Bošnjački kulturni centar Sarajevo organizirao je subota, 4. veljače 2017., u 11 sati "Koševske divane" na temu "Čavkarica u historijskom sjećanju"

Predavač: Tahir Pervan

“Čavkarica je jama u istočnoj Hercegovini u koju su u kolovoza 1941. godine takozvani ustanici, odnosno četnici, sunovratili i gdje su na najzvjerskiji način usmrtili preko 1 500 Bošnjaka. Među stradalima je i skoro cijela moja porodica. Preživio je samo moj otac Omer, koji u tom trenutku nije bio s ostalima. To je jedan od najvažnijih motiva da se u ranoj mladosti angažiram na istraživanju tog monstruoznog zločina, koji, za sve vrijeme komunističke vladavine, nije sudski procesuiran, a zločinci nikada nisu izvedeni pred sud pravde. Da tragedija bude veća, oni su obavljali najveće izvršne, čak i sudske funkcije. Nekolicina njih je, kao nagradu, još za života, dobila svoju ulicu. Preživjela svjedokinja Hadžera Ćatović-Bijedić sve vrijeme je ušutkivana i priječeno joj je da o tome ne kazuje”. (Tahir Pervan)

Djela Tahira Pervana posvećena Čavkarici: roman „Zulum“ (1988.); knjiga „Čavkarica - muslimanska krvava prica“ (1988); roman „Nad jamom“ (2002.); politički esej „Čavkarica - vrata pakla“ (1998.); dokumentarni film „Zaboravljena Čavkarica“ (2016.) - poveznica https://www.youtube.com/watch?v=CHhzQM7ghOs 
Osnivač Udruženja „Čavkarica“ – prve nevladine organizacije osnovane s ciljem utvrđivanja pune povijesne istine o genocidu nad Bošnjacima istočne Hercegovine.