Novosti

Franjo Talan: Hodočašće na Daksu

Žrtve na otoku Daksi, (1944/45) pokolj kojeg su počinili partizani u listopadu 1944. tijekom  II. svjetskog rata

Hodočasnicima Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava – Varaždin, pridružili su se i članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba na otoku Daksi 25. 10. 2022. godine

Nakon ulaska partizanskih postrojbi u Dubrovnik, partizani su na otoku Daksi likvidirali 53 istaknuta građanina, civila Hrvata, bez ikakvog suđenja. Ekshumacijom i analizom DNK utvrđen je identitet 18 osoba, dok je 35 ostalo nepoznato, a također je utvrđen i pravi broj žrtava jer se do ekshumacije sigurno znalo za 35 žrtava.

Dana 19. lipnja 2010. godine žrtve s otoka Dakse dostojno su pokopane. Među ubijenima bio je poznati svećenik Petar Perica (Padre Perica), autor pjesama Zdravo Djevo Kraljice Hrvata i Do nebesa nek’ se ori.

Danas je poimence poznato 697 žrtava (369 civila i 327 ratnih zarobljenika) s dubrovačkog područja koje su jugokomunisti pobili nakon “oslobođenja” 1944. godine; a kao pojedinačno najveće stratište i grobište Daksa postala je simbol komunističkog terora nad stanovništvom dubrovačkog kraja.

Neka se njihove žrtve ne zaborave!

Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava

Fotografije: Franjo Talan

Odgovori