Vrabac Tvrtko ču da se u gradu Zagrebu, u velebnoj koncertnoj dvorani s dvije tisuće mjesta, priprema Božićni doček Djeda Mraza. U dvorani će biti samo djeca. Djed Mraz dijelit će darove. Na velikoj pozornici   okitit će  veliki bor. Pripremit će i glazbeni  program.

Tvrtko malo zastade, pa promisli,  zgodno bi bilo  da se vrapci i druge ptice uključe u  Božićni program Djeda Mraza.  Vrapci su prijatelji dobre djece,  a on  unaprijed zna da na  doček Djeda Mraza dolaze samo dobra djeca, pa ih  želi ugodno iznenaditi  zanimljivim ptičjim programom.

Sazva  Stožer vrabaca i da im zadatak da žurno pronađu nekoliko stotina ptica pjevica; slavuja, grdelina, kanarinaca, frzelina, štiglića,  lugarina i sl.  U obzir dolaze samo male ptice pjevice. Zatraži  da među pticama budu i brojni kolibrići, ali i jedan veliki gavran koji  govori ljudskim  jezikom, te još i četiri vrane. Posebno naglasi da se pripreme četiri košarice pune malih zlatnika, a on zna u kojoj  spilji ima zlatnika još iz  antičkog doba, a ne zna se tko im je vlasnik. A jedan vrapčić dobaci – Neka skupe i punu vreću leptira.

Brzo se to proču među pticama pjevicama, pa mnoge poželješe sudjelovati u programu.   Skupilo se nekoliko stotina ptica pjevica, isto toliko i kolibrića, a da leptire uopće ne spominjemo. Da svojim suradnicima zadatak da ptice pjevice nauče pjevati božićne  ali i neke druge dječje pjesme. Rečeno učinjeno!

Gradonačelnik da na pozornicu postaviti bor  viši od petnaest metara. Potom izdašno ga  okitiše bezbrojnim zvončićima i drugim prelijepim nakitom, koji je prekrio cijeli bor.

Kad je sve bilo spremno brojni roditelji uvedoše  djecu u raskošno uređenu dvoranu, potom se roditelji povuku vani. Prije ulaska djece vrabac Tvrtko u dvoranu uvede neprimjetno nekoliko stotina ptica pjevica i kolibrića, četiri vrane i jednog  gavrana i sve se uvuku u unutrašnjost bora, tako da su  bile nevidljive gledateljima.  U bor sakri i jednu veliku vreću punu leptira.

Na pozornicu stiže Djed Mraz, visok i tradicionalno obučen, dugački brkovi i duga bijela brada, crvena kapuljača, crveni kaban preko leđa sa svijetlim obrubom, crvene hlače i sl. S njime stiže  i desetak  prigodno odjevnih njegovih pomoćnika. Nakon  govora i nekoliko pjesama,  staviše svoje vreće  na ramena,  spuste se među djecu i počnu  dijeliti darove.

Iz bora iskoči gavran obučen u odoru ptičjeg Djeda Mraza. Stade pred mikrofon i predstavi se; Ja sam ptičji Djed Mraz Gavran. Dok vam ljudski Djed Mraz  sa svojim pomoćnicima bude dijelio darove  pozvat ću ptice da vam otpjevaju nekoliko pjesama.

Zalupi krilima   i uzviknu – ABRAKADABRA!  Visoki bor se zatrese,  brojni zvončići zazvone i čuše  se čudesno lijepe arije dječjih božićnih i drugih pjesama.  Djeca   zapljeskaše. (Službeni organizatori nisu znali o čemu se radi, ali zbog djece nisu smjeli prekinuti program). Potom Gavran,  ptičji Djed Mraz, reče da  će na dlan svakog djeteta sletjeti  jedna  ptica pjevica.  Opet  zalupi krilima i  viknu – ABRAKADABRA!

Još jednom bor se zatrese, zazvoni tisuću zvončića i iz njega polako, da se djeca ne prestraše, počeše izlijetati; slavuji, grdelini, kanarinci, frzelini, štiglići, lugarini i sl.   i slijetali  na dječje dlanove. Na dlanu svakog djeteta  zadržaše se oko pola minute.

Ali to još nije bio vrhunac  uzbuđenja djece. Nakon što su ptice pjevice obletjele  svu djecu,  Djed Mraz Gavran pozva ptice da se vrate u bor, što one i učiniše. Pljesak   bio urnebesan. Iz brojnih dječjih očica izletale i suzice radosnice.

Pljesak se smiri. Ptičji Djed Mraz pozva kolibriće, uzvikom – ABRAKADABRA!

Ponovno se zatrese  bor.  Zvončići zazvone, a iz bora izletje na stotine prekrasnih kolibrića  dugačkih kljunova.  Zalepršaše ispred dječjih lica.  Od brzine lepršanja krila im  se nisu  vidjela. Brojna djeca pružala ruke da uhvate kolibrića, ali  oni vrlo vješto izmicali njihovim ručicama. Tim lepršanjem kolibrići obišli svu djecu. 

Djed Mraz Gavran pozva kolibriće da se vrate u bor. Zatim najavi da će ptice pjevice otpjevati pjesmu   zahvale roditeljima. I opet  zalupi krilima i viknu – ABRAKADABRA!    I ču se prekrasna melodija.

Mile Prpa Pozdrav roditeljima

Dječica zapljeskala, pjesmica im se dopala. Spjevao je vrabac Tvrtko, a uglazbio  ptičji Djed Mraz Gavran.

Preko mikrofona, ponovno se javi  Djed Mraz Gavran, snažno  zalupi krilima i uzviknu - ABRAKADABRA! Pozivam  ptice da djeci podijele  darove. 

Iz bora iskočiše četiri velike vrane i svaka držala u kljunu košaricu punu malih zlatnika. Na košaricama  stajalo i po nekoliko vrabaca. Vrapčići uzimali  u kljun po jedan zlatnik i svakom djetetu stavljali  na dlan.

Opet se oglasi ptičji Djed Mraz Gavran, reče; Sad će, prije odlaska, djecu pozdraviti najljepši leptiri svijeta. Zalupi krilima i uzviknu: ABRAKADABRA!

Visoko s bora skotrlja se na pod velika vreća, sama se razveza, i iz nje izletje na tisuće raznih prekrasnih leptira. Letjeli su oko uzbuđene djece, slijetali im  na ruke, na ramena, na koljena, na glave, potom bi ponovno lepršali. Od njih gotovo da se nije vidio veliki bor. Ču se snažni dječji žamor i oduševljenje. Dječja radost bila je  neizreciva.  To je trajalo nekoliko minuta, potom ih Djed Mraz Gavran pozva leptire da se vrate u bor.

Kad je sve završilo,  djeca, od silnog uzbuđenja nisu se mogla nahvaliti roditeljima.  Evo, i tako  nasta Zagrebačka božićna priča, koju će  dječica  pričati  svojim unucima, a oni svojim.

Zagreb, 12.11.2015                                                                                                  Mile Prpa

Iz neobjavljene knjige

Mile Prpa; Vrabac Tvrtko i 

FEDERACIJA VRABACA d. o. o.