Subota, 09 Travanj 2011  Tovarnik – Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika godinama pokušava doznati istinu o sudbini 68 mještana ubijenih krajem 1991. nakon okupacije mjesta za koje do sada nitko nije odgovarao. Uvidom u dokumentaciju sa srpske strane otkrili smo kako je za sve ubijene Tovarničane kao uzrok smrti navedena eksplozija, ali nakon ekshumacije 1998. hrvatski stručnjaci su utvrdili da su svi imali prostrele rane.

Prije nekoliko dana zajedno s gospodinom Zoranom Šangutom predsjednikom Udruge pravnika Vukovar 1991. posjetio sam Matični ured Tovarnik, te zamolio službenika da nam da na uvid knjige Matice umrlih iz 1991. godine kao i potvrde o stradavanju i uzroku smrti. U navedenim dokumentima o stradavanju i uzroku smrti vidljivo je, po nalazu Doma zdravlja Šid i ambulante Tovarnik, da su svi Tovarničani stradali od eksplozije te su temeljem istih dokumenata upisani u Maticu umrlih. Isto tako je vidljivo da su svi dokumenti potpisani od strane voditeljice ambulante Tovarnik iz 1991. godine dr. Ljeposave Stanimirović i dr. Dragana Martinovića, koje je na tu dužnost imenovao „šef saniteta za područje zapadnog Srema“ dr. Vojislav Stanimirović.

Moramo istaknuti kako navedeni dokumenti ne odgovaraju istini, jer su svi mještani koji su stradali u Tovarniku u periodu od kraja rujna pa sve do studenog 1991 njih 68, mučeni, ubijani, strijeljani, što potvrđuju brojni svjedoci kao i ekshumacija 53 posmrtna ostatka iz masovne grobnice 1998. godine, gdje je Vladina komisija za zatočene i nestale, na čelu s pukovnikom Ivanom Grujićem, uz patologe i stručnjake sudske medicine iz Vinkovaca i Osijeka, kao i prisutne europske promatrače, utvrdila da je uzrok njihove smrti prostrijele rane.

O svemu otkrivenom obavijestili smo Državno odvjetništvo u Osijeku i Vukovaru te od istih zatražili zaštitu i nadzor nad pronađenim dokumentima.


Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik