U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin 13. svibnja 2018. godine održana je komemoracija za žrtve grobišta Savica u Beretincu. Zahvaljujući angažiranju članova Društva grobište Savica je spomen križem obilježeno 22. kolovoza 2017. godine, dan uoči obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

U ime pokrovitelja komemoracije vijenac je položio i svijeće zapalio, u ime Općine Beretinec zamjenik načelnika Matija Kefelja. U ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba vijenac su položili Đuro Knezičić i Anita Drnetić, nakon čega su vijenac u ime organizatora položili Jasenka Vidić, Stanko Cecelja i Vlado Horenec. 

U ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva nazočne je pozdravi član Predsjedništva i rizničar Đuro Knezičić, a zamjenik načelnika Matija Kefelja istaknuo je da se na području općine Beretinec nalazi još jedno grobište iza naselja Črešnjevo. Naglasio je da je sadašnja općinska vlast u Beretincu prva koja je to grobište obilježila  i koja će i dalje podržavati očuvanje uspomene na žrtve i stradanja koja se nikada ne smiju zaboraviti.

U ime Društva za obilježavanje grobišta svima je na dolasku zahvalio Predsjednik Franjo Talan, koji je istaknuo da je na području Republike Hrvatske evidentirano preko 900 jama i graba u kojima su žrtve pokopane. Brojne su jame ekshumirane ali žrtve nisu sve na groblju pokopane već su neke tako zbrinute da se ne zna gdje im kosti počivaju. Stoga se planira na Krbavskom Polju u Udbini, podno crkve Hrvatskih mučenika podići jedinstveno groblje na kojem bi se te sve žrtve s dužnim poštovanjem i sprovodom pokopale. 

Misu zadušnicu za žrtve grobišta Savica i sve druge stradale i poginule župljane u ratovima i progonima totalitarnih režima predvodio je i prigodnu propovijed održao preč. Izidor Ferek, župnik župe sv. Ilije proroka, a s njim kod oltara bio je i đakon Mišel Kovačević. Misno slavlje uzveličao je, pod vodstvom prof. Željke Vugrin, uz pratnju na orguljama Brigite Kitner, zbor mladih župe sv. Ilija, a misi za žrtve prisustvovao je i brat ubijene braće Đure i Franje Kukret.

Početkom svibnja 1945. godine fronta se sve više približavala i područjima sjeverne Hrvatske tj. Varaždinu. Nakon povlačenja njemačke i hrvatske vojske za njima se iz smjera istoka kretala jedna partizanska jedinica koja je po selima u koja su nailazili vršila racije te sa sobom odvodila zarobljenike. Isto tako su učinili i po dolasku u naselje Beretinec. Zu su organizirali "sud" a prethodno su na predjelu Savica alatom, motikama i lopatama, koje su prikupili po selu dali iskopati grabu prema kojoj su u noći poveli gupu ljudi koju su odredili za likvidaciju. Iste su potom poubijali i tankim slojem zemlje zagrnuli. Kada su partizani  napustili Beretinec i Črešnjevo sobom su vodili zarobljenike. Nekoliko su poubijali na izlasku iz Črešnjeva, a zarobljenička kolona potom je nastavila put prema Sloveniji. Kad su došli do Višnjice tamo su brojne poubijali, a među njima i braću Đuru i Franju Kukret, mladiće od tek 19. i 21. godinu,  koje je mrtve pronašo otac i dopremio ih kući te su pokopani na groblju u Črešnjevu.

Tekst: Franjo Talan

Foto: Anita Drnetić