SPRIJEČIMO - Dokumenta organizira prosvjed ispred Katedrale protiv Daria Kordića


- POZIV SVIMA -

SUTRA u utorak 10. lipnja 2014.,  U 17:15 SATI ISPRED KATEDRALE OKUPIMO SE U MOLITVI ZA SVE HRVATSKE ŽRTVE ČIJE UBOJICE JOŠ UVIJEK NISU PROCESUIRANI, KAO I ZA UBIJENE HRVATE POVRATNIKE U BOSNI I HERCEGOVINI!


Ovo treba spriječiti našom molitvom za hrvatske žrtve!!

Linkovi medija u kojima je objavljen ovaj poziv "građana":

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Zrtve-u-Ahmicima-Gradani-sutra-prosvjeduju-pred-katedralom-u-Zagrebu

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sutra-prosvjed-ispred-kaptola-zbog-mise-zahvalnice-za-darija-kordica-/752309.aspx

http://etleboro.org/hr/!11-zemlja/!/16091455

http://bljesak.info/rubrika/vijesti/clanak/stajanje-u-znak-sjecanja-na-zrtve-ratnog-zlocina-u-ahmicima/87615


Cijenjeni/e,

u utorak 10. lipnja 2014. godine, pred Zagrebačkom katedralom na Kaptolu, od 18:30 h do 19:30 sati održat će se Stajanje u znak sjećanje na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići 16. travnja 1993. godine kada su pripadnici HVO-a ubili 116 osoba, uključujući 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena. Haškim predmetom Lašvanska dolina uz Kordića je na šest godina osuđen i Mario Čerkez, zapovjednik Viteške brigade HVO-a, i to za progone i protupravno zatvaranje civila.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslavije (MKSJ) ovaj je masakr kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti, za čije planiranje i poticanje je pravomoćno na 25 godina zatvora osuđen bivši potpredsjednik i član Predsjedništva tzv. HR Herceg Bosne Dario Kordić.

U zagrebačkoj zračnoj luci Pleso 6 lipnja. 2014. ovaj je osuđeni ratni zločinac dočekan srdačno i s ovacijama, kao „vitez“ i „moralna vertikala“, uz prisutnost katoličkog svećenstva, uključujući i sisačkog biskupa Vladu Košića koji je i poveo molitvu u zahvalu za Kordićev povratak.

Dario Kordić se nije pokajao zbog zločina niti je itko od prisutnih spomenuo ili se pomolio za  žrtve zločina u  Ahmićima. Dapače, oni koji se smatraju vjernicima usudili su se zazvati kršćanskoga Boga u slavu ratnom zločincu. Jedini glas istine – povik mirovnog aktivista Zorana Ivančića „Sotono, ubojico!“ zataškan je šakama.

Nakon ovog sramotnog dočeka ratnog zločinca, pred Katedralom želimo barem simbolički ispraviti tu nepravdu i odati tihu počast žrtvama ratnog zločina u Ahmićima -  žrtvama Daria Kordića.

Uz inicijativu velikog broja građana i građanki, organizatori su Kuća ljudskih prava, Antifašistička liga Hrvatske uz podršku članica Platforme 112

Eugen Jakovčić

Sanja Sarnavka
Zoran Pusić
Marina Škrabalo

Kuća ljudskih prava Zagreb
Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb