Zarko MaricPobegli su ko zečevi. Prevarili su me na one njihove srpske opštine. Pokušavao je među svojima, agresor i okupator Hrvatske Slobodan Milošević opravdati svoj poraz.

Znači, i te takozvane zajednice srpskih općina u Hrvatskoj su tvrd orah na kome je Milošević polomio zube, pa evo i Pupovac ima ovih dana priliku da ih konačno i on negdje polomi, s obzirom na ultimatum koji je postavio hrvatskoj vladi i saboru. I malo dijete će vam reći da su srpske općine u Srbiji, oko njih su srpska brda, a iznad njih je srpski dio neba, pa taman u njima živjelo u visokom procentu neko nacionalmanjinsko građanstvo, kao državljani Srbije. Ova prirodna zakonitost se dakako odnosi i na Hrvatsku i na sve druge države. Dok se prije 8 godina u istočnoj Slavoniji pripremala secesija i podjela suvereniteta HDZ je izdajnički spavao, a Hrvatsku je spasila, vjerovali ili ne, anacionalna Vesna Pusić koja je tome rekla STOP. Ne zbog Hrvatske koja je za nju zadnja rupa na svirali, nego zbog EU. Europa se ujedinjuje, a mi se dijelimo i stvaramo federalne jedinice. Slično se dogodilo i davne 1967.godine, kada je Rade Bulat podnio zahtjev za srpsku autonomiju u SR Hrvatskoj. Oštro je reagirao Tito, kome je bilo do Hrvatske koliko do lanjskog snijega. „Udarite tog Bulata po gubici, jer ako to krene što će onda biti sa Jugoslavijom.“ Od smjene i kazne Bulata su spasili Tripalo i Savka. (Janko Bobetko; Hrvatski domobran, travanj 2004.)

Pupovca kao svoga koalicijskog partnera spasili su tripalovci u HDZ-u. Tripalo je 67. vjerojatno razmišljao ovako; Srbima u SR Hrvatskoj autonomija, a Hrvatima u poštenoj jugoslaviji autonomna Hrvatska s njim na čelu. O nečem najprirodnijem, o svojoj samostalnoj, slobodnoj i suverenoj hrvatskoj državi, koja nam je vječiti predmet, najbolje znaju učenici, sljedbenici i poznavatelji oca domovine dr. Ante Starčevića a sve ostalo su jugoslaveni, europejci i podvucitelji pod tuđe kišobrane. Na račun sebe i svoje domovine spremni su, što nema nigdje u svijetu, za račun tuđe dijaspore, odreći se i polovice svoga suvereniteta, što u konačnici znači, odreći se i samoga sebe.

Dok su danas mnogi zaneseni idejom nenarodne Europske unije koja je „vrhunac naše narodne slobode“ (Vladimir Šeks), usporedimo ju s idejom slavenskog ujedinjenja koja je kulminirala 1918.godine i koja je za tadašnje hrvatske Šekse također značila vrhunac narodne slobode. Satkano u stihove: Što će nama naši domobrani, puno bolji srpski su žandari. Oni dobro znaju struku svoju, živjet ćemo ko bubreg u loju. Zastupnici 'ebli pamet svoju, dodala je tetka Kata svoj stih 70 godina poslije.

Žarko Marić