Tomislav Merčep

Dragi prijatelji kako se o heroju Domovinskog rata i prvom ratnom zapovjedniku obrane Vukovara Tomislavu Merčepu ovih dana dosta piše, radi istine prije svega, poštovanja prema gospodinu Merčepu te pijetetu prema njegovoj pokojnoj majci potrebno je reći kako njegova nazočnost na pogrebu nije bila moguća isključivo zbog zdravstvenog stanja gospodina Tomislava Merčepa te velike udaljenosti zatvora od mjesta posljednjeg počivališta njegove drage majke.

Stoga napadi i prozivke prema pojedinim institucijama nisu utemeljeni. Gospođa Marina Merčep (supruga) potvrdila je kako „isključivo zbog bolesti i težine puta“ heroj Domovinskog rata i uznik, nevino osuđen ratni zapovjednik obrane Vukovara, nije nazočio pogrebu voljene majke Zorke. Još jednom iskrena sućut obitelji, a majci gospodina Merčepa vječna Svjetlost neka svijetli.

No ostaje gorka istina, kako naši najbolji sinovi trunu u kazamatima na koje su nevino osuđeni, a sustav pravosuđa ima dvostruka mjerila prema onima koji su branili Domovinu i onima koji to nisu te kako naši bolesni heroji i dalje izdržavaju zatvorske kazne iako teško bolesni, dok one koji su sudjelovali u pobuni i agresiji na Hrvatsku sustav štiti Zakonom o oprostu (abolicija). 

Našem junaku i zapovjedniku želimo Božji blagoslov te vrijeme, osobe i sustav koje će skinuti ljagu i potvrditi njegovu nevinost i u konačnici ispraviti nepravdu koja mu je nanesena. Ustrajmo u borbi za naše heroje.
Zorica Gregurić