GLAVNI SAVJETNIK PANTOVČAKA I BANSKIH DVORA VELIČAO SRPSKOG KRALJEVSKOG OFICIRA, PRIPADNIKA ZLOGLASNOG KONJIČKOG PUKA "CAR DUŠAN SILNI "

(60 puta, s apetitom, ponavljao njegovo ime i prezime)

U subotu, 31.5.2014, u dnevnim novinama, u kojima je samo datum istina, koja misao je davno zabilježena u tjedniku koga je uređivao Brane Farbieri, pardon, Frane Barbieri, osvanuo je i novinski tekst koji je privukao našu pažnju.

U uvjetima sveprisutnog, imperijalno britanski kontroliranog, neopartizansko četničkog napredovanja, i naš glavni savjetnik Pantovčaka i Banskih dvora želi biti u prvim redovima. Antifašističkom kiticom zakićen, kao provjereni i uvjereni jugoljub, on svojim penkalo sredstvima veliča, vjerovali ili ne, i srpskog kraljevskog oficira Radu Panića, konjanika zloglasnog konjičkog puka "Car Dušan silni ", koji puk je 8.4. 1941.godine, u sred Hrvatske, u okolici Bjelovara, Donji Mosti, nad nedužnim hrvatskim seljacima napravio krvavi pir, i tako im proslavio proglašenje njihove Hrvatske države. ( www.viktimologija.com). A hrvatski seljaci su im samo govorili da ostave oružje i da idu svojim kućama.

Veličanje nekoga nije samo onda kada njegovo ime i prezime podignutom rukom dižete u zrak, nego još i više i onda, kada njegovo ime i  prezime, s apetitom ponavljate 60 puta. U spomenutom tekstu ime Rade je zabilježeno 50 puta, a prezime Panić 10 puta. Uz to su išli i drugi atributi; fini dečko sa socijalnim i solcijalističkim uvjerenjima, nastavnik na konjičkoj školi, pobjednik na konjskim utrkama i slično. Poslije krvavog pira nad nedužnim hrvatskim seljacima, kao uhićenik, osjećajući se krivim, iskočio je kroz prozor, i polomljenih nogu se dokopao Srbije, gdje je radio; i za Nedića i za Mihajlovića, i za Tita, da bi na kraju, kao čuvar i nove Jugoslavije izvršio kak ti samoubojstvo.

Njegova nedužna supruga Eva Kelemen-Panić, kao udovica odseljava u Izrael, da bi je baš danas, u svojoj 96 godini, pozvali u Hrvatsku, i u njenom Čakovcu joj dodijelili priznanje počasne građanke. Da je ostala udovica kojeg tadašnjeg hrvatskog časnika, bilo Hrvata bilo Židova, kojih židova visokih časnika u oružanim snagama NDH je bilo 28, vjerujemo da je ove garniture nikada nebi okitile spomenutim priznanjem. Eva je sa svoje dvije sestre, 1944.godine, u Čakovcu koji je tada bio pod kontrolom Mađarske, preživjela židovske progone, koje je organizirao Miklos Horthyj po naredbi SS-a i Eichmana. Hrvatska je u to teško ratno vrijeme uz vichyijevsku Francusku bila prava oaza za židove, kako se čulo u Izraelu na procesu Adolfu Eichmanu, a koje riječi su prenesene u Splitu na jednom seminaru o Mili Budaku. Potvrđuju to i dokumenti židovske zajednice u Zagrebu, s potpisima doktora Buge Kona i dr. I. Freibergera, koji imajući povjerenje u tadašnje hrvatske vlasti, traže izgradnju prihvatilišta u Zagrebu (Sesvetski Kraljevac ) za protjerane židove iz drugih država, zatečene u tadašnjoj Hrvatskoj (knjiga "Titov Jasenovac" povjesničara Mladena Ivezića ).

Žarko Marić