Novosti

Franjo Talan: Komemoracija za žrtve grobišta „Leš“

U nedjelju, 28. 5. 2023. održana je komemoracija za žrtve grobišta „Leš“, a misu za stradale i poginule iz župe Kotoriba predvodio vlč. Ivan Kljunić

U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u nedjelju 28. svibnja 2023. godine, u Kotoribi je održana komemoracija za žrtve ratnih i poratnih stradanja Drugog svjetskog rata, poginule u ratovima XX. stoljeća, kao i za stradale od posljedica vladanja diktatura i totalitarnih režima.

U prvom dijelu komemoracije, s početkom u 8 sati, misu zadušnicu je u crkvi Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Sv. Križa predvodio vlč. Ivan Kljunić, župnik župe Kotoriba, a skladnim pjevanjem misno slavlje uzveličao je zbor župe Kotoriba, uz pratnju na orguljama Damira Kadije.

Nastavak sjećanja na žrtve i stradale nastavljen je potom kod spomen križa postavljenog kraj pruge, nedaleko od lokacije grobišta Leš, a na početku komemoracije hrvatsku himnu Lijepa naša domovino izveo je zbor župe.

U ime obitelji žrtava i članova Društva vijenac su položili Dragica Markan, Anica Pišpek  i Boris Veselnik, a u ime pokrovitelja komemoracije, općine Kotoriba, vijenac su položili načelnik Dario Frišić i predsjednik Općinskog vijeća Hinko Virgej. Odavanju počasti žrtvama grobišta Leš bili su prisutni članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba, a svijeću je zapalilo i izaslanstvo Počasnog bleiburškog voda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahvalu okupljenima na dolasku i općini Kotoriba na pokroviteljstvu uputio je predsjednik Društva Franjo Talan, koji je potom naglasio da je u prethodnom razdoblju, 26. ožujka održana komemoracija za žrtve grobišta Repova šuma u Štrigovi, poubijane u ožujku 1947., a nakon toga i 14. križni put grobištima i stratištima Varaždinske biskupije koji je završio u spomen na žrtve šume Belaš u Višnjici.  U spomen na žrtve Bleiburga i križnog puta komemoracija je, a povodom 15 godina od postave spomen križa na grobištu Gaj Strmec Podravski, održana 30. travnja. Predsjednik Društva potom je pozvao sve koji su u mogućnosti na komemoracije koje će se, 11. lipnja 2023. održati za žrtve grobišta Pancerica u župi Križovljan i općini Cestica, a početkom srpnja u planu je komemoracija za žrtve grobišta Ksajpa Šenkovec. Povodom osamdesete godišnjice mučeničke smrti vlč. Matije Žigrovića misu će 09. srpnja u župi Gornje Jesenje predvoditi mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, a uz redovite komemoracije na sjeveru Hrvatske za drugi dio godine planirano je hodočašće u Spomen na žrtve Istre, a za 25. listopada spomen na žrtve Dakse kod Dubrovnika.

Komemoracija za žrtve grobišta Leš Kotoriba završila je molitvom koju je predvodio vlč. Ivan Kljunić, a na druženju nakon komemoracije razmatrale su se mogućnosti kako u hrvatsko društvo, uz sva ostala ljudska prava, usaditi i poštivanje i pravo na grob i postojanje svake ljudske osobe bez obzira na bilo koju njegovu opredijeljenost, boju kože i razmišljanje. 

Od strane Društva komemoraciji za žrtve grobišta Leš i poginule Kotoripčane u ratovima XX. stoljeća i stradale od progona diktatura i totalitarnih režima bili su prisutni: Dragica Markan, Barbara Turk, Stanko Cecelja, Franjo Črep, Vladimir Horenec, Miroslav Kocijan, Boris Veselnik i Franjo Talan.

 Zapisao Franjo Talan, a fotografije snimili Miroslav Kocijan i Franjo Talan

Odgovori