Novosti

HODOČAŠĆE U SREDNJU BOSNU – 3.dio

21. listopada 2018. održana je komemoracija za oko 150 hrvatskih žrtava masovnog pogubljenja nakon partizanskog zauzimanja Travnika 23.-25. listopada 1944.

Pogled iz Rija na Novi Travnik preko Rankovića
O ovom događaju u šumi Rije iznad sela Rankovići se za vrijeme komunističke Jugoslavije, kao i o mnogim drugim partizanskim zločinima u gradu i travničkoj okolici, nije smjelo govoriti. Zarobljenici su bili pripadnici Hrvatske vojske, ali i civili ne samo iz Rankovića, nego i iz cijele srednje Bosne, neki čak iz Hrvatske.
Šuma Rije – spomen ploča podno križa na mjestu stradanja
Prema svjedočenju jedinoga preživjeloga, g. Stipe Lučića, sve žrtve vezane žicom najprije su ispitivane u kući Mladena Vidaka, a potom je započelo klanje, nekima su i odrubili glave. Dvojica egzekutora kasnije su se time javno hvalila – Salih Bajrić Caco i Salko Subašić iz Novoga Travnika, tada nazvanog Pucarevo.
Križ na jednom od mjesta stradanja u šumi Rije
Mnoga mjesta stradanja na lokacijama u Travniku, Novom Travniku i Vitezu, kao niti na lokalitetu Rije još nisu istražena, a procjene govore da je u tom stravičnom zločinu u samo tri dana ubijeno i više od tri tisuće zarobljenih i ranjenih hrvatskih vojnika, hrvatskih civila, bolesnika u travničkoj bolnici,  a i ne mali broj travničkih Muslimana. Povjesničari tvrde da je Travnik u Drugom svjetskom ratu bio najveće hrvatsko stratište u BiH. Ovdje se radilo o pljačkaškom osvetničkom piru partizanskih krajiških brigada uz suglasnost njihovih zapovjednika razjarenih gubitcima koje su pretrpjeli u borbama za Travnik, a prije svega zbog pogibije dvojice visokih oficira. Danas se na mjestu stradanja nalazi spomen-obilježje – hrvatska zastava i spomen-ploča koji podsjećaju na počinjene zločine. Župa danas pripada Travničkomu dekanatu, a graniči sa župama Presvetoga Trojstva u Novom Travniku, UBDM u Dolcu, Sv. Martina u Bučićima i Sv. Ilije u Rostovu. Nedaleko od crkve je i spomenuta obnovljena župna dvorana u kojoj se događaju brojna župna i općedruštvena događanja.
Hrvatski pripadnici Armije BiH polažu vijenac
Na mjestu pogibelji u šumi Rije kod župne crkve u selu Rankovići koje broji oko 550 obitelji i od Travnika je udaljeno nekoliko kilometara, svetu misu za ubijene predvodio je mons. dr. Anto Orlovac, generalni vikar banjolučke biskupije uz suslavlje mons. dr. Pave Jurišića i don Miljenka Džalte, sedmog župnika župe Svetog Josipa od njezina osnivanja 1937. Ovo spomen obilježje jedino je registrirano u počast ubijenim hrvatskim civilnim i vojnim žrtvama Drugog svjetskog rata na razini države BiH.
Hodočasnici HŽD-a ispred spomenika žrtvama
Komemoraciji su prisustvovali kuprešaci čiji su najmiliji ovdje pobijeni, izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Grude, udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Novi Travnik s predsjednikom g. Zrinom Beljanom, svečana postrojba Oružanih snaga BiH, zbor Zrinski iz Osijeka te članovi HŽD-a.
Branitelji s mladima i zastavama postrojbi
Prisjetimo se i dijela prošlogodišnje propovijedi mons. Jurišića koji je kazao: “…mi se spominjemo žrtava , ali želimo kao vjernici, dok osuđujemo zlodjela zlih ljudi, nadvladati poriv za osvetom. Kršćanin ne bi trebao nikada na zločine odgovarati zločinima, inače ne bismo vidjeli ni trunke radosti u ovoj suznoj dolini, a samo bi jad umnažali. Molimo Božjem milosrđu da pokojnima udijeli mir, a sve koji zlo čine potakne na put obraćenja, a koji su ga činili udijeli oproštenje”.
Zbor mladih “Zrinski” – Osijek

Odgovori