Od Franje do Franje

Romani Anite Martinac zaslužuju našu posebnu pozornost… Sva tri romana su istinski književni dragulji književnice, majstorice jezika koja ne zapisuje, već iznova stvara. Više

 

anita6 

O AUTORICI

Anita Martinac, djevojačko Mihić, rođena je 7. ožujka 1973. u Mostaru gdje živi i radi. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Sudionica je Domovinskog rata, te nositeljica Spomenice Domovinskog rata i dviju medalja Ljeto ‘95. i Oluja. Nakon desetljeća provedenog u vojnoj službi, radila je kao grafička dizajnerica i konzultantica za ISO norme, zatim u državnoj službi u FMF, a trenutno je zaposlena u Aluminiju d. d. Mostar.
Objavljena su joj djela:
1994. zbirka poezije „kRvaRi bRig”, 2012. zbirka poezije „Ljubim te pjesmama”, 2012. zbirka poezije „U pogledu”, 2013. zbirka poezije „U susret riječi”, 2014. zbirka poezije „Druga riječ je ljubav”, 2015. audio recital poezije „Sretno Valentinovo”, u 2015. prvo i drugo izdanje roman „Medaljon“, u 2016. roman „Posljednji“ , u 2017. zbirka poezije „Budna“ i roman “Od Franje do Franje”. 
Književni uradci su joj zastupljeni u brojnim međunarodnim i domaćim zbornicima. Često sudjeluje na različitim manifestacijama i književnim susretima. Nagrađivana je od svojih prvih objavljenih radova, i to 1987. godine od tadašnje Opštinske konferencije Mostara, zatim 1997. u povodu Mjeseca knjige, te 2013. na natječaju „Najljepše ljubavno pismo” HP-a Mostar. Također, dobitnica je druge nagrade „Ilija Ladin” za 2013., treća nagrada za najljepšu domoljubnu pjesmu u Vukovaru za 2014. večeri domoljubne poezije „Pjesmom protiv zaborava“ u organizaciji UBDRVSŽ. Godine 2015. dobitnica je druge nagrade „Fra Martin Nedić” za roman „Medaljon. Nakon toga, dobila je treću nagradu na VI. večerima domoljubne poezije „Rasplamsaj oluju u pjesmi i srcu“ u Zeljovićima, Splitsko-dalmatinska županija, kao i prvu nagradu za najljepšu domoljubnu pjesmu na pjesničkoj manifestaciji domoljubne poezije „Stijeg slobode”, Knin -Pakoštane. 2016. dobitnica je godišnje nagrade Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i prve nagrade književne manifestacije „Munja od Gabele”.
2017. dobitnica je prve nagrade na VII. danima pobijenih hercegovačkih franjevaca za pripovijest “Samo je želio učiti”, te treće nagrade na natječaju Kaštelanske storije za pripovijest “Jordan Viculin”. i druge nagrade na VIII. večerima domoljubne poezije „Rasplamsaj oluju u pjesmi i srcu“ u Zeljovićima.
Roman Medaljon proglašen je za roman godine 2015. na hrvatskom portalu Hrvatska roman, nakon višemjesečnih prvih mjesta na ljestvici, a roman Posljednji je roman mjeseca prosinca 2016. A oba su bili u najužem izboru za Šimićevu nagradu u 2015. i 2016. Roman Od Franje do Franje počeo je 2018. kao prvi na ljestvici portala Hrvatska roman.

Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske, udruge Hrvatska žena, Napredka te je predsjednica Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BIH. Bavi se humanitarnim i volonterskim radom u kulturnim projektima i djelovanjem kroz razne udruge.

 

POVEZNICA: https://anitamartinac.com/

 

BLOG  http://blog.dnevnik.hr/anita-martinac

 

HRVATSKO ŽRTVOSLOVNO DRUŠTVO

PREPORUČUJEMO NABAVITI I KUPITI OVE VRIJEDNE KNJIGE

Od Franje do Franje

Romani Anite Martinac zaslužuju našu posebnu pozornost… Sva tri romana su istinski književni dragulji književnice, majstorice jezika koja ne zapisuje, već iznova stvara. Autorica naglašava kako ovaj roman nije samo povijesni roman, već i obiteljska saga. Ovaj roman ne potiče samo naš intelekt već i osjećaje – kazao je na početku predstavljanja romana „Od Franje do Franje“ prof Andrija Stojić.
Vrijedan doprinos u predstavljanju romana „Od Franje do Franje“ dao je i prof. Antun Lučić.

Posljednji

Roman, izdanje 2016

.....Muka se nadvila nad vjerujući hrvatski narod. Stoljećima nije imao države, pa ju je dobio i onda su se počele događati teške stvari. Nasrnuli su na nju s raznih strana.....

Medaljon

Roman, drugo izdanje 2015

.....Roman MEDALJON autoričina je svojevrsna književna obdukcija vezana za događaje iz razdoblja između Drugog svjetskog rata i njegovog šestogodišnjeg produžetka u škripama i pojatama po pustarama zapadne Hercegovine. Svi likovi su stvarni....


HRVATSKO ŽRTVOSLOVNO DRUŠTVO

U sklopu hodočašća  Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba od 13. travnja do 15. travnja 2018.g. „Stopama uporno prešućivanih hrvatskih žrtava u četrdesetim godinama XX. Stoljeća”  u ovogodišnjem travanjskom programu svojih aktivnosti obišli smo mjesta stradavanja u Hercegovini.

Zahvaljujemo se književnici Aniti Martinac na prekrasnim stihovima koje je s nama podijelila, ali i na pomoći u organizaciji hodočašća.

ČAPLJINA

HŽD Ante Beljo Anita Martinac 2018

HŽD Anita Martinac Čapljina 2018 6

U Čapljini književnica Anita Martinac nam je iz svoje zbirke pjesama za kraj je pročitala pjesmu „Molitva za istinu

HŽD Anita Martinac Čapljina 2018

STRUGE GORICA


Struga Gorice Hrvatsko žrtvoslovno društvo Ante Beljo 13

CIM - MOSTAR

Anita Martinac CIM
fra Luka Marić i Anita Martinac

Anita Martinac CIM 2018
Anita Martinac CIM 2018 2
Anita Martinac CIM 2018 3
Anita Martinac CIM 2018 4

S nama je bila u obilasku Struge Gorica, zatim na Radimlju i Stocu. U poslijepodnevnim satima obišli smo Mostar, Ilići i Cim, položili vijenac i zapalili svijeće pred spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, kao i Domovinskog rata u Cimu ispred Doma sv. Ante. 

MOSTAR

Anita Martinac MOSTAR 2018 1
fra Ivan Ševo, Franjevačka crkva u Mostaru, Đuro Knezičić, Ante Beljo... Anita Martinac MOSTAR 2018 2

Anita Martinac MOSTAR 2018 3
Anita Martinac MOSTAR 2018 4
fra Ante Marić, ž. vikar, kapelan Masne Luke-Polja - provincijski knjižničar
Anita Martinac MOSTAR 2018 5
Anita Martinac MOSTAR 2018 6
Anita Martinac MOSTAR 2018 Ante Beljo

Ante Beljo
predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva - Zagreb

PREPORUČUJEMO VIDEO ZAPIS Borisa Vidovića na YouTube 
https://www.youtube.com/watch?v=Lmb9HxQKBWA&t=111s
https://www.youtube.com/watch?v=F10Km_L_9Q0
https://www.youtube.com/watch?v=Y_0dvi6v7cY&t=20s
Hodočašće stopama prešućivanih četničkih zločina u Hercegovini: Struge-Gorica, Radmilja, Stolac