Zarko Maric

(Papa Franjo neće Stepinca proglasiti svecem. Svetosavska plima u Hrvatskoj. Suglasnost SPC-e o Svetom nikada. Legitimno smo  zabrinuti. Okamenjeni stavovi.)

U ne  baš velikoj hrvatskoj penkalo kruni, u zadnje vrijeme svijetli i biser koji se zove Kazimir Mikašek Kazo. Koliko mu to mogućnosti dozvoljavaju, svojim oštrim perom se hrabro i znalački dobro nosi sa svim nositeljima povijesnih falsifikata i protu'rvatske mržnje. KO RAZRAĐEN MOTOR ON JE SADA CRO FOBISTIM ŠTO ZADAJE JADA. Reklo bi se pjesnički. Najnoviji njegov tekst pod naslovom PAPA FRANJO NEĆE STEPINCA PROGLASITI SVECEM – www.dragovoljac.com, dao  mi je povoda da i ja iznesem nekoliko svojih razmišljanja povodom toga, u prilikama aktualne svetosavske plime u Hrvatskoj. U evanđeosku dimenziju Sv. oca se ne želim miješati, i u tom pogledu mu želim da svoj sveti i teški posao nastavi obavljati. I proglašenje blaženika svecima je njegov posao, pa smo mi u zadnje vrijeme legitimno zabrinuti oko sporosti proglašenja svecem našeg blaženika Alojzija Stepinca, za koju svetost je on odlučio dobiti i suglasnost Srpske pravoslavne crkve, koju suglasnost će dobiti, mi to dobro znamo, o Sv. nikada.

Stav je relativno trajan odnos prema kome ili prema čemu... Jedna je od njegovih definicija. Kada se zauzme nekakav stav, on se jako teško mijenja. Pričao je profesor svojim đacima, objašnjavajući im psihologijske fenomene; stavove, percepcije, iluzije, halucinacije itd.

Često čujemo i izraz-okamenjeni stavovi. Stav koji je promijenjen komunističko represivnim i sličnim totalitarnim metodama je predmet viktimologije- znanosti o žrtvama.

S malo više znanja o stavu kao psihologijskom fenomenu, idemo sada do Argentine.

Dok je linija trećeokupacijske italijanske zone išla sredinom tadašnje Hrvatske, dok su MUSOLINI I ČETNIČKA ŠKOLA, LIJEPU NAŠU HTJELI POLA - POLA, mali Franjo kao etnički talijan i domoljub, u dalekoj Argentini, ne znajući ni za kakve okupacije, je, ne tvrdim ali osnovano sumnjam, pjevušio iz srca proizišlu pjesmicu - KIŠA PADA ENGLESKA PROPADA, VJETAR PIRI ITAL'JA SE ŠIRI.

Žarko Marić