Dr. Ružica Ćavar
Dalmatinska 12 - 10000 Zagreb
Mob: 098 389 890
Dragan Vasiljkovic

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Svatko normalan zna da ubojica i samo jedne nedužne osobe na okrutan način dobiva većinom maksimalnu kaznu od 40 godina strogoga zatvora i svi pošteni i dobronamjerni ljudi drže opravdanom takvu presudu. No, u ovom slučaju Dragana Vasiljkovića radi se o okrutnim okupatorskim zločinima nad tisućama nedužnih hrvatskih civila, žena, djece i staraca, koji su svirepo ubijani ili protjerivani bez ičega sa svojih tisućljetnih ognjišta, ubijanim i mučenim hrvatskim braniteljima koji su branili svoj dom i zemlju i čije su kosti civila i vojnika ostale u preko 150 masovnih grobišta diljem okupiranog teritorija, o mučenjima zarobljenika, o pljačkanjima, paležu i razaranjima domova, tvornica, bolnica, vjerskih, kulturnih i gospodarskih objekata, kao i svega ostalog, da ne nabrajam.

I tako, jedan zločinac i instruktor zločinaca, koji je u svemu tome oduševljeno sudjelovao i uopće se ne kaje, dobije prvostupanjski 15 godina, uz već viđenu sigurnost da će mu kazna biti smanjena na drugostupanjskoj instanci. No, s obzirom da je već proveo blizu 12 godina u ekstradicijskom zatvoru u Australiji i oko godinu dana tijekom suđenja u Hrvatskoj, može očekivati da će odmah nakon izricanja pravomoćne presude biti pušten na slobodu.

Takva presuda je krajnje podcjenjivanje i omalovažavanje hrvatskih žrtava, bez presedana u bilo kojoj normalnoj pravnoj državi svijeta. Ujedno je i poticaj i ohrabrenje velikosrpskim zločincima da prvom prilikom iste zločine ponove.

Znači, u mirnodopsko vrijeme za daleko manje zločine bio bi daleko teže osuđen, te ne znam po kojoj logici i kojim pravnim normama strašni ratni zločini u agresorskom ratu mogu biti olakotna okolnost?

Predsjednik sudskoga vijeća splitskog Županijskog suda i tvorac te sramotne presude je sudac Damir Romac.

Quo vadis Croatia?

dr. Ružica Ćavar