Godišnjica strašnog, nekažnjenog srpskog ratnog zločina - 15. studenoga 1991. godine u Kostrićima u Općini Majur

U naselju Kostrići u općini Majur sutra, 15. studenoga 2012. godine, obilježit će se 21. godišnjica strašnog i krvavog srpskog ratnog zločina u tom naselju koje su počinili pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a SAO Krajine "Kaline" Komogovina kojom je zapovijedao ratni zločinac, pokojni Stevan Borojević Gadafi.I ove godine zapalit ćemo svijeće, položiti cvijeće i izmoliti molitvu za pokoj kostrićkih nevinih žrtava, obaviti svoju ljudsku, domoljubnu i etičku dužnost prije svega prema žrtvama tog nekažnjenog ratnog zločina, jer 16 ubijenih nevinih i nenaoružanih hrvatskih civila, među kojima je i žrtva okrutno ubijene dvoje djece, dvogodišnjeg Tomislava i četverogodišnjeg Daria Jurića, zaslužuje i traži našu zahvalnost, poštovanje i sjećanje, naš trajni pijetet prema njihovim žrtvama koje su dali za uskrsnuće neovisne i međunarodno priznate Republike Hrvatske.

I dok se s ponosom, pijetetom i zahvalnošću sjećamo njihovih žrtava, DA SE NE ZABORAVI, ne možemo ne postaviti pitanje odgovornosti njihovih ubojica, krvnika koji se i danas slobodno šeću i prkose zakonima i pravdi, ismijavajući žrtve i ignorirajući međunarodne konvencije o pravima civilnog stanovništva i cijelu međunarodnu zajednicu.Sve protekle godine upozoravali smo Županijsko državno odvjetništvo u Sisku i županijskog državnog odvjetnika Stipu Vrdoljaka, te Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da postoje originalni i vjerodostojni dokumenti iz kojih je vidljivo tko su počinitelji tog teškog, nekažnjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, koji nikada ne zastarijeva. Tako je i Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, nakon što smo snimili ratnu rekonstrukciju o ratnom zločinu u Kostrićima za emisiju "Istraga" NOVE TV, prije tri godine priopćilo da je srpski ratni zločin u Kostrićima PRIORITET koji se redovito razrmatra u timu za istraživanje ratnih zločina. Posebno napominjemo da je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku i tada, prije tri godine, imalo sve relevantne dokumente koji su dokazivali ratni zločin u Kostrićima. Sa žaljenjem moramo ukazati i upozoriti na originalni zapisnik o ispitivanju pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a SAO Krajine "Kaline" Komogovina Steve Borojevića Ćuka na Okružnom sudu u Glini 21. svibnja 1992. godine, te ostale originalne dokumente koje smo našli nakon vojno-redarstvene akcije "Oluja"  u kolovozu 1995. godine, od kojih smo neke predali MUP-u RH, a neke smo predali Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Zagrebu.
Međutim, iako raspolažu s inicijalnim dokumentima i svjedočenjima, Državno odvjetništvo RH do sada nije podignulo niti optužnicu protiv počinitelja, protiv ubojica i krvnika, koji žive u susjednoj Bosni i Hercegovini u dijelu koji bosanski Srbi nazivaju Republikom Srpskom, te prkose međunarodnim zakonima i pravu, Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu, tzv. Haaškom sudu.Poglavito je to licemjerje Državnog odvjetništva RH i pravosudnih tijela RH, Haaškog suda i međunarodne zajednice u odnosu na ratni zločin u Kostrićima u općini Majur strašno ako se zna kako državne institucije RH već tri godine znaju počinitelje tog nečovječnog čina, te ne čine ništa da ubojice privedu zakonu i primjereno kazne, i to u vrijeme dok je cijela Hrvatska u velikoj strepnji kako će glasiti konačna, pravomoćna presuda našim nevinim hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na sudu u Haagu, koji su optuženi, ne za pojedinačne ratne zločine, nego za zapovjednu odgovornost, i to za nedokazane optužbe.Zbog toga pozivamo Državno odvjetništvo RH i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da konačno podigne optužnicu protiv  ubojice 16 nedužnih hrvatskih civila u Kostrićima, među kojima njihovu hitnu intervenciju zaziva posebno žrtva dvoje nedužne i ubijene djece.
Pozivamo Mladena Bajića i DORH da konačno počnu raditi svoj posao za koji ih plaća hrvatski narod, među kojima su i obitelji kostrićkih žrtava, te da poduzmu mjere da se ubojice hrvatskih civila u Kostrićima uhite, da se pritvore i da im se sudi za ratne zločine koje su počinili. Vrijeme je za pravdu.
Zapalimo svijeće 15. studenoga, sjetimo se kostrićkih žrtava i molimo se za naše nevine hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Bog im pomogao. Molimo se za njih i za pravdu.

U Sisku, 14. studenoga 2012. godine
Predsjednik
IVICA PANDŽA ORKAN, v.r. 


OPĆINSKA NAČELNICA
OPĆINSKO VIJEĆE
Majur, 06. studenog 2012. godine

POVODOM TUŽNE OBLJETNICE P O Z I V A M O
Vas na komemorativni skup u naselje Kostrići, povodom obilježbe tragične smrti svih stanovnika naselja Kostrići, koji se dogodio 15. studenog 1991. godine.Obilježavanje ove obljetnice polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i službom riječi s molitvom za sve stradale održat će se:

u četvrtak, 15. studenog 2012. godine u 11,00 sati
Molimo da svojom nazočnošću odamo dužno poštovanje nevinim žrtvama.
Da se ne zaboravi!
Općinska načelnica Predsjednik
Općinskog vijeća
Ana Šarić,v.r

 Vlado Jamić, v.r.