Komemoracije i hodočašća

KALNIČKA KAPELA-SVIBOVEC 1943.-2018.

U nedjelju, 30. rujna 2018. u župi Svibovec (Varaždinske toplice) održana je komemoracija za žrtve prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske u kojima je, nakon partizanskog zauzimanja Varaždinskih Toplica 29. rujna 1943., na blagdan Svetog Mihovila, bez suđenja mučeno i ubijeno stotinjak ratnih zarobljenika.

Komemoraciju su organizirali Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin i Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Jalševec. Spomen na žrtve počeo je hrvatskom himnom koju je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima župe Svibovec otpjevao zbor župe pod vodstvom g. Antuna Pokosa. Potom su vijence položili i svijeće zapalili: članovi obitelji stradalih branitelja, zamjenik gradonačelnice g. Ivica Čičak (u ime Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića), gđa. Kristina Vešligaj (Ministarstvo hrvatskih branitelja), predstavnici Grada Varaždinske Toplice, članovi Društva organizatora komemoracije, članovi braniteljske Udruge Jalševec, Mijo Modrić iz Belice, kao i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva te udruge Macelj. U ime organizatora svima je na sudjelovanju i čuvanju uspomene na hrvatske žrtve i stradanja zahvalio g.Franjo Talan, predsjednik Društva te izrazio nadu da će se u doglednoj budućnosti sve žrtve dostojno pokopati. Zatim je pročitano pismo iz Ureda predsjednice RH.

Spomenik u Svibovcu

Misu zadušnicu za poginule, mučene i ubijene hrvatske vojnike i civile stradale u ratovima XX stoljeća i progonima totalitarnih režima predvodio je vlč. Juraj Kopjar, župnik župe Sveta Tri Kralja u Svibovcu. Usljedilo je polaganje vijenaca za vrijeme komunizma prešućivanim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća među kojima je bio i svibovečki župnik vlč. Josip Lesjak, kojega su partizani odveli 17. travnja 1945. godine, te preko sedamdeset župljana poginulih i stradalih pod raznim okolnostima. U ime obitelji prešućivanih žrtava vijenac je položio g. Stjepan Gluhak, kojemu je poratna komunistička vlast u Varaždinu zatvorila oca. Izgubio mu se trag i pretpostavlja se da je ubijen na jednom od brojnih stratišta u okolici. Zbor župe potom je otpjevao pjesmu o. Petra Perice, Rajska Djevo, koji je po ulasku partizanskih jedinica u Dubrovnik 1944. ubijen na otočiću Daksa.

Hodočasnici ispred spomenika u Svibovcu

U sklopu sjećanja na prve žrtve masovnih ubojstava na području Varaždinske biskupije, stradalih nakon partizanskog zauzimanja Varaždinskih Toplica pred 75 godina, na grobu žrtava u Kalničkoj Kapeli gdje je molitvu predvodio vlč. Stjepan Makar, župnik iz Ljubešćice, vijence su položili: gđa. Kristina Vešligaj, g. Nenad Horvatić (Načelnik općine Ljubešćica), g. Đuro Knezičić i g. Franjo Talan (HŽD) te g. Ivo Ivanović i g. Ivan Pavlović (Društvo za obilježavanje grobišta).  

Spomenik na groblju u Kalničkoj kapeli

Nadalje, vijencima kod spomen križa u šumi u Leskovcu, koji je 28. rujna 2003. godine blagoslovio mons. Marko Culej, prvi biskup Varaždinske biskupije, odana je počast svim žrtvama kojima su grobovi rasuti diljem Kalnika. Posmrtni ostatci 72 tijela ekshumirani su od 11. do 17. studenoga 2014. godine radom Povjerenstva Vlade RH za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja. Rad Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Jalševec predstavio je predsjednik Anđelko Horvat istaknuvši da je iz župe Sveta Tri kralja Svibovec koja ima oko 2500 stanovnika, braneći Hrvatsku u Domovinskom ratu poginulo njih 11.

Križevi i spomen ploča u šumi Leskovec

Autor teksta: g. Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta, Varaždin

Odgovori