Petar Stipetić hrvatski general

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni generalPetar Stipetić preminuo je u srijedu, 14. ožujka 2018. u Zagrebu, izvijestio je MORH.

Neka mu je laka hrvatska gruda!

Nažalost nije se oporavio nakon moždanog udara pretrpljenog u siječnju ove godine.

Petar Stipetić - 1989. je postao general. Na poziv predsjednika Tuđmana priključuje se Hrvatskoj vojsci.

Rođen je 24. listopada 1937. u Ogulinu gdje je završio o osnovnu školu i gimnaziju. Vojnu akademiju Kopnene vojske bivše JNA pohađao je od 1956. do 1959. Na Višoj vojnoj akademiji bio je od 1967. do 1969. a završio je i Ratnu školu 1976. U bivšoj JNA obnašao je sve dužnosti, od zapovjednika voda do zapovjednika grada Zagreba. 1989. je postao general. Do rujna 1991. bio je operativac u V. vojnoj oblasti u Zagrebu. S predsjednikom Tuđmanom je u kolovozu 1991. razgovarao o prelasku na hrvatsku stranu. Sve je rađeno u strogoj ilegali.

„Amerikanci ni malim prstom nisu sudjelovali u Oluji“, naglašavajući kako je veleposlanik SAD-a Peter Galbraith bio protiv vojne akcije što je nekoliko puta rekao Tuđmanu. Također kaže da su hrvatski zrakoplovi srušili sve srpske radare, znaju se i imena tih ljudi, i nije mu jasno čemu mistifikacije da su to činili Amerikanci, kad to nije točno. Stipetić je od 2000. do 2003. bio načelnik Glavnog stožera HV-a. Razgovarao je s haaškim istražiteljima koji su ga po zapovjednoj odgovornosti sumnjičili za Medački džep, Bljesak, Oluju. Nije optužen. Dobitnik je najviših državnih odličja: Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda bana Jelačića, Reda hrvatskog trolista. U znak zahvalnosti, Ogulin ga je proglasio za svog počasnog građanina.

Uoči Oluje 3. kolovoza bio je u Ženevi u hrvatskom izaslanstvu koje je pregovaralo s pobunjenim Srbima. Hrvatska strana je nudila mirnu reintegraciju uz široku autonomiju. Nakon povratka u Zagreb, oko 20 sati izvijestili su Tuđmana da su srpski pregovarači odbacili taj prijedlog i da su pregovori propali, na što je on rekao: „Dobro, onda ujutro krećemo s operacijom“. Na početku Oluje Stipetić je zapovijedao sektorom Istok, u Podunavlju. 2. kolovoza nazvao ga je Tuđman i tražio da preuzme Sektor Sjever jer je „kod Petrinje zapelo“. Stipetić je 6. kolovoza postrojbe vratio na njihove ranije položaje, te ujutro 7. 8. Ušao u Petrinju, oko podne u Kostajnicu, a navečer u Glinu. Zapovjednik srpskih snaga Čedo Bulat, inače, njegov nekadašnji podređeni u V. Vojnoj oblasti, potpisao je predaju oko 14 sati 8. kolovoza kod Topuskog.

Zorica Gregurić

Zagreb, 14. ožujka 2018.