Ostala događanja

Franjo Talan: U OŠ Cestica održano predavanje o Domovinskom ratu

Na poziv Vladimira Milovca, člana Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata ogranak Varaždin, klub Petrijanec, odazvao sam se pozivu za sudjelovanje u predavanju, a koje je, povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, za učenike osmih razreda OŠ Cestica održano u srijedu, 15. studenoga 2023. godine s početkom u 10,30 sati, u predvorju cestičke škole.

Sudionike predavanja na početku je pozdravila ravnateljica Nevenka Turščak, a istom je bila prisutna i prof povijesti Ivanka Hohnjec i preko šezdeset učenika završnih razreda OŠ Cestica. U uvodnom dijelu prikazan je kratki film o Domovinskom ratu koji je snimio Hrvatski povijesni muzej, a nakon prikazanog filma o obrani Republike Hrvatske govorili su hrvatski branitelji sudionici obrane. Sudionicima se prvi obratio Vladimir Milavec, voditelj tima, a o obrani Vukovara govorio je potom i satnik Damir Laljek, (viši policijski narednik), koji je kao pripadnik Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin MUP-a, sudjelovao u obrani Vukovara 1991. godine. Kao pripadnik postrojbe Policijske uprave Varaždin Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u obrani Vukovara 1991. godine i ostalim akcijama hrvatske vojske i policije u oslobađanju Domovine sudjelovao je i Boris Veselnik, koji je naglasio da su u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu sudjelovali i brojni bivši učenici OŠ Cestica (otvorenje škole bilo u prosincu 1979. godine op ft), kao i oni koji su ranije školovanje završili u OŠ Babinec. Naglasio je da je kao pripadnik policije u obrani Vukovara bio i Marijan Vučak iz Babinca, koji se još uvijek vodi kao nestali, a nakon pada Vukovara trojica policajaca iz općine Cestica završila u srpskim koncentracijskim logorima.

CESTICA: Damir Laljek, Boris Veselnik, Vladimir Milovec, Ivanka Hohnjec, prof. povijesti i ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak

Za vrijeme predavanja na video platnu prikazane su i brojne fotografije vezane uz Domovinski rat i obranu, a učenici su sa zanimanjem razgledali i osobnu, vojnu i policijsku opremu u kojoj su u obrani Republike Hrvatske sudjelovali sudionici predavanja.

Za vrijeme predavanja snimljeno je i nekoliko fotografija, a iste su u nastavku teksta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dovršeno u srijedu, 15. studenoga 2023. godine u 20 sati

Napisao i fotografije snimio Franjo Talan, a za objavu na portalu HŽD-a pripremila Jadranka Lučić

Odgovori