Pakao srpskog logora Stara Gradiška

Vlado Radošić: PAKAO SRPSKOG LOGORA Stara Gradiška 1991. godine; broj stranica 383; Nakladnik je Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata "Zebre", sunakladnik tiskara "Arca", Nova Gradiška, 2012.

Knjiga policijskog inspektora Vlade Radošića "Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine" na 380 stranica govori, na temelju originalnih dokumenata srpske strane pronađenih nakon VRO "Bljesak", o stradanju Hrvata u logorima i zatvorima u Domovinskom ratu na okupiranom području zapadne Slavonije, prvenstveno u logoru Stara Gradiška. Istodobno pruža vrlo korisne podatke o srpskoj pobuni u zapadnoj Slavoniji 1991., djelovanju srpske milicije na ovom području, odnosno "SUP-a Okučani", organizacijskom ustroju, kao i o djelovanju pripadnika "TO SAO zapadne Slavonije" i banjalučkog korpusa JNA.

Uz dokumente o vojnom djelovanju pobunjenih Srba donosi i dokumente o djelovanju različitih civilnih struktura pobunjenih Srba 1991., fotografije, obilje informacija za sve istraživače Domovinskog rata. Poimenično se navode i imena mučitelja i ubojica Hrvata.

Neki od sudionika događaja na srpskoj strani u vrijeme okupacije danas normalno žive u Hrvatskoj, neki primaju hrvatske mirovine, a neki rade i u državnoj službi.

Knjiga je temelj svim pravosudnim tijelima RH da procesuiraju one koji su za ove zločine odgovorni.

"Odlučio sam sve ovo napisati, jer da nisam, živio bih do smrti pod dojmom da sam prešutio, što nije trebalo prešutjeti, skrio, što nije trebalo skriti, propustio ono što nisam smio propustiti." (Vlado Radošić)

Preporučujemo cijeli članak pročitati na stranicama HAKAVE gosp. Ljubomira Škrinjara
Izvor:
http://www.hkv.hr/reportae/lj-krinjar/17638-pakao-srpskog-logora-stara-gradiska-1991-godine.html