Ne Frljićevom širenju mržnje javnim novcem

ZA GRAD ZAGREB, MINISTARSTVO KULTURE, GRADSKO KAZALIŠTE KEREMPUH

POTPIŠITE PETICIJU!

http://citizengo.org/hr/sc/149505-ne-frljicevom-sirenju-mrznje-javnim-novcem

 

Sve provokacije Olivera Frljića ovdje je nemoguće nabrojati, a njegov je opus odavno prešao granice dobrog ukusa. Međutim, postavlja se pitanja zbog čega se Frljićeva zloupotreba i instrumentaliziranje kazališta nastavlja financirati novcem poreznih obveznika.

U petak, 19. siječnja, u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, na premijernoj izvedbi Frljićeve verzije Pirandellove drame “Šest likova traži autora”, financirane sredstvima Ministarstva kulture i grada Zagreba, Oliver Frljić je pojedine osobe s čijim se stavovima ne slaže prikazao kao svinje koje na kraju budu ubijene.

Tako su gospićko-senjski katolički biskup u miru, dr. Mile Bogović, dr. Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku, Željka Markić, liječnica, poduzetnica i predsjednica udruge U ime obitelji, Marko Perković Thompson, Velimir Bujanec, voditelj emisije Bujica na Z1 televiziji, Josip Klemm, poduzetnik, dragovoljac Domovinskog rata i predsjednik braniteljske udruge specijalne policije kao i drugi, prikazani kao svinje.

Između ostalog, u predstavi biskup Bogović dolazi na plinskoj boci te spomenutim likovima u svinjskom obličju daje kokain imitirajući pričest, pri čemu Zlatko Hasanbegović u trenutku muslimanske molitve prima kokainsku “pričest”. Mladenci, koji prikazuju Velimira Bujanca i njegovu suprugu Karolinu, poklanjaju Željki Markić kolijevku s kosturom mrtvog djeteta iz sela Ahmići nakon čega glumci koji uprizoruju Željku Markić, Zlatka Hasanbegovića i druge – dječjom glavom igraju nogomet. U drugoj sceni prikazano je silovanje žene na hrvatskoj zastavi dok Vilim Matula iz pozadine viče “U ime obitelji, U ime obitelji”, vrijeđajući sve one građane koji su potpisujući referendumsku inicijativu, koju je U ime obitelji pokrenula, iskoristili demokratsko pravo i zatražili referendum kao najviši oblik demokracije.

Promatrajući ovakvu zloupotrebu i instrumentalizaciju kazališta (i umjetnosti), svjedočimo vrijeđanju, omalovažavanju i mržnji koja se pokušava upakirati u umjetničku slobodu, satiru i kulturu. Vrijeđajući osobe, ljude i naše sugrađane koji imaju svoje dostojanstvo, svoje obitelje, prijatelje, želi se poniziti i sve one koji dijele iste ili slične vrijednosti i uvjerenja te pozvati na njihov odstrel.

Svaka je mržnja neprihvatljiva, bez obzira tko je u pitanju. Mržnja pod krinkom ‘slobode govora’, ‘slobode umjetničkog izražavanja’ osobito je opasna jer prikriva institucionaliziranje mržnje i diskriminacije. Dehumanizacija, širenje mržnje i diskriminacija prvo je obilježje totaliranog ideološkog obrasca kojim se želi stvoriti okruženje straha i netrpeljivosti prema neistomišljenicima.

Kazalište Kerempuh financira se najvećim dijelom iz proračuna Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH te obavljanjem svojih djelatnosti, donacijama iz zaklada i sponzorstvima od strane Večernjeg lista, Antene Zagreb, B1 plakata, DM-a, Računala Končar, Pivnice Medvedgrad, Pan-Peka i Škljoca.

Predstava „Šest likova traži autora” financira se sredstvima Ministarstva kulture i grada Zagreba.

Ovim putem od Grada Zagreba, Ministarstva kulture i gradskog kazališta Kerempuh tražimo preispitivanje odluke o financiranju i prikazivanju predstave „Šest likova traži autora”, koja na teret poreznih obveznika zloupotrebljava umjetnost koristeći je za širenje mržnje i netrpeljivosti prema osobama katoličke ili muslimanske vjere, biračima Nezavisnih za Hrvatsku, obožavateljima glazbe Marka Perkovića Thomspona, gledateljima Bujice, podupirateljima organizacija civilnog društva, kao što je U ime obitelji, ili hrvatskim braniteljima, osobito članovima udruge specijalne policije.

Financiranje mržnje, netrpeljivost, oduzimanje ljudskosti osobama te pozivanje na odstrel pojedinaca, a s njima i cijelih društvenih pokreta  je NEDOPUSTIVO, osobito državnim, javnim novcem.

---

U predstavi glume: Vilim Matula, Branka Trlin, Linda Begonja, Damir Poljičak, Roko Sikavica, Iva Šimić, Jerko Marčić, Borko Perić, Mia Anočić – Valentić, Tihana Lazović, Kim Končar, Karlo Mlinar, Ozren Opačić, Filip Sertić i Matija Šakoronja

---

IZVORI:

Tko je odgovoran za postavljanje predstave kojom se neistomišljenike prikazuje kao svinje koje se ubija?

U Frljićevoj predstavi raspojasali se uzvanici s Bujančeve svadbe: Ples svinjskih glava uz zvuk Thompsona i turbo folka

Priopćenje Hrvatskoga kulturnog vijeća u povodu predstave L. Pirandella „Šest likova traži autora“ u gradskom kazalištu „Kerempuh“ u Zagrebu

Dehumanizacija neistomišljenika financirana javnim novcem: Biskup Bogović, Hasanbegović, Markić, Thompson..prikazani kao svinje koje se na kraju ubija

Krešimir Miletić: Frljić širi mržnju na teret nas, poreznih obveznika

ŠEST LIKOVA TRAŽI AUTORA / redatelj: Oliver Frljić

BUJANČEVA SVADBA U KEREMPUHU Bujanec, Bogović, Hasanbegović i Željka Markić kod Frljića su svinje što šmrču. 

Frljićizam za početnike