Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinsko rata    Zagreb, 10. svibnja 2014.OTVORENO PISMO

Rozalija Bartolic
Potaknuti najavom mirnog prosvjeda Kuće ljudskih prava, Antifašističke lige Hrvatske uz podršku članica Platforme 112 licemjerno nazvanog “Stajanje u znak sjećanje na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići“, pred Zagrebačkom katedralom, iskreno smo zgrožene tim povodom. Ne možemo pretrpjeti uvredu ljudi koji patnju i žrtvu po tko zna koji puta koriste za osobnu promociju i antihrvatsku kampanju, iznoseći laži i objede na račun hrvatskih građana, ratnih stradalnika, branitelja i vjernika da su nečovječni, a prikazujući sebe kao osobe koje poštuju ljudskost, dostojanstvo i žrtvu.

Mi, istinske žrtve ratnih stradanja, duboko poštujući sve ratne stradalnike, žrtve i članove obitelji, iskreno suosjećajući s njima, već godinama molimo za njih, odajući istinski pijetet. Ne radimo od toga medijsku paradu te pogotovo nikog ne vrijeđamo da bi istakli vlastito ljudsko dostojanstvo.

Mi se molimo i za one žrtve iz s
ela Trusine koje se nalazi u općini Konjic, nedaleko od Ahmića.

Mjesta u kojem su isti dan,
poubijani i izmasakrirani ratni zarobljenici HVO-a. Mjesta u kojem su na strašan i zvjerski način također poubijani civili, izvučeni iz svojih domova ili u njima živi spaljeni.
Uglavnom žene, djeca i starci!

Za razliku od Ahmića, gdje se promptno pojavio
UNPROFOR i snimateljske postave velikih svjetskih TV postaja, mučki ubijeni Hrvati sela Trusina nisu nikad dočekali takvo medijsko pokriće.

Za njih javnost nikada nije čula!

To se nije promjenilo ni poslije, kada su tek 570 dana poslije ratnog zločina, počinjenog
14. studenog 1994., posmrtni ostatci ubijenih Hrvata prenešeni i pokopani na katoličkom groblju u Ljutom Docu.

Da li navedena liga i Kuća ljudskih prava moli i za te žrtve i upozorava na osudu tog zločina ili po običaju jedini u Hrvatskoj rade razlike u vrijednosti žrtve? Žrtve koju nisu podnijeli i ne znaju njenu težinu, ali se naveliko koriste njome, manipulirajući činjenicama radi materijalne koristi svojih honorara u navedenim organizacijama.

Prosvjeduju na odluku Haaškog suda, kada pušta Darija Kordića, a ne postavljaju pitanje tom istom Sudu, kada će osuditi počinitelje ratnog zločina u Trusini i drugim tihim žrtvama, koje zakopane vremenom i zaboravom neće dočekati pravdu ili bar spomen obilježje.

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije osuđuje ovakvo licemjerje i poziva na istinsku molitvu za sve žrtve. Rat je stradanje čiju stravičnost istinski poznaju samo preživjeli, ostali kao lešinari kruže i kljucaju po kostima i posmrtnim ostacima, lažno se skrivajući iza pijeteta, za unosne honorare.
S poštovanjem,

 

Za Udrugu udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
Grada Zagreba i Zagrebačke županije
Rozalija Bartolić, predsjednica