Novosti

Javor Novak: O obljetnici HŽD-a

dr. Zvonimir Šeparović i profesorica Nevenka Nekić

Zagreb, 7. ožujka 2021.

Zahvaljujem profesorici Nekić što nas je podsjetila na okruglu obljetnicu Hrvatskog žrtvoslovnog društva i osnivača prof. dr. Zvonimira Šeparovića kojem ovom prilikom srdačno čestitam na tridesetogodišnjici osnivanja jedne tako važne ustanove.

Profesor Šeparović u Hrvatskoj i u svijetu neumorno je punih četvrt stoljeća afirmirao hrvatski martirij kroz viktimologiju/žrtvoslovlje (od 1991. do 2016.). Pored svoje iznimne i prebogate biografije tako će profesor Šeparović u povijesti ostati zabilježen i kao pionir hrvatske viktimologije te osnivač i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva.

Pri tome je važno s omrežja, sa službenih stranica, citirati u najkraćem slijedeće:

HŽD se bavi “problematikom ratnih i poratnih žrtava, pojedinaca i cijelih naroda za vrijeme totalitarnih režima – fašizma, nacizma, komunizma te ostalih nedemokratskih režima.” Zatim: “…društvo je uvidjelo da radi nesustavnog pristupa žrtvama, sudionicima i stradalnicima Drugog svjetskog rata i poslijeratnoga razdoblja dolazi do nejednakog i diskriminirajućeg odnosa prema mjestima i žrtvama pojedinih stradanja. (…) želimo postići da svaka žrtva dobije pravo na dostojno vječno počivalište te se tako prekine praksa nejednakog i diskriminirajućeg odnosa prema žrtvama i očuva spomen na hrvatske žrtve u domovini i u inozemstvu”.

Treba dodati kako je profesor Šeparović znanstveno akribično i marljivo okupljao zapažene stručnjake na Žrtvoslovnim kongresima koje vlast nije mogla zaobilaziti. Ali je zato, kako kaže profesorica Nekić, financijske poticaje šakom i kapom dijelila drugima.

Vrijedi čitatelje pozvati i na slijedeće stranice:
http://viktimologija.com.hr…

Foto arhiva/ZPS/

Ne zaboravimo i da je prof. Šeparović, kao ministar vanjskih poslova RH, pokrenuo tužbu Republike Hrvatske protiv Srbije zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde Ujedinjenih naroda. Bijeda je nekadašnje i sadašnje tzv. hrvatske politike što je to bila i ostala jedina takva hrvatska tužba upućena međunarodnim sudištima.

To se danas zaboravlja kao i to da su kasnije tom tužbom mnogi manipulirali kiteći se tuđim perjem. U stvari, zadaća im je bila otupiti oštricu izvorne Šeparovićeve tužbe kao i pretvoriti ju u besmislenu i neprovedivu. Žalosno ali istinito, uvijek su epigoni i mediokriteti lakše destruirali, dolazili poslije i nakon, nego što su mogli kreirati stvarne i značajne povijesne iskorake.

Javor Novak

Poveznica na portalu: https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/m-o/nekic-nevenka/36132-n-nekic-hrvatsko-zrtvoslovno-drustvo-2021.html

Odgovori