Komemoracije i hodočašćaNovosti

Franjo Talan: Osvrt na komemoraciju žrtvama jame Širočica

Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava – Varaždin

Komemoracija žrtvama jame Širočica održane 27. 8. 2023. godine

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima uz jamu Širočica na području župe Svete Lucije u Pazinskom polju 2015. godine postavljen je spomen križ s natpisom „Hrvatska se sjeća i moli 23. 8. 2015.“

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima komemoracije se održavaju  i narednih godina, a posljednjih godina odavanju počasti stradalima priključili su se i članovi Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina, uz čiju suradnju i pomoć je povodom blagdana Svih Svetih 2021. godine postavljen spomen križ i nad obližnjom jamom Mandaljevica.

Ovogodišnje obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima za žrtve jama na području župe Sveta Lucija u Pazinskom polju održana je u nedjelju, 27. kolovoza 2023. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlado Horenec, Sv. Ilija i vlč. Željko Zec

Kao i prošlih godina komemoracija je započela hodnjom uz molitvu krunice koju je predmolio  vlč. Željko Zec, župnik župe Svete Lucije, a po dolasku do jame Širočica kod spomen križa položeni su vijenci i svijeće.

Tanja Antunović Hadžić

U ime organizatora nazočne je pozdravio Tomislav Ferenčić, potom su položeni vijenci i svijeće. U ime Ministarstva hrvatskih branitelj, vijenac je položila gospođa Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a potom su vijenac položili Vladimir Horenec i Franjo Talan iz varaždinskog Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava i ostali.

 

 

 

 

 

 

 

Vlado Horenec i Franjo Talan
Vlado Horenec, Franjo Talan – biskup Ivan Milovan

U ime Društva za obilježavanje grobišta nazočnima se obratio Franjo Talan koji je rekao: U cilju da se prikupe podaci o svim stradalim i žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća Sabor Republiku Hrvatske osnovao je Komisiju za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava. Od 1997. godine vodio sam Istraživačko središte komisije Varaždin, a koja je svoj ured imala u prizemlju vodotoranja u Vrazovoj ulici 4 u Varaždinu. U zgradi vodotornja bili su smješteni i ostali uredi, a s kojima smo po potrebi bili u kontaktu. Kako je naš zadatak, uz prikupljanje svjedočanstva o žrtvama bio i prikupljanje podataka o lokacijama grobišta surađivali smo i s „geodetima“ tj s „katastrom“ koji su nam kod obilaska terena u geodetske karte ucrtali lokacije grobišta.  Jednom prilikom, znajući za naš rad, priupitao mi je jedan gospodin iz i ureda za obranu ( mi smo to zvali „vojni odsjek“ op ft), s pitanjem da li me zanima o lokacijama grobišta na području Istre. Reče mi da je u doba svog školovanja bio na vježbama na području Ćićarije, gdje je od lokalnog stanovništva saznao o lokacijama grobišta-jama, na tom području prema Sloveniji. Kako su moje ingerencije bile samo za području Varaždinske županije tako sam i objasnio, za vrijeme rad Komisije svaka županija imala je svoje Istraživačko središte, pa tako i Istarska županija.

Kada je 2000. godine došlo do prestanka rada Komisije, pa tako i Istraživačkih središta. U cilju da barem neka grobišta spomen križem obilježimo 20. rujna osnovali smo i u Varaždinu registrirali udrugu, Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava. Ostvarili smo suradnju i s ostalim udrugama koje su se bavili sličnim pitanjem, između ostalih i sa Društvom za ureditev zamolčanih grobov iz Ljubljane, udrugom Daksa Dubrovnik, Bjelovar HŽD-e … i ostalima.

U vezi žrtava s područja Istre, tamo negdje 2013. godine nazvao me Antonio Pauletich iz Rovinja, radilo se o uređenju nekih grobova žrtava mislim da je bila riječ o Pazinu. Trebali smo se susresti u Puli nakon beatifikacije blaženog Miroslava Bulešića, ali Antonio nije zbog bolesti mogao doći. Još sam iz Trsta dobivao neke informacije o fojbama, ali pošto su iste bile na talijanskom jeziku i kako svaki put nisam mogao ljude koji talijanski jezik poznaju gnjaviti korespondencija je prestala.

Na jednom sastanku Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij koji je vodio biskup mons. dr. Mile Bogović, sudjelovao je i vlč. Ilija Jakovljević, nakon sastanka progovorili smo par riječi, a zahvaljujući biskupu Ivanu Milovanu u siječnju 2020. godine posjetili smo i neke lokacije u Istri. Kasnije sam upoznao i broje ljude u Istri koje ta tema zanima pa smo tako spomen križem obilježili i neke lokacije, između ostalih i lanjske godine, bijelim križem i lokaciju gdje je od poratne vlasti u Radanićima ugrabljen blaženi don Francesco Bonifacio, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i jamu Cerovica u župi Pićan.

Zahvaljujući Ministarstvu hrvatskih branitelja, Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinske Toplice, lanjske godine dostojanstveno su sa sprovodom pokopane 72 žrtve ubijene nakon partizanskog zauzimanja Varaždinskih Toplice, 29. rujna 1943. godine.

Ove godine komemoracija za te žrtve biti će u nedjelju 24. rujna pa ako je kome moguće neka nam se priključi. Povodom obljetnice stradanja žrtava Dakse (25. 10. 1944. ) u planu nam je posjetiti i Široki Brijeg i odati počast ubijenim franjevcima, posjeti i groblje mira Bile u Hercegovini, a želja nam je da povodom Međunarodnog dana ljudskih prava ove godine spomen križem obilježimo i još jednu lokaciju jamu-žrtava u Istri.

Zahvaljujem svima na dolasku a našim domaćinima što vode brigu da se žrtve ne zaborave.

Lili Benčik

Nakon toga nazočnima se obratili Lili Benčik koja je rekla:

U svom govoru Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, govorila je o aktivnostima Ministarstva hrvatskih branitelja vezanih uz potragu za nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata kao i o postupcima vezanim uz žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

U umjetničkom dijelu komemoracije nazočnima se obratio pjesnik Josip Klarić nakon čega je grob blagoslovio i molitvu za žrtve predvodio mons. Ivan Milovan, biskup u miru Porečke i pulske biskupije.

Zbog opasnosti od požara svijeće se u šumi nisu palile već su ponesene natrag i ostavljene u crkvici Sv. Lucije.

U nadi da će se u skoroj budućnosti sve žrtve na ljudski i dostojanstven način pokopati i da će im se nad grobom barem skroman spomen križ postaviti sve Vas pozdravljam i svako dobro želim.

 

U Varaždinu, 28. kolovoza 2023. godine

 

Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava – Varaždin i dopredsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva

Napomena: Više o jamama Istre i brojnim grobištima može se saznati i na portalima i drugim adresama: između ostalih:

https://www.biskupija-porecko-pulska.hr/komemoracija-pokraj-jame-sirocica-bez-krivnje-krivi-bez-suda-osudheni/,

https://viktimologija.com.hr/wp/franjo-talan-spomen-na-zrtve-istre-drugog-svjetskog-rata-i-poraca/ ,

http://www.safaric-safaric.si/kalvarija/kalvarija_2020/20200823-istra-vz_talan/20200823-00-VZ_U_Spomen_zrtve_Istre.pdf  i dr.

 

Odgovori