Novosti

Komemoracija-Vratišinec

Župa Vratišinec, 8. listopada 2020. godine, Međimurje – Republika Hrvatska

Za domoljube i čuvare istine na žrtve ratova XX stoljeća i progona totalitarnih režima

Spomen na župnika Hinka Krodera i žrtve komunizma župe Vratišinec

      U spomen na nestale, ubijene i poginule župljane župe Vratišinec stradale nakon Drugog svjetskog rata članovi Društva za obilježavanje grobišta iz Čakovca i Varaždina i ove su godine, u četvrtak, 8. listopada 2020. godine, organizirali  komemoraciju i spomen na žrtve jugo-komunizma poubijane nakon rata 1945. i poginule hrvatske branitelje, a pomolili su se i za preminule članove Društva među kojima je posljednji preminuo osnivač Društva ( Društvo je osnovano 20. rujna 2000. godine u Varaždinu op. Franjo talan), Ivan Pavlović (Cestica, 2. 06. 1964. – Cestica, 26. 09. 2020.).

      Sama komemoracija kod spomen obilježja započela je hrvatskom himnom koju su otpjevali članovi zbora župe Uzvišenja sv. Križa Vratišinec, a potom je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća. U ime Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin vijenac su položili i svijeće zapalili Miroslav Kocijan, Vladimir Horenec i Ivo Ivanović. U ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba to su učinili Tajana Mikac Vidović, Marija Mikac i Đuro Knezičić, a svijeće kod spomen obilježja zapalili su i predstavnici Društva za obilježavanje grobišta žrtava komunizma Čakovec i Udruge branitelja Mijo Modrić, te članov i obitelji stradalih. U ime organizatora komemoracije nazočne je pozdravio Franjo Talan, predsjednik Društva i podsjetio da je spomen obilježje, na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 2008. godine, blagoslovio varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, i od te godine na taj datum organiziraju se komemoracije pa je tako na skupštini Društva održanoj, 8. ožujka ove godine, u program aktivnosti ušlo i današnje okupljanje i sjećanje na žrtve stradanja župe Vratišinec.

Žrtve župe Vratišinec nestale (ubijene) u doba jugo-komunističke vladavine

   Prigodnim riječima nazočnim se potom obratila Barbara Turk, koja je naglasila da su iz župe Vratišinec, osim župnika Hinka Krodera, nestali i ubijeni slijedeći župljani; iz Vratišinca Josip Mađarić i Roko Cimbola. Iz Gornjeg Kraljevca Ivan,  Josip i Valent Tuksar, Tomo Tkalec, Slavo Sršan, Jakob Šimunić i Cecilija Varošanec. Naselje Peklenica, 1947. godine, je u jednom danu ostalo bez četvorice mladića, dvadesetogodišnjaka, a to su Josip Razlek, Roko Novinić, Vid Zadravec i Antun Horvat. Iz tog naselja u poraću nastali su i ubijeni još Valent Tarandek, Rudi Sabo, Valent Škvorc, Mijo Jambrošić i Valent Munđar, a iz Križovca Antun Turk i Rudi Mutvar, koji je uhićen 1987. godine, u pritvoru mučen i na smrt pretučen zbog pjevanja hrvatskih domoljubnih pjesama.  

Poziv na predstojeće komemoracije u Mariboru, 18. 10., i Varaždinu, 29. listopada 2020.

    Zahvalu svima na dolasku potom je uputio predsjednik Društva Franjo Talan,. Obavijestio je nazočne da će se spomen na sve nevine žrtve komunizma stradale u okolici Maribora po završetku Drugog svjetskog rata, održati u organizaciji Hrvatske katoličke misije blaženi Alojzije Stepinac Maribor, u nedjelju, 18. listopada, a tog će dana misu zadušnici za žrtve u crkvi sv. Alojzije Gonzage, na adresi Koroška cesta 3, u Mariboru s početkom u 11 sati predvoditi voditelj HKM Maribor, vlč. Marko Zadravec. Svi koji hoću i mogu sudjelovati obvezni su se prethodno prijaviti kod voditelja HKM vlč. Marka Zadravec.

