Dr. Juraju Njavri – Velika zlatna plaketa!

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, dodijelila je posthumno "Veliku zlatnu plaketu" dr. Juraju Njavri, (Cerovica, Neum, 2. srpnja 1938. - Zagreb, 15. rujna 2008.), u znak sjećanja na ovog istaknutog hrvatskog domoljuba, za sve što je učinio za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Postao je poznat kao legendarni kirurg i junak ratne vukovarske bolnice, u kojoj je ostao do 18. studenoga 1991., odnosno do kraja opsade ovoga grada, nakon čega je zatočen u srpskom koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici.

Obnašao je tri dužnosti kao ministar. Bio je ministar zdravstva, za humanitarna pitanja te ministar hrvatskih branitelja, dok je u Hrvatskom saboru bio zastupnik u tri mandata.

Nositelj je mnogih odličja, priznanja i zahvalnica, bio je na čelu Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991., a o svom ratnom putu objavio je i knjigu "Glava dolje, ruke na leđa".

Priznanje će biti uručeno članovima njegove obitelji, na sam dan rođenja dr. Juraja Njavre, tj. u srijedu, 2. srpnja u 11 sati, u Domu specijalne policije u Zagrebu, Trg žrtava fašizma 1.

Da se ne zaboravi!

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)