Komemoracije i hodočašćaNovosti

Franjo Talan: Komemoraciji za žrtve grobišta Repova šume Štrigova

Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava
Kolodvorska 3, 42 000 Varaždin, tel 098-961-93-15 – IBAN: HR8723600001101736832, OIB  20358865131

Komemoraciji za žrtve grobišta Repova šume Štrigova, a koja je održana povodom 75. obljetnica poratnih likvidacija izvedenih od strane poratne partizansko-komunističke vlasti u ožujku 1947. godine

Komemoracija je održana kod spomen obilježja u Repovoj šumi, u nedjelju 27. ožujka 2022. godine s početkom u 10 sati

 Na početku sjećanja na žrtve i stradale hrvatsku himnu Lijepa naša domovino otpjevale su članice Ženskog vokalnog sastava Stridonne Štrigova, a potom je u ime organizatora sve nazočne pozdravio predsjednik Društva Franjo Talan nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Prvo su vijenac položili potomci obitelji žrtava i članovi Društva, a potom je u ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja g. Tome Medveda vijenac položila i svijeću zapalila izaslanica gospođa Ivana Horvat, voditeljica Službe za obilježavanje mjesta masovnih grobnica i suradnju s organizacijama civilnoga društva. Vijenac su položili i svijeću zapalili predstavnici Međimurske županije i općine Štrigova, a odavanju počasti bili su prisutni i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Matice hrvatske Čakovec i članovi Udruge Hrvatski domobran Sveti Ivane Zelina, kao i hodočasnici iz župa Sveta Barbara Natkrižovljan i župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan, kao i članovi Društva iz susjedne dvije županije i grada Zagreba. .

O stradanjima stanovnika Štrigove u tim za mnoge obitelji tragičnim danima pred 75 godina govorio je Mirko Dujh (rođen 1945…), kojem su nositelji vlasti u noći s 26. na 27. ožujka 19547. odveli oca (Stjepan Dujh…) koji se nikad nije vratio svojoj obitelji, a na duže vremenska kazne osudili su mu i djeda i baku. Sličnu sudbinu doživjeli su i brojni drugi žitelji župe Štrigova i okolice, a poratna vlast ne samo da je brojne lišila života već ih je i sustavno opljačkala i oduzela im  imovinu i dio zemljišta, tj nacionalizirala im je i imovinu koja im ni u doba demokracije nije vraćena.

Prigodnim riječima potom se nazočnim obratio i Stanislav Rebernik, načelnik općine Štrigova, a u ime Međimurske županije nazočne je pozdravio Ivica Baksa, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije, te potom, u ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda izaslanica ministra Ivana Horvat.

Uz župnika župe Štrigova, vlč. dr. Kristijana Kuhara i vlč. Tomislava Antekolovića komemoraciji je bio prisutan mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru koji je potom za žrtve predvodio molitvu, a pred polazak u crkvu na misu članice ŽVS Stridonne otpjevale su pjesmu K suncu prosi svaka roža.

U završnom dijelu komemoracije, u župnoj crkvi sv. Magdalene u Štrigovi je biskup mons. Josip Mrzljak, uz asistenciju vlč. Tomislava Antekolovića i vlč. Kristijana Kuhara, predvodio misu zadušnicu pod kojom je održao i prigodnu propovijed.

 Varaždin, 28. ožujka 2022. godine                                                                                                     Franjo Talan, predsjednik Društva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori