Objavljeno: 14. ožujka 2018.

Predsjednica odbacuje zlonamjerna tumačenja njezina obraćanja argentinskim Hrvatima

"Hrvatski narod u Argentini, kao malo koji narod u svijetu, očuvao je svoj nacionalni identitet, Kolinda ured22duhovni i kulturni identitet, svoj jezik i običaje, unatoč svim nužnim prilagodbama što ih je tražio život u drugoj domovini", kazala je tom prilikom Predsjednica i dodala kako su Hrvati u Argentini "dijelili sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine".

Zbog te izjave napali su je Predrag Matić i Vesna Pusić. Na odgovor s Pantovčaka nije trebalo dugo čekati.

''Predsjednica RH odbacuje zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamjerni mogu iz Predsjedničine izjave isčitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Tužno je što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani", stoji u reakciji iz Ureda Predsjednice.

Poveznica: https://www.hkv.hr/vijesti/politika/28925-predsjednica-maticu-i-pusic-tuzno-je-sto-se-ni-danas-ne-priznaje-zrtva-mnogim-iseljenicima-koji-nisu-smjeli-izrazavati-domoljublje.html

hkv