1 P1610731

1 P1610747

1 P16107721 P1610789

U župi Macinec, u Međimurju sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

1 P1610794

1 P1610806

1 P1610809

1 P1610810

1 P1610813

1 P1610817

1 P1610822

Nakon mise u župnoj crkvi molitva na grobnici u koju su pokopane žrtve iz lipnja 1945.

Ovogodišnje obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima započelo je misom zadušnicom koju je, u srijedu, 23. kolovoza, s početkom u 9 sati predvodio u  crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Macincu, vlč. Stjepan Markušić.

U drugom dijelu komemoracija je nastavljen kod grobnice na Sepu, u kojoj su pred 7 godina pokopane žrtve ekshumirane u lipnja 2009. godine. Komemoracija kod grobnice žrtava poratnog terora 1945. započela je hrvatskom himnom koju je otpjevao zbor župe Macinec, a nakon toga položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Prigodnim riječima potom se nazočnima obratio načelnik Općine Nedelišće Darko Daria, a Josip Kolarić u ime Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava istaknuo je da je ovog grobište postalo poznato tek pred nekoliko godina. Između ostalog zahvaljujući i istraživanju samih članova Društva, a potom je spomenuo neke od žrtava stradalih i ubijenih u Međimurju. Od slikara Josipa Horvata, pjesnika Vinka Novaka, skladatelja Mirka Kolarića, doktorice Katarine Vojvoda, pukovnika Dragutina Perka, svećenika Jakoba Ladića, Miroslava Grđana, Ivana Mađarića, Franje Perčića, Ivana Perhoća, Hinka Krodera, Josipa Lesjaka do inih drugih znanih i manje znanih međimurskih žrtava totalitarnog bezumlja. Od Štrigove do Kotoribe rasuta su grobišta stradalnika totalitarne isključivosti.  

Na kraju se nazočnima obratio Međumurski župan Matija Posavec, a potom je grobnicu blagoslovio i molitvu predvodio vlč Stjepan Markušić.

     Za zaštitu naselja od poplave rijeke Drave između naselja Trnovec, Gornji Hrašćan i Pušćine bili su napravljeni nasipi. Kako je početkom Drugog svjetskog rata Međimurje pripojila Mađarska u tom su nasipu potkraj rata bili iskopani rovovi. PO završetku rata, u drugoj polovici mjeseca lipnja 1945. godine nova je vlast iste započela popunjavati ubijanjem ljudi koji su dopremani iz obližnjeg Varaždina. Tijela žrtava pokopani su na više lokacija, a pošto su bili plitko zakopani lokalna vlast naredila je stanovništvu da ih dublje zakopa pa se i na taj način za likvidacije saznalo.

    Kod rekonstrukcije, odnosno premještanja dijela nasipa prema Trnovcu, počekom ožujka 2009. godine, naišlo se na ljudske kosti pa su se radovi zaustavili, između ostalog i zahvaljujući apeliranju i zalaganju članova Društva. Potom su se posmrtni ostaci, u razdoblju od 8 – 12. lipnja ekshumirali i prebacili na patologiju čakovečke bolnice gdje su pregledani od sudskog vještaka nakon čega su privremeno prebačeni na groblje u Čakovec sve dok članovi Društva od sponzora i dobročinitelja nisu prikupili sredstva i izgradili grobnicu da se tijela žrtava dostojno pokopaju.

Pokop žrtava održan je pred 7 godina, 23. kolovoza 2010. godine, a obred sprovoda i misu zadušnicu predvodio je u koncelebraciji s ostalim svećenicima mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Nakon komemoracije kod grobnice Sep članovi Društva za obilježavanje grobišta zapalili su svijeću i kod spomen  križa koji vapi za obnovom kao i križ postavljen na grobnici, a za nadati se da će se obnoviti i spomen križ postavljen  na raskršću za Macinec s ceste Nedelišće – Trnovec – Republika Slovenija postavljen 1925. godine povodom tisuću godina hrvatskog kraljevstva.

Do tog križa, spomen raspela dovoženi su 1945. godine u lipnju kamionima žrtve iz Varaždina odakle su se odvodile na stratište Sep...