Novosti

GVOZDANSKO 1578.-2019.

U nedjelju, 13. siječnja, dva dana uoči 27. Dana međunarodnog priznanja RH, sudjelovali smo na desetom hodočašću u spomen na hrvatsko velejunaštvo prije 441. godinu.

Utvrda Gvozdansko nalazi se na Banovini između Gline i Dvora. Izgradila ju je obitelj Zrinski za potrebe čuvanja i iskorištavanja gospodarskih posjeda u Pounju. Naime, u okolnim šumama nalazili su se rudnici srebra i olova koji su omogućavali postojanu obranu Hrvatskog kraljevstva od turskih osvajača i vlaških pomagača. Nikola III Zrinski i njegov sin Nikola IV Šubić Zrinski – Sigetski ovdje su kovali srebrne talire za kupnju naoružanja i obranu ostataka Hrvatskog kraljevstva od stalnih najezdi iz Bosne, koja je tada već bila u turskom posjedu. Dodatak prezimenu dobili su po nedalekoj utvrdi Zrin u kojoj su stolovali. Vlasi su Turcima služili za nabavu hrane i potrepština, uglavnom pljačkom. U kasnijim stoljećima većinom su prešli na srpstvo pod utjecajem velikosrpske politike i uz pomoć SPC.

 

Na Božić 25. prosinca 1577. Ferhad paša po treći je puta braniteljima Gvozdanskog ponudio predaju. Utvrda Zrin osvojena je 20. listopada, a zahvaljujući topništvu Turci potom osvajaju Kladušu, Pećigrad, Podzvizd, Ostrožac i Drežnik. Dotadašnje napade posada utvrde je odbila, iako izmučena glađu i hladnoćom. Vojnu obranu Gvozdanskog činili su svega 20-tak banskih vojnika uz oko 300-tinjak rudara, kovača te muškog i ženskog pučanstva iz okolnih sela. Tijekom noći, 12. siječnja ugasila se i posljednja vatra u utvrdi. Turci su ujutro krenuli u napadi i bez otpora prodrli u grad. Ostali su zatečeni strahovitim prizorom – svi su branitelji bili na svojim položajima smrznuti, a u gradu nije bilo hrane, vode, streljiva niti ogrjeva. Poštujući ovakvo junaštvo, Ferhad paša Sokolović zapovjedio je da se posadu pokopa po kršćanskom obredu i tako mrtvima odao najveću počast. Kapetane obrane zabilježila je povijest: Damjan Doktorović, Juraj Gvozdanović, Nikola Ožegović i Andrija Stipšić. Njih je zapisao osvajač, turski kapetan Ahmed aga Veletanlić, koji je pod vodstvom Ferhat paše s oko 10.000 napadača tri mjeseca osvajao utvrdu.

Ostatci utvrde na brežuljku iznad spomen obilježja

Povijest se ponovila na Božić 1941. kada su Srbi poslije podnevne božićne mise poubijali oko 55 civila te 1991. u Domovinskom ratu. Ista sudbina zadesila je Zrin kojega su partizani spalili 9. rujna 1943., a stanovništvo protjerali sa trajnom zabranom povratka.

Okupljeni ispred župne crkve Sv. Filipa i Jakova

U čast svih žrtava Gvozdanskog, Pounja, Banovine i drugih područja i mjesta stradanja hrvatskog naroda, donosimo stihove iz XXIV. pjevanja Rat sunca sa mjesecom iz najduljeg hrvatskog epa ikada napisanog – Gvozdansko – čiji autor je jednako tako prešućivani hrvatski političar i književnik Ante Tresić Pavičić (1867.- 1949.):

Mi smo jedin narod na tom svietu,

Koj vojuje samo da se brani;

Od Boga smo za to odabrani,

Da štitimo njegvu Pravdu svetu.

Vječnog mira mi smo temelj-kamen,

I namjera božjih ljudstvu znamen.

……..

Tu smo i mi pravde zatočnici,

Ko što uviek bjehu naši pređi;

Budmo i mi njeni mučenici

Zla i dobra na užasnoj međi.

Sva krv naša neka ovdje stine;

A za pravdu nek se Gospod brine

 

Delegacije okupljenih sudionika su prema protokolu odakle počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Hodočasnici HŽD-a s predsjednikom g. Beljom

 

http://viktimologija.com.hr/wp/2018/01/21/predlaze-se-postanska-marka-povodom-440-godisnjice-gvozdanskog/

http://viktimologija.com.hr/wp/2018/01/15/9-spomen-hodocasce-u-gvozdansko-spomen-na-440-obljetnicu-herojske-obrane-hrvatskih-ognjista-i-kastela-gvozdansko/

 

Odgovori