Komemoracije i hodočašćaNovosti

Đurđa Cecelja: Sjećanje na ramske žrtve

RAMA kroz svoju povijest često je doživljavala tragedije, razaranja, paljevine… Stradavale su uvijek i brojne nevine žrtve, posebno djeca. To se odnosi i na početak listopada 1942. godine, kada su četnici kao talijanski saveznici u operaciji „Alfa“ u tri dana svoga divljanja na prostoru Rame pobili više od tisuću ljudi. Četnici su iskoristili priliku da masovno zlostavljaju, ubijaju i pljačkaju  stanovništvo na području Rame, a to su redom bili Hrvati.

Još jedna informacija u vezi događanja u Rami 1942.

Nakon pokolja u ramskom kraju, četnički zapovjednik P. Baćović s oduševljenjem izvještava Dražu Mihailovića 23. listopada 1942.:

“U operacijama Prozor zaklano je preko 2.000 Šokaca i muslimana. Vojnici se vratili oduševljeni.”

Franjevci su prije nekoliko godina inicirali pravljenje popisa četničkih žrtava i došlo se do podataka od oko devet stotina stradalih Hrvata i Bošnjaka.

Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva u društvu hodočasnika
Hrvatsko žrtvoslovno društvo – hodočasnici članovi i prijatelji društva

Dugo vremena ova nam je obveza sjećanja na hrvatske ramske žrtve prema precima bila represivno onemogućavana, nakon što se smjelo javno spominjati žrtve ramski franjevci, zajedno s narodom započeli su s obilježavanjem Dana sjećanja na ramske žrtve kroz sve ratove. Jedno od hodočašća koje Hrvatsko žrtvoslovno društvo ima u tijeku godine je i ovo u Ramu – Šćit sada već tradicionalno.

U podnožju Ramskoga križa postavljene su 2001. godine ploče s popisom imena ubijenih i poginulih iz zadnjih dvaju ratova (Drugi svjetski rat 1366 ubijenih; rat 1991.-1995. godine 163 ubijena). Ploče su djelo Mile Blaževića.

U listopad  franjevački samostan na Šćitu postaje mjesto molitve za sve stradale čije imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih ukupno 1529. Rama i hrvatski narod neće zaboraviti svoje žrtve.

RAMSKI KRIŽ AKADEMSKOG KIPARA MILE BLAŽEVIĆA
U ZNAK SJEĆANJA I ZAHVALNOSTI SVIM STRADALIM RAMLJACIMA U POSLJEDNJA DVA RATA

Narod koji nema prošlosti, nema niti budućnosti, zaboraviti ovu žrtvu je kao da Ramljaci zaborave sami sebe!

  Tekst i fotografije: Đurđa Cecelja

 

SPOMEN FOTO GALERIJA /Arhiva HŽD/

Sveta misa – Hodočasnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva

Diva Grabovčeva – Hrvatski puk Rame i Hercegovine već tri stoljeća štuje jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine, kao sveto mjesto. Diva Grabovčeva treba biti uzor mnogima, posebno mladim generacijama koje se polako gube u vremenu i prostoru.
Fra Andrija Jozić, u društvu hodočasnika Hrvatskog žrtvoslovnog društva

 

Nikola Madjer, fra Andrija Jozić i Milan Tomičić
Mira Mioković, fra Andrija Jozić i Olga Vrekalić
Ante Beljo, Đurđa Cecelja i fra Andrija Jozić

 

Samostan i župa Uznesenja Marijina (Rama- Šćit)

Odgovori