Handžić: Povjerljiv dokument odgodio sporazum

Enes Handžić - 11 maj 2011.

Sud BiH odgodio je donošenje odluke o sporazumu o priznanju krivice, koji je s Tužilaštvom BiH postigao Enes Handžić, kako bi dodatno razmotrio određena pitanja, kao i zbog najnovijeg dokumenta koji je dostavljen Sudskom vijeću.

Radio "Justice Report

Postoji još pitanja koje Vijeće želi da postavi, s obzirom na dokaze koje je uložilo Tužilaštvo, kao i na izjavu optuženog. Osim toga, od Tužilaštva smo dobili povjerljiv dokument, koji je vrlo interesantan i koji može bitno uticati na odluku koju treba da donesemo”, objasnio je sudija Davorin Jukić, koji predsjedava Sudskim vijećem.Sporazum o priznanju krivice, kojim je za Handžića predložena kazna zatvora od pet do deset godina za zločine u Bugojnu 1993. godine, razmotren je 4. maja ove godine.

Detalji sporazuma nisu poznati pošto je ročište bilo zatvoreno za javnost, ali je prema izmijenjenoj optužnici, Handžić odgovoran za slanje hrvatskih zatvorenika na kopanje rovova i nepreduzimanje istragaprotiv pripadnika vojne policije koji su učestvovali u fizičkom zlostavljanju i ubistvima zatvorenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Handžić je, kako se navodi u optužnici, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije Republike BiH (ARBiH), bio nadređen vojnoj policiji ove brigade.

Suđenje Handžiću počelo je prije više od tri godine zajedno sa Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Senadom Dautovićem. Prema optužnici, Gasal je bio upravnik logora na stadionu “Iskra”, Kukavica komandir obezbjeđenja logora, a Dautović načelnik policije i komandant Objedinjene komande u Bugojnu. Nakon priznanja krivice, postupak protiv Handžića je razdvojen.

Novo ročište zakazano je za četvrtak, 12. maj ove godine.

U ponedjeljak se traže tijela nestalih Hrvata u Bugojnu

Institut za nestale čeka nalog Tužiteljstva BiH kako bi provjerili saznanja da se u Vrbanji nalaze tri pougljena tijela

Piše: Ana Popović

Od petka navečer policija osigurava lokaciju Livadine njive u bugojanskom naselju Vrbanja radi ekshumacije koja će se, prema riječima Sefira Baručije, glasnogovornika policijskog ravnatelja, obaviti u ponedjeljak. „Policija je zadužena osigurati lokaciju do dolaska Instituta za nestale osobe bez čijih predstavnika ekshumacija ne može početi”, kaže Baručija.

U udrugama proisteklim iz Domovinskog rata Bugojna potvrdili su nam kako su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH kontaktirali neke od obitelji nasilno odvedenih i nestalih Hrvata iz logora u Bugojnu te im kazali kako imaju saznanja da se u Vrbanji nalaze tri pougljena tijela. Također su kazali kako će tražiti od Tužiteljstva BiH izdavanje žurnog naloga za ekshumacije koje bi mogle početi već u ponedjeljak. “Ne znam ništa o ekshumaciji u Bugojnu”, izjavila je jučer za naš list Slavica Terzić, tužiteljica u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Enesa Handžića, bivšeg pomoćnika zapovjednika za sigurnost 307. motorizirane brigade Armije BiH. Podsjetimo, Handžić je krajem travnja sklopio sporazum o priznanju krivnje s Tužiteljstvom BiH o kojemu bi se Sud trebao izjasniti 18. svibnja.

Tekst sporazuma ključan je za nastavak istrage i procesuiranja odgovornih za zločine nad bugojanskim Hrvatima u proteklom ratu. Handžić je otkrio i gdje su tijela trojice od 20 nasilno odvedenih Hrvata Jadranka Gvozdena, Perice Kovačevića i Nikice Miloša. Je li to Vrbanja, znat će se nakon ekshumacije.

Na dnu: Marko Jurišić

Bugojno: Ekshumacija završena, upitna identifikacija

 Ekshumacija posmrtnih ostataka za koje se vjeruje da pripadaju nestalim bugojanskim Hrvatima Jadranku Gvozdenu, Perici Kovačeviću i Nikici Milošu jučer je završena, a istražitelji su uspjeli pronaći još fragmenata kostiju.

Objavljeno: 21.05.2011. u 12:59

Ipak, do zatvaranja ovog broja prilikom ekshumacije bezuspješno se tragalo za zubima, koji bi uvelike olakšali identifikaciju.

"Obradili smo širu lokaciju Ivandića kuća u bugojanskom naselju Vrbanja te prosijavanjem zemlje došli do novih fragmenata kostiju, ali nismo uspjeli pronaći zube", kazao nam je Marko Jurišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Niti tokom jučerašnjeg dana nisu se uspjeli pronaći veći dijelovi tijela koji bi olakšali identifikaciju, koju će, prema svemu sudeći, biti teško izvršiti. Kako smo proteklih dana pisali, tijela bugojanskih Hrvata su više puta spaljivana te mehanički uništavana, sve u cilju kako bi identifikacija bila teža.

"Posljednjih dana izvršili smo intenzivnu pretragu većeg dijela teritorija, kako bismo bili sigurno da nam ništa nije promaknulo", istaknuo je Jurišić.

On je još jednom ponovio kako će vještak sudske medicine izabrati najbolje dijelove za laboratorijsku analizu, koju će uraditi Međunarodni institut za nestale osobe (ICMP). Tek nakon što se završi ta analiza neke stvari bi trebale biti jasnije.

"Prema onome što sada imamo, postoji realna mogućnost da se ne mogne izvršiti DNK analiza niti identifikacija posmrtnih ostataka", rekao je Jurišić.

Procesuiranje zločina

On navodi kako Institut za nestale osobe BiH nastavlja svoje radove na nekoliko lokacija u općini Bugojno, s nadom da će oni dati rezultata. Jurišić navodi kako bi, što se tiče traženje pojedinačnih i masovnih grobnica, ključnu ulogu trebalo odraditi Tužilaštvo koje treba nastaviti s procesuiranjem ratnih zločina.

"Lokacije o grobnicama znaju samo neposredni izvršitelji i njihovi nalogodavci. S obzirom da se radi o širokim prostranstvima, bez toga je gotovo nemoguće pronaći brojne nestale osobe", ustvrdio je Jurišić.

Podsjetimo, i do ostataka koji su pronađeni na lokaciji Ivandića kuća došlo se nakon što je Enes Handžić, bivši pomoćnik zapovjednika za sigurnost 307. motorizirane brigade Armije RBiH, sklopio nagodbu s Tužilaštvom BiH te priznao gdje su ubijeni i pokopani Jadranko Gvozden, Perica Kovačević i Nikica Miloš.


Adminstrator stranice www.viktimologija.com.hr - preporučuje pročitati više na stranicama: http://www.uskoplje.net/portal