Novosti

Franjo Talan: Povodom Dana državnosti, na grobišta Leš održana komemoracija

U cilju dostojnog odnosa prema žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća na grobištu Leš u Kotoribi članovi Društva spomen križ su postavili u ljeto 2009. godine, a isti je u nedjelju 12. srpnja 2009. godine blagoslovio vlč. Ljuban Škraba, kotoripski župnik.

Slijedećih godina komemoracije su se održavale uz Dan državnosti, a u suradnji sa župom i općinom Kotoriba komemoracija je ove godine održana u nedjelju, 29. svibnja 2022. godine.

U prvom dijelu komemoracije, s početkom u osam sati, misu za žrtve grobišta Leš, poginule i stradale  u ratovima i progonima vlasti u doba diktatura i totalitarnih ideologija XX. stoljeća, među kojima su bili i brojni Kotoripčani, u župnoj crkvi Sedam Žalosti BDM i Sv. Križa, predvodio je i prigodnu propovijed održao vlč. Ivan Kljunić, a u drugom dijelu komemoracije uputili smo se do spomen križa na grobištu Leš, postavljenog južno od pruge, nasuprot željezničkog kolodvora.

Odavanje počasti započelo je izvođenjem hrvatske himne, Lijepa naša domovino, a koju je pod ravnanjem orguljaša Damira Kadije otpjevao zbor župe Kotoriba. U ime Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava i obitelji žrtava stradalih vijenac su položili i svijeće zapalili Dragica Markan, Anica Pišpek i Miroslav Kocijan, a u ime Općine Kotoriba vijenac je položio načelnik Dario Friščić sa suradnicima.

Zahvalu svima koji su sudjelovali na komemoraciji uputio je Franjo Talan, predsjednik Društva, te pozvao sve koji su u mogućnosti da se priključe odavanju počasti žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, a koje se održavaju u predstojećem razdoblju. Za žrtve grobišta Macelj, u nedjelju, 5. lipnja, a potom je, 12. lipnja 2022. godine s početkom u 10,15 sati, spomen na žrtve grobišta Pancerica kod Otok Virja u općini Cestica gdje će misu predvoditi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij.  U nedjelju, 3. srpnja u župi Sv. Ilija je spomen na vlč. Vilima Cecelju, a potom je u subotu, spomen na žrtve grobišta Ksajpa u Šenkovcu kod Čakovca nakon čega je 79. obljetnica mučeničke smrti vlč. Matije pl. Žigrovića.  U rujnu je spomen na žrtve grobišta Savica u Beretincu, a zadnje nedjelje u rujnu je komemoracija za žrtve stradale u prvim masovnim likvidacijama na području Varaždinske biskupije, a koje su poubijane nakon partizanskog zauzimanja Varaždinskih Toplica 29. rujna 1943. godine. Žrtve su pokapane na više stratišta oko Varaždinskih Toplica, a na jesen 2014. godine 72 žrtve ekshumirane su iz dvije jame iznad naselja Leskovec te postoji nada da će se ove godine uz obred sprovoda i dostojanstveno pokopati.  U završnom dijelu svog obraćanja predsjednik Društva zahvalio je Dragici Markan na prikupljanju podataka o poginulim, stradalim i nestalim Kotoripčanima u Drugom svjetskom ratu i poraću, a koji su objavljeni u Zborniku radova Sedmog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa. Zahvalio je općini Kotoriba na pokroviteljstvu, vlč. Ivanu Kljuniću na predvođenju mise i molitve, orguljašu Damiru Kadiji i zboru župe na svakogodišnjem sudjelovanju, a i svim sudionicima koji su se unatoč kiši i prohladnom vremenu došli žrtvama grobišta Leš u Kotoribu pokloniti te na kraju svim prisutnima čestitao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Uz Dragicu Markan, od strane Društva za obilježavanje grobišta komemoraciji na grobištu Leš u Kotoribi bili su prisutni i Franjo Črep, Miroslav Kocijan, Franjo Talan i Boris Veselnik.

Zapisao po povratku iz Kotoribe Franjo Talan, fotografije snimio Boris Veselnik, a za objavu na portalu Hrvatskog žrtvoslovnog društva: http://viktimologija.com.hr/wp/ pripremila Jadranka Lučić.

Odgovori