ZA DEUTCHE FILM UND FERNSEHAKADEMIE BERLIN

ZLOUPOTREBA UMJETNOSTI: Obeščašćivanje sakralnih objekata i vrijeđanje vjernika

Vulgarno snimanje razodjevene novinarke Vesne Knežević u crkvi sv. Ignacija je provokacija svih katoličkih vjernika kao i svih osoba koje razumiju važnost crkava kao kulturnog i tradicijskog dobra hrvatske te europske povijesne i kulturne baštine. 

Vesna Knezevic Cosic

 

Potpišite peticiju kojom od:

- Akademije Deutche Film und Fernsehakademie Berlin tražimo obustavu produkcije i javno publiciranje neprimjerenih i uvredljivih fotografija i video sadržaja koji su uz to u crkvenim prostorima snimljeni ilegalno, bez potrebne dozvole.

- Ministarstva kulture RH tražimo poduzimanje hitnih pravnih koraka glede neovlaštenog snimanja unutar prostora zaštićene spomeničke baštine kojima dubrovačke crkve pripadaju.

http://citizengo.org/hr/sc/158644-zloupotreba-umjetnosti-obescascivanje-sakralnih-objekata-i-vrijedanje-vjernika

Sam događaj akteri su javno opisali "gerilskom akcijom" i "oskvrnjivanjem", dok je za cijeli projekt snimnja u Dubrovniku Brbora komentirao kako su za sad "prezadovoljni".

Ovakvo drsko i nepristojno ponašanje te omalovažavanje vjerskih osjećaja 86% građana RH na temelju njihove vjerske opredijeljenosti ponižava i stvara uvredljivo okruženje za vjernike omalovažavajući njihova duboka uvjerenja te prostor molitve i bogoslužja.

Podsjećamo, izvješće Zaklade "Pomoć Crkvi u nevolji" o progonjenim kršćanima iz 2016. upozorava na nastojanja Zapada da se vjerska sloboda ograniči na privatni život, dok nedavno izvješće njemačke federalne policije donosi podatak kako je u proteklih 11 mjeseci u Njemačkoj izvršeno 97 zločina iz mržnje prema kršćanima. Diskriminacija vjernika može se iščitati i u nekim medijskim naslovima koji ismijavaju težinu učinjenog prekršaja i posljedice koje je on izazvao.

Na istom tragu se može protumačiti i isprika Deutche Film und Fernsehakademie Berlin Akademije koja je na svojim stranicama objavila sljedeću ispriku:

Ekipa studenata DFFB-a je za potrebe vježbe kratkog dokumentarnog filma snimila fotografiranje planirano od strane subjekta filma. Sad razumijemo kako je snimanje uključivalo djelomično nage fotografije na lokaciji crkve u Dubrovniku. Ponekad, kad se filmašima da poprilična sloboda u snimanju prvih filmova, dogode se elementarne pogreške koje, nenamjerno, mogu uvrijediti druge osobe. Akademija, koja visoko cijeni umjetničku slobodu, nije bila svjesna specifičnosti scene na izabranoj lokaciji. U mjeri u kojoj je naše akademsko odjeljenje prouzročilo uvredu ovim snimanjem, iskreno se ispričavamo zajednici ove crkve i Dubrovčanima.

Ovakva izjava potpuno je neprimjerena ustanovi koja se bavi školovanjem budućih filmskih djelatnika.

Prvo, iz nje je očito kako vodstvo Akademije i odgovorni profesori i dalje nemaju u vidu sve lokacije na kojima je studentska filmska ekipa snimala, pa je njihova izjava nepotpuna ili su namjerno napisali polovičnu ispriku.

Drugo, jedno od temeljnih pravila produkcije je pribavljanje svih potrebnih dozvola za snimanje kao i drugih zakonskih odredbi koje uključuju i poštivanje prava privatnog vlasništva te zakona zemlje u kojoj se snima, što u ovom slučaju nije učinjeno.

Treće, umjetnička sloboda na koju se direktor Ben Gibson poziva nije iznad Ustava naše države, kao niti iznad prava drugih, prava vjernika da u molitvi ne budu uznemiravani i ometani, uključujući pravo osobe na slobodu vjeroispovijedi. Obeščašćivanje sakralnih objekata te vrijeđanje vjerskih osjećaja zloupotrebljava umjetnost koristeći je za omalovažavanje i vrijeđanje vjernika te širenje mržnje i netrpeljivosti.

Potpišite peticiju: http://citizengo.org/hr/sc/158644-zloupotreba-umjetnosti-obescascivanje-sakralnih-objekata-i-vrijedanje-vjernika

Hvala Vam na svemu što činite,

Ana Marija i cijeli CitizenGO tim