Alfie Evans

Dok je većina zemalja u svijetu odbacila i odbacuje smrtnu kaznu i za najokrutnije zločince, dotle Velika Britanija osuđuje dvogodišnje dijete na okrutnu smrt gušenjem, jer je zbog troškova uključenog aparata za disanje državno sudstvo odlučilo djetetu, malome Alfieu Evansu, svome državljaninu, oduzeti pravo na život i on je, 23. travnja 2018. godine, u 21:21 sat, isključen sa aparata za disanje u bolnici Alder Hey Children's Hosiptal u Liverpoolu.

Dječak je preminuo nakon 5 dana. Postao je mali anđeo u noći između 27. i 28. travnja, vjerojatno u mukama zbog otežanog disanja i bez hrane, a jedino su mu dopustili da pije vodu na inzistiranje žalosnih roditelja.

Da zlo bude veće, ne samo da su djetešce osudili na smrt, nego nisu dopustili ni da mu druge države pomognu, kao što je željela Italija na molbu roditelja i nakon zauzimanja Pape Franje, dodijelivši dječaku hitno talijansko državljanstvo i odlučivši ga primiti na daljnji tretman u bolnicu Bambino Gesu u Rimu.

Maleni Alfie bolovao je od nepoznate degenerativne bolesti mozga, zbog čijeg pogoršanja nije mogao samostalno disati.

Iako u medicini, kako se kaže, nije uvijek dva puta dva četiri i nikad se zasigurno ne zna kako će se stanje dalje razvijati, zašto se nije moglo barem pričekati da dijete, ako već treba umrijeti, umre prirodnom smrću? Zašto roditelji nisu imali pravo odlučivati o svome djetetu, iako im nije oduzeta roditeljska skrb, jer za to nije bilo nikakvog razloga?

U isto vrijeme kraljevskoj obitelji Kate i Williama rodilo se treće dijete, princ kojem se svi normalno vesele i baš me zanima da je neko od te kraljevske djece, ne daj Bože, bolovalo od slične bolesti kao mali Alfie, bi li engleski sudovi donijeli istu odluku?

No, u današnjem svijetu ništa više nije čudno, jer ako se mogu po zakonu u tri četvrtine zemalja svijeta ubijati i trgati na komade tolika nerođena djeca, ili mučiti postupno do smrti hipertoničnom otopinom slane vode, kao djeca sa Dawnovim sindromom i u poodmakloj trudnoći, zašto se, na žalost, ne bi i ovo događalo sa već rođenom bolesnom djecom?

Stoga, u današnjem svijetu, toliko zlo raditi, a dobru se nadati, nemoguće je!

Davno je proročki govorio njemački kardinal Clemens August von Galen (1878 - 1946), proglašen kardinalom od Pape Pija XII 1946. godine, a blaženim 9. listopada 2005. od strane pape Benedikta XVI, biskup Münstera, koji je pružao hrabar otpor Hitlerovu nacional-socijalizmu i kojega su zvali "Lav od Münstera": "Ako se jednom prihvati da ljudi imaju pravo 'neproduktivne' ljude ubijati..., onda je time načelno izrečena smrtna osuda nama svima kad budemo bolesni, stari i starački nemoćni, neproduktivni. A tada više nitko od nas nije siguran za svoj život. Nije moguće ni zamisliti kako će podivljati ćudoredno vladanje, kako će općenito nepovjerenje prodrijeti sve do u obitelj, ako se taj užasni nauk bude podnosilo, prihvatilo i prakticiralo."

Sada istinski proživljavamo to podivljalo ćudoređe!

dr. Ružica Ćavar


Alfie Evans Tom i Kate 1

Alfie Evans Tom i Kate 2