Spomen na žrtve grobišta Dravska šuma Varaždin održat će se, sukladno usvojenom programu rada Društva, u četvrtak, 29. listopada popodne s početkom u 15 sati, a programom je predviđeno, nakon izvođenja hrvatske himne, polaganje vijenaca i paljenje svijeća, te nakon kratke prigodne riječi organizatora i gostiju molitva koju će predvoditi vlč. Ivica Cujzek, župnik varaždinske župe Sv. Fabijana i Sebastijana.

Nakon molitve koju je predvodio vlč. Pavao Mesarić, župnik župe Uzvišenja sv. Križa Vratišinec, prisutni su se uputili prema istoimenoj crkvi gdje je gospodin župnik prikazao misu za hrvatske branitelje i mučenike jugo-komunističkog terora, poginule u ratovima i stradale od posljedica diktatura i totalitarnih režima XX stoljeća među kojima je bio i vlč. Ivan Mađarić, župnik na župe Križovljan, te preminule osnivače i članove Društva umrle od osnivanja 2000. godine.

Zapaljene svijeće i kod kipova blaženog Alojzija Stepinca i vlč Hinka Krodera

     Hodočasnici koji su posjetili tog dana Vratišinec zapalili su svijeće kod bisti blaženog kardinala Alojzija Stepinca i župnika Hinka Krodera, postavljene pred ulazom u crkvu, a koje je na svetkovinu Uzvišenja svetog Križa, 14. rujna 2019. godine blagoslovio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

U spomen bl. Alojziju Stepincu i župniku Kroderu postavljeni kipovi pred crkvom

 U podnožju biste blaženog Alojzija Stepinca upisano je: Zagrebački nadbiskup i kardinal pohodio je župu Vratišinec 3. i. 4. rujna 1935. godine. „U tebe se Gospodine uzdam, a u ljubavi prema hrvatskom narodu ne dam se od nikoga nadkriliti.“

   Ispod spomenika vlč. Hinku Kroderu, od strane ulice i prilaza crkvi, zapisano je: vlč. Hinko Kroder, župnik u Vratišincu 1919.-1945. ubijen od jugokomunističkog terora 25. 09. 1945., kao i 487 svećenika, ne zna mu se za grob. Svećenici mučenici molite za hrvatski narod, a uz stazu prema crkvi zapisano je: Spomenik podiže Hinko Goričanec  svećenik. Dao mi  je ime Hinko, krstio me 14. 04. 1945. Prorokovao: biti će moj nasljednik.

  U spomen na ubijenog župnika vlč Hinko Goričanec je 2002. godine u crkvi Uzvišenja sv. Križa, dao ugraditi vitraj s likom sv. Hinka, a ispod slike svetog Hinka upisan je slijedeći  tekst:   U znak zahvalnosti za dar svećeništva roditeljima: Petar i Elizabeta Goričanec, župnicima: Hinko Kroder, 1919.- 1945, Ilvan Mihalinec 1945.-1951., Ljudevit Balent 1951.-1980., podiže Hinko Goričanec  svećenik.

  Pod korom crkve Uzvišenja sv. Križa u Vratišincu su i dvije fotografije s osnovnim informacijama o svećenicima župe Vratišinec poginulih u Drugom svjetskom ratu i poraću, a iste su prenesene iz Hrvatskog martirologija XX stoljeća, autora don Ane Bakovića. Vlč. Ivan Mađarić, rođen 10. ožujka 1910. u Gornjem Kraljevcu, u župi Vratišinec. Gimnaziju i teologiju završio je u Zagrebu. U lipnju 1934. nadbiskup Alojzije Stepinac zaredio ga je za svećenika. Bio je kapelan u Ruševu i u Križovljanu , gdje je 1938, poslije smrti župnika Martina Pižete, imenovan župnikom. Nijemci su ga ubili 10. travnja 1941. u Križovljanu .

   O vlč. Hinku Kroderu zapisano je: Rođen je 6. lipnja 1877. u Büdenhasenu u Bavarskoj. Studij teologije završio je na Gregorijani, a  za svećenika je zaređen u Rimu 1902. godine. U Zagrebačku nadbiskupiju prešao je 1908. godine te dobio hrvatsko državljanstvo. Godine 1919. imenovan je župnikom župe Vratišinec,¸ gdje je ostao do smrti.  Partizani su ga ubili 1945. poslije teškog mučenja, bez ikakva razloga i suda.

Za portal HŽD-a pripremio Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin

Za uvrštenje na portal: Đuro Knezičić

Odgovori