prisutnima se u ime potomaka roda Ivezića obratila gđa. Marija Bebić, koja je zahvalila svima koji su pomogli da se nevine žrtve roda Ivezića nakon 76 godina dostojno sa sprovodom pokopaju, a među njima je bilo, živih bačenih u jamu, i desetero djece starosti do 15 godina. Potom su se prisutnima obratili izaslanici predsjednika Vlade, Sabora i Predsjednice, a sam program za vršio je nešto poslije podneva.

Franjo Talan Boričevac 6

Franjo Talan Boričevac 7

Franjo Talan Boričevac 8

Franjo Talan Boroičevac 9

Franjo Talan Boročevac 11

 Franjo Talan Boroičevac 12

Franjo Talan Boročevac 13

Franjo Talan Boročevac Pero Šola 10

Pozdravili smo se s biskupom Bogovićem i ostalim poznanicima te se nakon toga uputili prema Korenici gdje je bio jednosatni odmor. Na putu prema Slunju svijeću smo zapalili kod spomenika Josipu Joviću na Plitvičkim Jezerima, poginulom 31. ožujka 1991. godine, prva hrvatska žrtva stradala u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, a potom i u Slunju i na predjelu Turanj kod Karlovca. Tu smo posjetili zbirku naoružanja na prostoru bivše vojarne Turanj, a o obrani Karlovca i ostalih mjesta ovog dijela Hrvatske, kao i zbrinjavanju prognanika i njihovom povratku u naselja iz kojih su bili protjerani govorio je Ivan Mateša.

Tog dana autobusom smo prevalili oko 730 kilometara, a na parkiralište kod Osnovne škole Cestica stigli smo u 21,30 nakon čega smo se uputili svojim kućama.

20170727 07 Boricevac Hodocasce VZ Franjo Šafarić

Zapisao nakon povratka s hodočašća Franjo Talan – predsjednik Društva
Fotografije snimili: Dragutin Šafarić, Emanuel i Franjo Talan