Poštovani prijatelji, tužni smo. Pozivamo Vas da sutra provedemo malo vremena zajedno, posvećenog hrvatskim braniteljima HVO i HV, velikom čovjeku, moralnoj vertikali gospodinu generalu Slobodanu Praljku.

Prikazat ćemo dokumentarni film s imenima poginulim branitelja na Livanjskoj bojišnici, odati im počast na taj način. Taj filmski dokumenat realizirao je Pavle Vranjican, a producent je Udruga Rujani iz Jajca.

Uz to, pročitat ćemo nekoliko soneta ili ulomaka i pri tom misliti na gospodina generala Praljka, koji je u svojoj osobi objedinjavao toliko toga. Čovjek iznimna duha i karaktera.

Bit će to naš mali znak ljubavi i poštovanja prema hrvatskim časnicima, našim braniteljima.

Budimo zajedno, u četvrtak 30. 11. 2017.g., u 19 sati, u Hrvatskom slovu, prizemlju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4. 

Hvala! Pozovite prijatelje, molimo Vas.

Vaše Hrvatsko slovo


Dragi predstavnici Hrvatskoga slova!

Svima vama koji ste nas u ime Hrvatskog slova javno pozvali na sutrašnje sveopće hrvatsko sjedinjenje i razmišljanje o tragičnoj smrti hrvatskog generala Slobodana Praljka, hvala od srca. Današnji dan (29. studenoga), dan generalove smrti, je i dan sveopće nevjerice i nacionalnoga šoka. Svi smo bili okamenjeni. Teško je prihvatiti realnost Praljkove smrti. Televizijska slika u kojoj je hrvatski general, ispijanjem otrova, pokazo cijelom svijetu da radije prihvaća smrt nego li nepravednu osudu, ostat će u sjećanju svih nas, koji smo ju vidjeli, kao simbol trajnog uboda u savjest onih koji su nepravedno osudili Praljka i njegove drugove.

Hoće li se netko od njihovih sudaca upitati, kako smo mogli poistovjetiti pravedan, obrambeni rat sa agresorskim ratom. Kako je moguće da smo legalno i moralno pali tako nisko i da smo pod političkim pritiskom izjednačili branitelje sa agresorima, Hrvate koji su bili napadnuti sa Srbima koji su ih napadali.

Sutra, 30. studenoga, trebao bi biti ne samo dan hrvatske žalosti već i dan našega sjećanja na sve one koji su svojim žrtvama omogućili uspostavu države Hrvatske. Pokažimo sucima i predstavnicima vlasti zemlje u kojoj su ti suci izrekli svoju nepravednu osudu hrvatskim braniteljima, da nas njihova mržnja prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu ne će ustrašiti, ušutkati ni obeshrabriti. Hrvati su na strani istine i pravde, a oni su na strani onih koji su izvršili genocid u Srebrenici, Vukovaru, Dubrovniku, Škabrinji i Zadru. Zar su ti haški suci prospavali Domovinski rat? Sramota!

Rodbini i prijateljima generala Praljka izražavam iskrenu sućut, a njemu neka dragi Bog podari pokoj vječni. 

Lijepi pozdrav,

Šime Letina