Komemoracije i hodočašćaNovosti

Franjo Talan: Izvještaj o komemoraciji za žrtve grobišta Dravska šuma Varaždin 2023. godine

DRUŠTVO ZA OBILJEŽAVANJE GROBIŠTA RATNIH I PORATNIH ŽRTAVA – VARAŽDIN

Izvješće o održanoj komemoraciji 

Prema izjavama svjedoka jedno od najvećih grobišta poratnog razdoblja Drugog svjetskog rata Varaždinske biskupije nalazi se uz desnu obalu rijeke Drave, uz rub grada Varaždina.

Inicijativa da se na tom lokalitetu, u spomen na žrtve koje su tamo završile svoj život, iz brojnih zatvora i logora koje je na području grada Varaždina formirala poratna jugo-komunistička vojska i vlast, kao i na one čija su tijela, potkraj svibnja i lipnja i kasnijih ljetnih mjeseci 1945. godine, nošena maticom rijeke iz smjera Slovenije plutala nizvodno u „potrazi“ za mjestom gdje će im kosti počivati, ali se do 2000.-te godine, kao i na brojnim ostalim mjestima, nije našao nitko tko bi po tom pitanju nešto i konkretno poduzeo i napravio.

Brojni su vjerovali da je to obveza od Sabora Republike Hrvatske, 1991. godine, formirane Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Drugog svjetskog rata, a pošto je promjenom vlasti početkom 2000. godine došlo do prestanka rada iste, na inicijativu nekoliko ljudi koji se nisu mirili s činjenicom da desetljećima prešućivane žrtve Dravske šume Varaždin i u doba demokracije ničim nemaju označeno mjesto stradanja 20. rujna 2000. godine došlo je do osnivanja Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava. Uspostavljena je suradnja s brojnim udrugama koje su vodile brigu o žrtvama i stradalima ( Hrvatsko žrtvoslovno društvo, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika, ogranci udruge Hrvatski domobran…), a 2001. godine potpisana je povelja o suradnji sa slovenskim Društvom za ureditev zamolčanih grobov iz Ljubljane.

Nakon višegodišnjih molbi i obilaska „mjerodavnih“ institucija, od grada Varaždina i Varaždinske županije do Ministarstava, dobivanja uvjeta gradnje i izrade projektne dokumentacije, pronalaženja izvođača, potpisivanja ugovora s istim, radovi započeli 2003. godine i polako su napredovali te je početkom lipnja 2004. godine spomen obilježje i završeno, a zahvaljujući razumijevanju grada Varaždina varaždinska tvrtka Parkovi uredila je i okoliš. Nakon toga 19. lipnja spomen križ na grobištu Dravska šuma Varaždin blagoslovio je i misu zadušnicu za žrtve predvodio mons. Marko Culej, prvi varaždinski biskup.

Kako su u rad Društva bili uključeni i hrvatski branitelji sudionici Domovinskog rata suradnja je uspostavljena i s braniteljskim udrugama, a i s udrugom Daksa 1944./45. iz Dubrovnika, s vremenom smo u naše aktivnosti i programe rada posvetili svim poginulim i žrtvama stradalim u progonima diktatura i vlasti totalitarnih režima i ratova XX stoljeća. Suradnja je uspostavljena i sa jedinicama lokalne samouprave i župama gdje su spomen obilježja postavljena, a uz postavljanih dvadesetak spomen obilježja na području „sjeverne“ Hrvatske četiri spomen križa postavljena su i na području Istre.

Komemoracija za žrtve grobišta Dravska šuma Varaždin, 27. 10. 2023. godine

Posljednjih godina komemoracija za žrtve grobišta Dravska šuma Varaždin održavaju se uoči blagdana Svih Svetih, a planom Društva, u dogovoru sa varaždinskom župom Svetih Fabijana i Sebastijana ovogodišnja komemoracija održana je u petak, 27. listopada s početkom u 15 sati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unatoč kiši koja je lijevala komemoracija je započela hrvatskom himnom Lijepa naša Domovinu koju su otpjevali članovi zbora Arka iz Varaždina, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U ime Društva za obilježavanje grobišta i potomaka žrtava stradalih vijenac su položili i svijeće zapalili Jasenka Zdelar, Barbara Turk i Zlatko Cesar te Franjo Črep i Krešimir Mintas, sin „nestalog“ 1945. godine Dragutina Mintas, donačelnika slobodnog i kraljevskog grada Varaždina.

U ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra Tome Medveda vijenac je položila i svijeću zapalila Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale, a zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinske županije položili su Gordana Marsenić, potpredsjednica Gradskog vijeća i Tin Jurak, županijski vijećnik.

U spomen na žrtve grobišta Dravska šuma Varaždin svijeće su zapalili i članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva, kao i udruge Braniteljski centar za društveni razvoj te Udruge branitelja specijalne policije Roda Varaždin, predstavnici udruge HOS-a i ostali.

Zahvalu na položenim vijencima i zapaljenim svijećama u ume Društva uputio je Franjo Talan, predsjednik Društva, a u ime ministra Tome Medveda nazočnima se prigodnim riječima obratila Ivona Paltrinieri, izaslanica potpredsjednika Vlade, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

U završnom dijelu komemoracije molitvu za sve žrtve predvodio je vlč. Ivica Cujzek, a po održanoj molitvi zbor Arka otpjevao je još jednu pjesmu nakon koje je snimljena i zajednička fotografija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao i proteklih godina, nakon komemoracije na grobištu Dravska šuma Varaždin svijeće su zapaljene i na ostalim grobištima, a uz članove Društva, isti dan, na varaždinskom groblju i za poginule u 1. svjetskom ratu i kod središnjeg križa za poginule u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu kao i za preminule članove Društva gdje su nam se pridružili Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale u Ministarstvu hrvatskih branitelja i Đuro Knezičić iz Zagreba.

Od strane Društva za obilježavanje grobišta komemoraciji, 27. 10. 2023. godine, bili su prisutni: Barbara Turk, Jasenka Zdelar, Zlatko Cesar, Franjo Črep, Ivica Dolenec, Josip Kocijan, Josip Kočet i Franjo Talan.

 

 

 

 

 

 

U ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva i Društva za obilježavanje grobišta, na Dušni dan, svijeću je kod spomen križa na grobištu Ljubijska 58, u zagrebačkom naselju Dubrava, u župi Svetog Leopolda Bogdana Mandića, zapalili su članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva Josip Horvat, Jozo, Nikola Madjer, Jadranka Lučić i Đurđa Cecelja.

Zapisao 10. studenoga 2023. godine

Franjo Talan, predsjednik Društva, dopredsjednik HŽD-a,

Za portal HŽD-a pripremila Jadranka Lučić

Odgovori