Maceljska gora 2018 sestra Zbvonimira Nimac

17.03.2018., održan je tradiconalni korizmeni križni put “Stopama pobijenih – Đurmanec – Ilovac – Macelj”, u organizacij župe Sv. Jurja Đurmanec te udruge “Macelj 1945.”

Maceljska gora 2018 sestra Zvonimira Nimac 6
Ni današnja kiša, ni sve kiše svijeta nisu i nikad neće isprati hrvatskom krvlju natopljene Maceljske proplanke na kojima se pokazala sva bešćutnost i okrutnost komunističko partizanske vlasti. Nakon Bleiburga i brojnih stratišta u Sloveniji u Maceljskim šumama bez suda i suđenja, na najokrutniji način pogubljeni su svećenici, razoružani hrvatski časnici i vojnici, žene i djeca. Svoj križni put, sličnom Kristovom Križnom putu na Kalvariji, prolazili su od željezničke postaje u Đurmancu, preko Smiljanove Grabe, Lepe Bukve do Ilovca.
Deset kilometara dugim, istim putem i ove godine, u skrušenoj molitvi propješačio je lijepi broj hrvatskih domoljuba. S dubokim pijetetom, s ljubavlju i zahvalnošću, ponaosob ponosom što smo dio istog tijela, slijedili smo njihove stope duboko urezane u ovu našu zemlju…. I nije nas bilo stid pustit suzu slanu kao sol, jer oni nam neće zamiriti to….. 

Maceljska gora 2018 sestra Zbvonimira 1 Maceljska gora 2018 sestra Zvonimira Nimac 2
Nakon petosatnog hoda, po velikoj kiši, u crkvi Muke Isusove, svetu misu, za sve ovdašnje i ostale žrtve partizansko-komunističkih zločina, slavio je župnik Župe svetoga Jurja mučenika u Đurmancu fra Vlado Mustać.

Maceljska gora 2018 sestra Zvonimira Nimac 3

Maceljska gora 2018 sestra Zvonimira Nimac 7

   Maceljska gora 2018 foto Stipe Renić   Maceljska gora 2018 sestra Zvonimira Nimac 4

Maceljska gora 2018 foto Stipe Renić 1

Pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna svjetlila im, počivali u miru Božjem! Od srca hvala članovima i prijateljima Hrvatskog žrtvoslovnog društva na organiziranom prijevozu, na ovo i sva druga stratišta, za sve nas sveta mjesta!

Maceljska gora 2018 sestra Zvonimira Nimac 9

Maceljska gora 2018 Vera Butković foto Stipe Renić

Maceljska gora 2018 sestra Zvonimira Nimac 13

Maceljska gora 2018 sestra Zvonimira Nimac 11

 

Maceljska gora 2018 sestra Zvonimira Nimac 18

Maceljska gora 2018 sestra Zvonimira Nimac 14

Maceljska gora 2018 sestra Zvonimira Nimac 15

Hvala Stipi Reniću i Aniti Drnetić koji će mi oprostiti krađu nekoliko fotkica iz njihova albuma...

Bože, čuvaj Hrvatsku!

s. Zvonimira Nimac