U sjeni stotine herojskih akcija, slavnih obljetnica, datuma koji zaslužuju naša sjećanja 

Dragi hodočasnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva,

Pozivamo vas na Svetu misu u Pakrac. Poslije mise paljenje svijeća u Kusonjama, polaganje vijenca i komemoracija žrtvama u Španovici te odlazak i komemoracija u sabirnom logoru Bučje.

Polazak autobusa u nedjelju 8. listopada 2017.g. u 8 sati ujutro, ispred Glavnog željezničkog kolodvora i Zagrebu

Program: 

11.00 Euharistijsko slavlje u Pakracu
          Polaganje vijenca žrtvama Španovici, Kusonjama i Bučju
          Dolazak u Zagreb u ranim večernjim satima

Cijena: 80 kuna
Kontakt Đuro Knezičić
099 662 0417

Španovica Skupna raka 142 žitelja 1942

Španovica - skupna raka

Španovica

Španovica

Logor Bučje

Bučje - Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva

Logor u Bučju postojao je od kolovoza 1991. do siječnja 1992., a u tome razdoblju u njemu je bilo zatočeno između 200 i 250 osoba. Većina su to bili hrvatski vojnici, ali u logoru su bili zatočeni i hrvatski civili, među njima žene i djeca. Među zatočenicima su bili i civili srpske nacionalnosti koji su se odbili priključiti srpskim paravojnim postrojbama ili koji su surađivali s Hrvatima. Najmlađem zatočeniku bilo je četiri godine.

majka Mario Posarić majka Zorica Posarić

Ispred kapelice Male Gospe u Kusonjama - hodočasnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva sa gđa Zoricom Posarić 

Tragedija u Kusonjama 1993. 

Tragedija u Kusonjama je svoj nastavak dobila u rujnu 1993. Na istom mjestu gdje je 20 hrvatskih branitelja poginulo, napravljeno je spomen obilježje. Prigodom druge obljetnice odavanja počasti i postavljanja vijenca, eksplozijom postavljene nagazne mine poginule su tri osobe, a 11 ih je ranjeno. Žrtve ovog zločina među ostalima su bile i majke poginulih branitelja.

Kusonje

Zorica Posarić

O tragičnim događajima snimljen je film "Priča o zlatnom lančiću", koji prikazuje obiteljsku priču Zorice Posarić. Prikazana je ekshumacija iz masovne grobnice i identifikacija žrtava iz Kusonja. Zoričin sin, Mario Posarić, prepoznat je po zlatnom lančiću i križu koji je nosio oko vrata. Upravo je Zorica Posarić jedna od žrtava događaja iz rujna 1993. kada je teško ranjena u obje noge zbog čega je završila u invalidskim kolicima.

Akcijski film "Broj 55" snimljen 2014. inspiriran je tragedijom u Kusonjama, a može se besplatno pogledati na HRT-ovoj multimedijskoj usluzi HRTi.

Fotografije: Jadranka Lučić - arhiva HŽD