Novosti

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen u Gornjem Hrašćanu

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

23. kolovoza se navršava 80 godina od sporazuma “Hitler – Staljin”. Ujedno se tog dana obilježava i I Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih ideologija, a za koje dio odgovornosti pripisujemo i spomenutom dvojcu …

To je prilika da se sjetimo i žrtava stradalih i u progonima ostalih diktatura i totalitarnih režima, kao i svih onih kojima jedan od prije navedenih sustava nije dozvolio ljudski i dostojanstven pokop, a i svih onih kojima su naredbom neke od vlasti grobovi preorani.

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih ideologija komemoracije će se održati na više mjesta ….

U Gornjem Hrašćanu gdje su  23. 08. 2010. , zalaganjem Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin – Čakovec, žrtve grobišta Sep ekshumirane 8-12 lipnja 2009. dostojanstveno pokopane, a obred ukopa tom je prilikom predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Ove godine komemoracija za žrtve grobišta Sep započet će misom zadušnicom, u 9 sati, u župnoj crkvi u Macincu, a nakon toga položit će se vijenci i zapaliti svijeće i na grobu gdje su žrtve pred 9 godina pokopane.

Svakako je za pohvalu što će se nakon višegodišnjih terenskih istraživanja i ekshumacija (od 2013 do 2018.) dostojanstveno sa sprovodom, kako to dolikuje ljudima europskih civilizacijskih vrijednosti, pokopati 294 žrtve ubijene na samom kraju i u poraću Drugog svjetskog rata u “podsljemenskoj” zoni Zagreba.

Pokop žrtava održat će se na području župe sv. Mihaela u Gračanima, 23. kolovoza, s početkom u 10 sati.

Pozivam sve koji su u mogućnosti u navedeno vrijeme, na spomenutim lokacijama,  pomoliti se za žrtve, a sve one koji to nisu u mogućnosti da barem za stradale i gore spomenute žrtve zapale svijeću na nekom od grobišta i spomen obilježja kojih u Hrvatskoj ima više stotina.

Franjo Talan,

predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin – Čakovec i

potpredsjednik Hrvatskog žrtvoslvonog društva

 

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen u Gornjem Hrašćanu

Program pokopa u Gračanima može se vidjeti na portalu:

branitelji.gov.hr

O komemoraciji za žrtve grobišta Sep, Gornji Hrašćan, može se pročitati na portalima:

prigorski.hr

                                              medjimurjepress.net :

U Gornjem Hrašćanu obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

2016. godina dogodilo se:

Oskvrnuće grobnice poratnih žrtava Sep u Gornjem Hrašćanu

 

Odgovori