FRANJEVCI U JAMU UBAČENI NAGLAVAČKE OKRENUTI LICEM PREMA JAMI, PUCALI IM U ZATILJAK I GURNULI IH NIZ STRMINU - Tomića njiva

 

Iskapanje na lokalitetu »Tomića njiva« u samom središtu Ljubuškog trajala su od 19. do 29. srpnja (9 dana) 2010. Tu je ubijeno i zakopano 28 osoba, žrtava komunističkog režima. Većina ih je bila ispitivana i određena za ubojstvo u obližnjoj zloglasnoj »Ozninoj kući« čiji podrum-tamnica i danas jezivo izgleda.

Oni su ovdje jednostavno ubijani na rubu jame i gurani niz strminu. Zbog toga muku smo mučili s određivanjem koja kost pripada kojem tijelu. Ovdje su pronađeni skeleti dva franjevca. Potpuno smo oslobodili prilaz do njih. Skeletu franjevca smo dodijelili br. 12. Noge u cipelama, iako nismo znali da su njegove, pronašli smo mu na samom početku rada na masovnoj grobnici, ali su se ostali dijelovi tijela gubili u šumi kostiju. Nalaženjem ostataka franjevačke krunice dobili smo čvrst trag. Danas vidimo što se s njim dogodilo. U jamu je ubačen naglavačke. Okrenuli su ga licem prema njoj, pucali mu u zatiljak i gurnuli ga niz strminu. Križ s moćima ostao mu je na vratu, naočale su mu pale nedaleko od glave, pasić i franjevačka krunica poletjeli su prema prsima. I neki drugi umirali su na sličan način.

U ovom grobištu ubijeni su franjevci fra Slobodan Lončar i fra Martin Sopta. Arheolog prof. mr. sc. Tihomir Glavaš, je vodio iskapanje i pripremanje tijela za vađenje te forenzičarka prof. dr. sc. Marija Definis Gojanović, koja je vodila vađenje tijela, opseg masovne grobnice iznosi 5,10 x 4,18 x 2,54 m. Komunisti su ubili i u nju nabacili 28 tijela, kako smo uspjeli zaključiti tek na kraju došavši do najdublje točke masovne grobnice koja se nalazila u škripu.

Izvelo ih je Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški na čijem je čelu Vice Nižić, uz suradnju s Vicepostulaturom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čijem je čelu fra Miljenko Stojić.

Ova masovna grobnica nastala je krajem Drugog svjetskog rata. Nakon što su komunisti osvojili Zapadnu Hercegovinu, u tamnicu Ljubuški dovodili su mnogobrojne uhićenike i redovito ih ubijali. Rijetki su se spasili, najviše zahvaljujući poznanstvu s nekim od ubojica i nalogodavaca. Do sada su pronađeni posmrtni ostatci komunističkih žrtava iz tamnice u Ljubuškom na lokaciji Belića gumno u Vrgorcu te Tomića njiva u samom središtu Ljubuškog.

Poveznica - tekst: https://komunistickizlocini.net/2016/04/18/franjevci-u-jamu-ubaceni-naglavacke-okrenuti-licem-prema-jami-pucali-im-u-zatiljak-i-gurnuli-ih-niz-strminu-tomica-njiva-ljubuski-video/

Video https://www.youtube.com/watch?v=rDWdlr6N7to

MOLITVA I SVIJEĆA ZA ŽRTVE U ČAPLJINI NA LOKACIJI TOMIĆ NJIVA

Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo

Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo 1

Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo 2

Vice Nižić

Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo 3

Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo 4

Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo 5

Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo 6

Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo 7

Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo 8

Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo 10  

Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo 9 Ljubuški Tomić njiva Hrvatsko žrtvoslovno društvo 11

Vice Nižić, Đuro Knezičić, Ante Beljo i Mate Gogić

Arhiva HŽD / Jadranka Lučić