Novosti

Franjo Talan: Uz 77. obljetnicu masovnih likvidacija na grobištu Sep u Gornjem Hrašćanu u Međimurju, u Varaždinskoj biskupiji

Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava

Izvješće o realizaciji sjećanja na žrtve grobišta Sep u župi Macinec, u Međimurju, Varaždinska biskupija

Poziv na pokop ekshumiranih žrtava grobišta Leskovec pogubljenih 1943. godine, a koje će se održati 25. rujna u župi Svibovec

Planom aktivnosti Društva za ovu godinu, donesenim i usvojenom na godišnjoj skupštini, 6. ožujka 2022. godine bilo je utvrđeno i sudjelovanje na komemoraciji u spomen na žrtve grobišta Sep u Gornjem Hrašćanu, a koje se održavaju od postavljanja spomen križa 2001. godine. Komemoracije za žrtve grobišta Sep održavale su se svih prethodnih godina u dogovoru s vlč. Stjepanom Markušićem, a odlaskom vlč. Markušića u mirovinu nastavak tradicije nastavio je, 5. kolovoza 2022. godine, i njegov nasljednik vlč. Mislav Mikac, koji je odlukom biskupa mons. Bože Radoša imenovan novim župnim upraviteljem župe Macinec.

Spomen na žrtve grobišta Sep započeo je misom koju je s početkom u 10 sati, u kapeli Majke Božje snježne u Trnovcu predvodio vlč. Mislav Mikac, a kako smo u petak, 5. kolovoza obilježavali i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, uz brojne vjernike iz naselja misi su bili prisutni i predstavnici braniteljskih udruga Međimurske županije i općine Nedelišće, kao i članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin, kao i predstavnici općine Nedelišće. Skladnim pjevanjem misno slavlje uzveličao je zbor župe Macinec, uz pratnju na orguljama gospođe Ivane Krznar, a po okončanju mise, na 30 i nešto stupnjeva (35 °C u hladu… op. Franjo Talan) uputili smo se do grobnice na nasipu „Sep“  na odavanje počasti i molitvu za žrtve.

 

U ime Društva za obilježavanje grobišta vijenac su položili i svijeće zapalili Franjo Črep i Zlatko Cesar, a na odavanju počasti žrtvama pridružio se i Nikola Novak, načelnik općine Nedelišće, te predstavnici braniteljskih udruga Međimurske županije i općine Nedelišće.

U ime Društva zahvalu na položenim vijencima i zapaljenim svijećama i čestitku okupljenima povodom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja uputio je Franjo Talan, predsjednik Društva koji je nakon toga istaknuo. U cilju da se na svim prešućenim grobištima Drugog svjetskog rata i poraća, a za koje se u doba vladanja totalitarnog komunističkog režima nije smjelo ni znati, postavi barem spomen križ i blagoslovi grob, 20. rujna 2000. godine osnovali smo Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava. Udruga je osnovana s prvotnim ciljem da se na najvećem grobištu ovog područja, u Varaždinskoj biskupiji, na grobištu Dravska šuma Varaždin, postavi spomen križ, a kako se nekoliko godina čekalo na dobivanje dozvole za tu namjenu, prva komemoracija od strane Društva održana je u ožujku 2001. godine na grobištu Repova šuma u Štrigovi. Drugi spomen križ koji su članovi Društva postavili bio je spomen križ na grobištu Sep u Gornjem Hrašćanu. Na području Međimurja potom je spomen križ postavljen (početkom  srpnja 2003. godine) i na grobištu Ksajpa u Šenkovcu, a zahvaljujući pomoći brojnih pojedinaca, nakon dobivanja dozvole, spomen križ na grobištu Dravska šuma Varaždin u lipnju 2004. godine blagoslovio je mons. Marko Culej, prvi varaždinski biskup. Na području Međimurja, obilježje poginulim hrvatskim braniteljima stradalim u Domovinskom ratu i stradalim župljanima župe Vratišinec poginulim i „nestalim“ od komunističke vlasti nasuprot groblja u Vratišincu postavljen je 08. listopada 2008. godine. U kasnijem razdoblju spomen križ je postavljen i na grobnici Roma stradalih potkraj Drugog svjetskog rata od bombi iz savezničkih aviona u naselju Draškovec, a 12. srpnja 2009. godine postavljen je i na grobištu Leš Kotoriba, rekao je Franjo Talan, predsjednik Društva, i dodao:

Kod „rekonstrukcije“ dijela nasipa Sep, u ožujku 2009. godine, naišlo se na posmrtne ostatke žrtava. Zalaganjem članova Društva iste su u lipnju ekshumirane i prevezene na patologiju čakovečke bolnice, gdje su potom od strane sudskog vještaka i pregledane (dr. Bačani…). Zahvaljujući gospodinu Josipu Kolariću, potom je uz pomoć sponzora i dobrih ljudi tu sagrađena grobnica, u koju su 23. kolovoza 2010. godine pokopane žrtve zapadnog dijela grobišta Sep.

U suradnji s udrugom Hrvatski domobran Varaždinske Toplice, u rujnu 2003. godine spomen križ je postavljen i na grobištu  iznad naselja Leskovec u župi Svibovec, a u kojem su pogubljena 72 zarobljenika poubijana po zauzimanju Varaždinskih Toplica od strane partizana 29. rujna 1943. godine. Na prijedlog predsjednika Društva, početkom 2014. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja je u razdoblju od 11. do 17. studenoga 2014. godine izvelo istražne radove tijekom kojih su iz dvije jame ekshumirani posmrtni ostaci 72 žrtve. Iste su odvezene na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagreb, a u tijeku je na groblju u Svibovcu kod Varaždinskih Toplica, izgradnja grobnice kako bi se žrtve poubijane pred 79. godine na ljudski i dostojanstven način sa sprovodom pokopale. Pokop žrtava održat će se u nedjelju, 25. rujna. Tom prilikom, kao i svih prethodnih 19 godina, biti će misa koja će započeti u 11 sati.

U završnom dijelu sjećanja na žrtve grobišta Sep vlč. Mislav Mikac, predvodio je molitvu, a nakon toga snimili smo za uspomenu jednu zajedničku fotografiju.

Na povratku u Varaždin svijeću smo zapalili i kod spomen križa na grobištu Dravska šuma Varaždin, a nakon toga u „vojarni Optujska Varaždin“  priključili smo se proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, koju su organizirali članovi braniteljskih udruga.

 Tekst – Franjo Talan, fotografije snimili Zlatko Cesar i Franjo Talan

Odgovori