U Trusini 16.travnja 1993. (isti dan kad se dogodio zločin u Ahmićima) izvršen je, između 8 i 9 sati ujutro, napad na selo Trusina (Općina Konjic) pri čemu je u sat vremena ubijeno 16 civila i 6 zarobljenih vojnika HVO-a. Pripadnici ABiH su išli od kuće do kuće i ubijali civile koje bi tamo zatekli, a od djela civila su napravili tzv. živi štit te krenuli na brdo Križ gdje su uz prijetnje da će civile ubiti, natjerali pripadnike HVO-a (seljaci koji su branili selo) na predaju te ih streljali.

Medijski odnos prema ratnom zločinu u Ahmićima i Trusini je najočigledniji primjer pristranoga i neobjektivnoga izvješćivanja, jer zločini su počinjeni ISTOGA DANA! U Ahmićima se odmah pojavio UNPROFOR i kamere svjetskih TV postaja za razliku od Trusine u koju nikada nisu došli, pa čak niti za vrijeme ekshumacije zemnih ostataka ubijenih.

Izvješća BBC-jeva ratnog reportera Martina Bella iz Ahmića stvorena neopravdana slika o Hrvatima kao genocidnom narodu a Muslimanima- kasnije Bošnjacima kao žrtvama.

General Slobodan Praljak uočivši veliki nesrazmjer u tretmanu zločina u Ahmićima i Trusini u hrvatskim medijima u arhivu Hrvatske radiotelevizije potražio je podatak, koliko je puta u programu tog medija spomenuta riječ Ahmići a koliko Trusina i došao do zaprepašćujućeg podatka koji objavljuje u svojoj knjižici:
riječ Ahmići spomenuta je 998, a riječ Trusina SAMO 2 puta!!!

Jeste li čuli za :
- Lužani (Uskoplje),

- Maljine (Travnik),
- Trusina (Konjic),
- Drenovik (Kakanj),
- Busovačke Staje (Busovača),
- Doljani (Jablanica),
- Bugojno
- Zabilje (Vitez),
- Grabovica (Mostar),
- Uzdol (Prozor),
- Vareš,
- Križančevo selo (Vitez),
- Buhine Kuće (Vitez) ???

- ... i mnoga druga stratišta Hrvata od strane muslimana u BiH.

Mjesečnik Svjetlo riječi, koji izlazi u nakladi Franjevačke provincije Bosna srebrena, napravio je izniman medijski, kulturološki, politički, a ponajviše ljudski pothvat. Taj magazin u posebnom je izdanju objavio popis 7.762 ubijenih i nestalih Hrvata Bosne i Hercegovine u razdoblju od 1991. do 1995. godine.